NASCAR

NASCAR: Verrassende historische overwinning voor Erik Jones in Darlington

De eerste wedstrijd van de Playoffs in Darlington kwam op naam te staan van een rijder die zich hiervoor niet wist te kwalificeren. Voor het team van Petty GMS Motorsports betekende het overigens een historische overwinning. De 200e zege voor het startnummer 43 van het team! Erik Jones versloeg Denny Hamlin in de eindfase van de wedstrijd.

2022 Erik Jones
Sensationele overwinning voor Erik Jones op Darlington. Een zege voor de underdog.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Verrassende historische overwinning voor Erik Jones in Darlington
Een 200e overwinning voor het startnummer 43 van het iconische Petty GMS Motorsports team in de Southern 500 op Darlington.Erik Jones kon in de Cook Out 500 de leiding nemen nadat Kyle Busch de motor van zijn Toyota had opgeblazen. Tot aan de allerlaatste ronde bevond de JGR Toyota van Denny Hamlin zich boven op de bumper van de Petty CMS Chevrolet maar slaagde er niet in om de winnende "pass" te maken.

Voor Jones betekende het zijn tweede overwinning op Darlington en de derde in zijn carrière. Jones was tevens de allereerste winnaar van de Playoff-openingswedstrijd die zich hiervoor niet gekwalificeerd had.(Maar 16 rijders komen voor de Playoffs in aanmerking.red). De NASCAR Playoffs werden in 2004 ingevoerd.

2022 Chase Elliott Voor regulier kampioen Chase Elliott was de wedstrijd al snel over.

Jones was tevens de 17e verschillende winnaar in 27 wedstrijden tot nu toe. Het reguliere seizoen telde maar liefst 16 verschillende winnaars. In 2019 wist Jones deze wedstrijd nog voor het team van Joe Gibbs Racing op zijn naam te schrijven. Wegens gebrek aan resultaat moest Jones in 2020 bij het team van Joe Gibbs Racing het veld ruimen en werd door Christopher Bell vervangen.

Er waren nog weinig topzitjes beschikbaar en restte Jones niet veel anders om bij het team van Petty/CMS Motorsports te tekenen. Overigens een schaduw van wat het ooit was. Sinds 1984 zegevierde het iconische startnummer slechts vijfmaal. Wijlen John Andretti zegevierde in 2009 op Martinsville terwijl Aric Almirola acht jaar geleden voor het team de Daytona 500 op zijn naam wist te schrijven. Sinds 1984 behaalde het startnummer 43 nog meer vijf overwinningen.


2022 Busch Cindric Voor zowel Kyle Busch als Austin Cindric werd het geen beste avond.

Doordat talloze playoff- coureurs de gehele avond met problemen te kampen hadden kon Jones werkelijk profiteren. Regulier kampioen Chase Elliott crashte en werd als laatste geklasseerd. Ook Chase Briscoe was hiervan het slachtoffer en moest eveneens opgeven.

Nog slechter verging het Kevin Harvick nadat zijn auto tijdens het derde wedstrijdsegment plotseling in brand vloog. Harvick wist ternauwernood te ontkomen en uitte heftige kritiek op de NextGen-auto.

Harvick was er van overtuigd dat het "rocker-paneel" onder de auto verantwoordelijk was voor de brand. Kevin Harvick: "Zoals we zo vaak hebben gezien ben ik ervan overtuigd dat het gewoon waardeloze onderdelen zijn geweest. Het is ook beetje als de veiligheidskwesties. We laten het maar doorgaan.

2022 Denny Hamlin
Perfecte stops bij Denny Hamlin maar geen overwinnig helaas.

Ik reed nog een paar ronden en toen de vlam groter werd begon het spul te verbranden" Verwijzend naar de herhaling: "Wat je ziet is de remvloeistof dat uit de remmen kwam. De remleiding stond in brand maar het vuur kwam door het dashboard heen. Man, zonder enige reden wat een ramp is dit. Heb de muur niet geraakt, werd niet door een andere auto aangereden en vanwege de waardeloze onderdelen staan we nu met een afgebrande auto in de pits. Eigenlijk stond de rocker al een paar ronden in brand. Omdat ik vanwege de vlammen niets meer kon zien ben ik gestopt. Ik kon mezelf niet dwingen om erin te blijven zitten en te verbranden."

Regerend kampioen Kyle Larson verloor in het openingssegment vanwege motorproblemen zelfs drie ronden maar werd nog als twaalfde geklasseerd. Jones en Hamlin eindigden Tyler Reddick, Joey Logano en Christopher Bell in de Top 5. Daarachter volgden Michael McDowell, Brad Keselowski, William Byron, Bubba Wallace en Alex Bowman. De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam van William Byron en Kyle Busch te staan.

2022  Jones 2
Erik Jones verrassend winnaar van de Playoff openingsronde. Sinds de invoering hiervan is het de eerste maal dat een coureur die niet meer voor het kampioenschap kan gaan deze wedstrijd wint.


Uitslag Cook Out Southern 500
1. Erik Jones Chevrolet 367 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 367 ronden
3. Tyler Reddick Chevrolet 367 ronden
4. Joey Logano Ford 367 ronden
5. Christopher Bell Toyota 367 ronden
6. Michael McDowell Ford 367 ronden
7. Brad Keselowski Ford 367 ronden
8. William Byron Chevrolet 367 ronden
9. Bubba Wallace Toyota 367 ronden
10. William Byron Chevrolet 367 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet