IndyCar

Indycar: VeeKay kwalificeert zich als 12e. Pole voor Scott McLaughlin in Portland

Rinus VeeKay heeft zich in de Fast 12 in Portland als twaalfde gekwalificeerd. De Nederlander beklaagde zich erover dat de auto van de ene sessie naar de andere nogal anders aanvoelde. Vanwege een motorwissel wordt Newgarden voor de wedstrijd in Portland zes plekken teruggezet en moet morgen vanaf de vierde startrij aan de wedstrijd beginnen. Het optreden van Team Penske in Portland was eigenlijk supersterk. Maar ook Christian Lundgaard mag niet onderschat worden. Uiteindelik pakte Scott McLaughlin zijn derde seizoenspole.


2022 McLaughin
Pole voor Scott McLaughlin in Portland.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

VeeKay kwalificeert zich als 12e. Pole voor Scott McLaughlin in Portland
Voor de Fast Six kwalificeerden zich maar liefst vijf titelkandidaten. Met een tweede tijd was Christian Lundgaard de enige spelbreker die niet voor de titel gaat. VeeKay verklaarde dat de auto van ene run naar de andere nogal veranderde. Toch was de Nederlander ervan overtuigd een goede kwalificatie achter de rug te hebben. Newgarden, Lundgaard, Power, McLaughlin lieten de Rode Compound monteren. Terwijl Palou en O'Ward voor de Harde Compound opteerden. Na twee minuten bevond iedereen zich op de Rode Compound. Lundgaard zette met 58.4492 secs. de trend. Maar Newgarden, McLaughlin, Power domineerden duidelijk de sessie. McLaughlin pakte met een tijd van 58.2349 secs. zijn derde pole dit seizoen. Daarachter volgden zijn teamgenoten Newgarden en Power met 58.3129 secs. en 58.9460 secs. Lundgaard, Palou en O'Ward eisten resp. de vierde, vijfde en zesde tijd op.

Kwalificatiegroep 1
Newgarden, Herta, Rahal, Rossi, O'Ward, Grosjean, Kirkwood, Pagenaud, Harvey, VeeKay, Castroneves, Johnson

Kwalificatiegroep 2
Power, McLaughlin, Lundgaard, Dixon, Ilott, Malukas, Palou, Ericsson, De Francesco, Daly, Rosenqvist, Sato, Kellett

2022 VeeKay Twaalfde startplek voor VeeKay in Portland.

Kwalificatiegroep 1
Andretti-coureur Romain Grosjean zette als eerste een tijd van 1.00.9306 op de klokken gevolgd door Herta. Vervolgens doken beiden al onder de minuut met 59.140 secs. en 59.1268 secs. Daarna was het de beurt aan Rossi met 59.0194 secs. VeeKay liet in het begin van de sessie 59.273 secs. noteren terwijl Colton Herta even de vangrails toucheerde. Kort voor het einde liet Newgarden een 58.106 secs. registreren. Newgarden, O' Ward, VeeKay, Rossi, Herta en Rahal gingen door naar de Fast 12. Ondanks een touché met de vangrails wist Herta zich sensationeel toch voor de Fast 6 te kwalificeren.

Kwalificatiegroep 2
In de tweede groep ging Power als eerste de baan op. Van de zeven titelkandidaten bevonden er zich maar liefst vijf in deze groep. Power liet als eerste een 1.00.3982 noteren gevolgd door Alex Palou met 1.00.8832. Vervolgens kwamen zowel Power, Palou en Dixon onder de minuut. Daarna mengde Malukas zich in de strijd om de snelste tijd. Met nog vijf minuten te gaan was Palou de eerste die naar de Rode Compound overschakelde. Rosenqvist was de tweede.

Daarna liet McLaughlin als eerste een snelle tijd van 58.7089 secs. registreren gevolgd door Dixon met 58.7902. Ganassi-coureur Palou antwoordde met een 58.4647 secs. Tussen de Team Penske teamgenoten Power en McLaughlin was er een felle strijd om de snelste tijd maar Christian Lundgaard verrastte met een 57.9218 secs. Met het team van RLL had eigenlijk niemand rekening gehouden. Lundgaard, Power, McLaughlin, Malukas, Rosenqvist, Palou gingen door naar de Fast 12. De titelkandidaten Ericsson en Dixon slaagden er niet in om zich voor de Top 12 te kwalificeren.

2022 Newgarden
Zes startplekken terug voor Josef Newgarden.

Fast 12
Will Power zette met een 59.9705 secs. de maatstaf. Daarna was Palou met een 59.8156 secs. een fractie sneller maar de Penske-coureur sloeg direct terug met 59.1801 secs. Vervolgens liet McLaughlin 58.8240 secs. noteren. Voor de tweede maal vandaag schakelde Palou over naar de Rode Compound. Daarna volgde de rest van de Fast 12. Het Penske-trio Power, Newgarden, McLaughlin lijkt supersterk. VeeKay lijkt de toptijden niet te kunnen benaderen en kwalificeerde zich als twaalfde. Newgarden, Power, Lundgaard, McLaughlin O'Ward, Palou gingen door naar de Fast Six.


Starting grid Portland


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet