NASCAR

NASCAR Whelen: Twee overwinningen voor Alberto Naska in Most. Mager weekend voor Liam Hezemans

Voor de Italiaan Alberto Naska werd het in Most een succesvol weekend. Hij won beide EuroNASCAR 2 wedstrijden. Voor Liam Hezemans werd het eigenlijk een mager weekend in Most. De Nederlander crashte in de eerste wedstrijd en in de tweede werd hij als dertiende geklasseerd.

2022 Naska
Erg sterk optreden van Alberto Naska met twee overwinningen in Most afgelopen weekend.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR Whelen

Twee overwinningen voor Alberto Naska in Most. Mager weekend voor Liam Hezemans
In de zestien ronden tellende wedstrijd, die er eigenlijk geen was vanwege het hoge aantal percentages rondes achter de safetycar, pakte CAAL Racing-coureur Alberto Naska zijn eerste zege dit weekend. Vanwege de vele incidenten werd de wedstrijd zelfs met twee ronden verlengd. Naska wist alle aanvallen van de lokale held Martin Doubek(Hendriks Motorsport Ford Mustang) af te slaan. De Cyprioot Vladimiros Tziortis eindigde in zijn Academy Motorsport EuroNASCAR FJ als derde en pakte zijn vijfde podium dit seizoen.

Alberto Naska grapte in Victory Lane: "Ik heb echt overgegeven want ik moest een half uur lang de banden opwarmen. Het werd een lange wedstrijd en het werd erg moeilijk om je focus te behouden. Ik denk dat ik over een beter pace beschikte en dit was bij vier herstarts absoluut geen probleem. Ik bracht de gehele wedstrijd met Doubek door en die is bij de herstarts altijd beter dan ik. Dit was hard maar de auto was fantastisch. Het team heeft fantastisch werk verricht want gedurende de trainingen op vrijdag was het bijzonder lastig. Vandaag was de auto echter fantastisch."

Hendriks Motorsport-coureur Martin Doubek was gedurende de gehele wedstrijd met Naska in gevecht en bij het vallen van het zwart-wit geblokt bedroeg het verschil slechts 0.585 secs. De Luxemburger. De Cyprioot Vladimiros Tziortis eindigde met zijn Academy Motorsport EuroNASCAR FJ als derde gevolgd door de Speedhouse Ford Mustang van de Fransman Paul Jouffreau die in de allerlaatste ronde met zijn zwaar beschadigde bolide nog de nodige concurrenten wist te verschalken.

Yevgen Sokolovskiy eindigde voor de eerste maal in zijn EuroNASCAR carrière als vijfde en won voor de eerste maal in zijn carrière de Legend Trophy voor rijders ouder dan 40. Met een achtste plek ging de Ladies Trophy naar Aliyyah Koloc met haar Buggyra Ford Mustang. De Oostenrijkse Alina Loibnegger eindigde als tiende en pakte daarmee de tweede plek in de Ladies Trophy. Michael Bleekemolen, Patrick Schober, Kasparas Vingilis en Luli Del Castello werden allen bij een crash uitgeschakeld.

2022 EuroNASCAR 2 Chicane De tweede chicane bleef een bottelnek gedurende het gehele weekend.

Naska wint ook tweede wedstrijd
In de strijd om de kop zat de tweede wedstrijd hetzelfde beeld. Ook hier vochten Alberto Naska en Martin Doubek om de leiding. De Hendriks Motorsport-coureur werd met een verschil van 0.709 secs. verslagen. Vanaf pole verdedigde Naska direct zijn eerste positie maar de wedstrijd moest met een safetycar interventie onderbroken worden nadat Luli Del Castello met haar CAAL Motorsport Camaro in de grindbak was gestrand. Nadat de auto losgetrokken was kon de Italiaanse haar weg vervolgen en slaagde er met een veertiende plek alsnog in om de tweede best geklasseerde Lady achter Alliyah Kolec (12e) te zijn. Vanwege de vele incidenten op de zaterdag besloot de wedstrijdleiding FCY (Full Course Yellow) herstarts toe te passen. Naska nam opnieuw direct de leiding en kon de tweede wedstrijd op zijn naam schrijven.

Alberto Naska: "Eigenlijk kwam dit totaal onverwacht omdat we niet goed aan het weekend begonnen waren. We waren niet snel genoeg, hadden moeite met de set-up. Maar het is resultaat vandaag werd behaald op teamwork en mijn ervaring nu. Als dit in de eerste wedstrijd gebeurd was hadden we zeker niet gewonnen.""
Gedurende het gehele weekend worstelde men met de CAAL Chevrolet met afstellingsproblemen. Alberto Naska: " Ik was in staat om de problemen van de auto te overwinnen en zo goed als ze konden veranderde het team alles. Dus de manier waarop je rijdt moet je veranderen om dit in deze omstandigheden te doen. Ik weet niet waarom maar na mijn instructies voelde de auto totaal anders aan en ik was in staat om mij aan de veranderingen aan te passen. En dit is duidelijk een teamoverwinning."

2022 Naska actie
Alberto Naska op weg naar zijn tweede overwinning dit weekend.


Martin Doubek eindigde met zijn Hendriks Motorsport Ford Mustang als tweede en behaalde zijn vierde podiumresultaat dit seizoen. En ook hier weerspiegelde de uitslag het resultaat van de eerste wedstrijd met Vladimiros Tziortis op een derde plek. De Luxemburger Gil Linster scoorde met zijn CAAL Racing Ford Mustang zijn vierde Top 5 resultaat. Achter hem kwam de Fransman Ulyssee Delsaux (RDV Ford Mustang) als vijfde over de eindstreep. Speedhouse-coureur Paul Jouffreau eindigde als zesde en was daarmee achter Naska de tweede beste rookie in de wedstrijd.

De Oostenrijker Patrick Schober(in Slowakije geboren overigens) werd met zijn Double V Mustang als zevende geklasseerd gevolgd door de Slowaak Christian Malcharek in de PK Carsport Chevrolet Camaro. De beide Marko Stipp Motorsport Chevrolet Camaro's van Yevgen Sokolovskiy en de Portugees Miguel Gomes eindigden resp. als negende en tiende waarbij eerstgenoemde voor de tweede maal met de Legends Trophy naar huis mocht.

In de tussenstand van het kampioenschap beschikt Naska over een voorsprong van 46 punten op Liam Hezemans terwijl Martin Doubek over slechts zes punten achterstand op zijn Nederlandse teamgenoot beschikt. Het reguliere EuroNASCAR 2 seizoen wordt begin oktober op Circuit Zolder afgesloten terwijl de seizoensfinale met dubbele punten in Grobnik zal plaatsvinden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet