NASCAR

NASCAR Whelen: Doorbraak Sebastiaan Bleekemolen in Most. Alon Day wint tweede wedstrijd

Het zat er eigenlijk al een tijdje aan te komen. Sebastiaan Bleekemolen was meermaals dit seizoen in de Top 5 van de EuroNASCAR Pro te vinden. Afgelopen zaterdag behaalde de Nederlander voor Team Bleekemolen zijn allereerste overwinning en was daarmee tevens de 25e coureur die een zege wist te behalen. De tweede wedstrijd afgelopen zondag leverde voor de Israëlier Alon Day alweer zijn 31e overwinning op.

2022 Sebstian  winnaar
Er was nog een ander prachtig moment voor de Nederlandse autosport dit weekend. Sebastiaan Bleekemolen won zijn eerste EuroNASCAR Pro-wedstrijd in Most.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NWES

Doorbraak Sebastiaan Bleekemolen in Most. Alon Day wint tweede wedstrijd
De start van de eerste wedstrijd verliep chaotisch waardoor Sebastiaan Bleekemolen al in de eerste bocht de leiding wist te nemen nadat enkele tegenstanders voor hem zichzelf direct elimineerden. Daardoor kwam de Nederlander direct aan de leiding en stond die niet meer af. Martin Doubek veroorzaakte voor zijn thuispubliek eigenlijk de typische NASCAR "Big One" door Alon Day (PK Carsport) in de rondte te tikken. Hierdoor kreeg Sebastiaan Bleekemolen eigenlijk direct vrij baan. Vanwege het veroorzaken van een crash werd Hendriks Motorsport-coureur Martin Doubek met een "drive-through" bestraft. Na de herstart ontspon zich een spannend duel tussen Sebastiaan Bleekemolen en de Zweedse Speedhouse-coureur Alexander Graff. In Most is het moeilijk passeren en de Zweed slaagde er dan ook niet om de Nederlander te passeren en moest met een tweede plek genoegen nemen. Bleekemolen was overigens de vijfde verschillende winnaar dit seizoen in de EuroNascar Pro Series.

2022-Crash-Pro
Sebastian komt zonder kleurscheuren door de voorspelde chaos heen. Day staat achterstevoren.

Al voor de start van de wedstrijd beschikte Bleekemolen over een voorspellende blik. In een TV interview verklaarde de Nederlander dat het overleven van de eerste bocht wel eens een cruciale factor kon betekenen. Het kwam volledig uit. Sebastiaan Bleekemolen: "Het was bij de start aan kop gemakkelijk verdedigen. Ik had wel een beetje geluk dat ik uit de problemen bleef en de wedstrijd kon controleren. Alexander echt snel. Maar ik denk dat onze auto wel de snelste van de twee was. Ik ben hier echt heel blij mee.

Voor de start bespraken we al dat je hier Turn 1 moest overleven. En het gebeurde weer. Ik geloof dat Martin Doubek Alon Day van achteren aantikte en toen spinde hij. Ik slaagde erin om beiden te passeren. In de ronde daarop zag overal bumpers, grind en een complete chaos. Het was een wijze beslissing om de safetycar de baan op te sturen."

2022 Sebastian Jouffrea Brokstukken lagen overal op de baan. Bleekemolen kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Hoewel de Speedhouse Ford Mustang van Alexander Graff sneller was, slaagde hij er niet in om Sebastiaan te passeren. Maar met het grote plaatje in zijn achterhoofd was Graff meer dan happy met zijn tweede plek. In de tussenstand van het kampioenschap maakte hij op Alon Day veel terrein goed. Nadat de Israëliër in de openingsfase ver was teruggevallen maakte hij in de wedstrijd alsnog een geweldige comeback. Vanaf een zestiende plek wist hij zich naar P5 op te werken maar bleef achter Gianmarco Ercoli in de #54 CAAL Chevrolet Camaro een beetje klem zitten. Eerder dit seizoen raakten beiden op Brands Hatch al een keer slaags. Ditmaal slaagde Ercoli erin om zijn tegenstander voor te blijven.

Tweevoudig NASCAR Pro-winnaar Yann Zimmer maakte na een lange afwezigheid zijn comeback bij het team van Racingfuel Motorsport. De Zwitser die in de seizoenen 2013/2014 tot de werkelijke top behoorde eindigde als vijfde. Hij versloeg Ercoli's teamgenoot Max Lanza, die als eerste in de Challenger Trophy voor de bronzen rijders eindigde. Daarachter volgde de Fransman Frederic Gabillon met een RDV Competition Chevrolet Camaro. Yevgen Sokolovskiy (Marko Stipp Motorsport Chevrolet Camaro) en Claudio Remigio Cappelli (MK1 Racing RaceArt Technology(Ford Mustang) eindigden resp. als achtste en negende gevolgd door Cosimo Barberini met een Speedhouse Ford Mustang.

2022 Schade
Overwerk voor de plaatwerkers in Most.

Aliyyah Koloc eindigde als twaalfde en eerste in de Junior Trophy in haar thuiswedstrijd met de Buggyra Ford Mustang. Liam Hezemans die aanvankelijk in de kopgroep te vinden was, viel eveneens ver terug maar pakte met een zestiende plek nog P3 in de Junior Challenge. Voor de toppers Giorgio Maggi en Niccola Rocca was er niet meer dan een 23e en 24e plek weggelegd nadat beiden meermaals de pits hadden bezocht.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet