NASCAR

NASCAR: Austin Dillon grijpt met zege Daytona 400 Playoff plek!

In een wedstrijd die vanwege regen door een dag uitstel gekenmerkt werd greep RCR-coureur Austin Dillon een plek in de Playoffs evenals Penske-coureur Ryan Blaney. Groter verliezer was Martin Truex Jr. die zich niet voor de Playoffs wist te kwalificeren ondanks het feit dat alle Toyota-rijders als een leeuw voor hem vochten. Het mocht niet baten. De wedstrijd van zaterdagochtend werd afgelast en naar de zondag verplaatst. Organisatorisch gezien werd het geen vlekkeloze vertoning.

2022 Green green
Na een nachtje slapen kon dan eindelijk vanmorgen het commando green green green gegeven worden.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's NASCAR, Toyota Racing USA

Austin Dillon grijpt met zege Daytona 400 Playoff plek!
Vanwege heftige regenval werd de wedstrijd van de zaterdagavond naar zondagochtend 10.00 uur lokale tijd verplaatst. In feite hing Austin Dillon's paspoort naar de Playoffs enkele keren in deze wedstrijd aan een zijden draadje. In de 125e ronde kwam de RCR-coureur zonder kleerscheuren door een crash heen waarbij 13 auto's betrokken waren en nam de leiding tot aan het moment dat de wedstrijd gestopt werd.

Na een rode vlag situatie van ruim 3 uur, 19 minuten en 57 seconden bevond Dillon zich na de herstart achter Austin Cindric en schaduwde hem tot aan de 158e ronde. Toen maakte de RCR-coureur de allesbeslissende move. Bij het naderen van Turn 1 tikte Dillon de Ford van Cindric lichtjes aan die daarbij direct uit balans kwam waardoor niet alleen Dillon kon passeren maar ook diens teamgenoot Tyler Reddick en Landon Cassill.

Wonderwel wist Cindric zijn auto onder controle te houden en "The Big One" bleef uit. Reddick begon direct zijn RCR-teamgenoot te ondersteunen door op zijn bumper te blijven rijden en de concurrentie met fraai teamwerk wist af te blokken. Daarmee voorkwam hij een laatste wanhopige poging van Cindric die op 1,4 secs. achter winnaar Dillon eindigde.

2022 Inpakken
Er werd afgelopen zaterdagavond geen meter gereden. Alleen maar ingepakt.

Austin Dillon: "Achter mij was wel het nodige aan de hand. En ik had toch wel angst dat iemand in de witte vlag ronde een poging zou wagen indien ik te lang zou wachten. Had wel angst dat iemand er ons vanaf zou rijden. Dus wilde ik mij op kop bevinden en de leiding nemen die we dan toch kregen. Ik had een goede run op Cindric maar vervolgens kwam mijn teammaat Reddick mij ondersteunen. Toen wist ik dat we tot het einde goed in vorm waren. Een klein duwtje en Dillon was het even kwijt." Gezien van wat er voor Dillon op het spel stond vond Cindric dat er fair gehandeld werd.

2022 Logano Burton Busch
Austin Cindric heeft heel wat achtervolgers.

Austin Cindric: "Ik denk dat het elke wedstrijd van het seizoen wel een eerlijk spel is maar voor hem betekende het natuurlijk ontzettend veel om die wedstrijd te winnen. Overigens waren zeker drie auto's die met hem wilden samenwerken. Ik denk dat hij iets te laat aan zijn run begon want hij raakte me bij het ingaan van de bocht en ik kreeg nog een kans om door het veld terug te komen maar ik heb er een hekel aan om te verliezen."

Met zijn overwinning wipte Dillon Martin Truex Jr. uit de Playoffs waardoor de laatste plek alsnog naar Penske-coureur Ryan Blaney ging. Het verschil tussen Blaney en Truex Jr. bedroeg slechts drie punten.

Ondanks dat de regendruppels zich al begonnen aan te kondigen werd het in de 138e ronde duidelijk waarom je dus niet met slicks op een oval moet racen. Aan kop brak tussen de auto's van Justin Haley, Denny Hamlin en Daniel Hemric de hel los. Op het plotseling glad geworden wegdek knalden verschillende deelnemers stuurloos tegen elkaar.

2022 Hamlin Truex Jr
Alle Toyota-rijders probeerden Martin Truex Jr. in de Playoffs te brengen. Tevergeefs....

Dillon was in de 125e ronde al eerder bij een incident betrokken geweest en eindigde daarbij met schade achterwaarts in de pitlane. Dit keer kwam Dillon als eerste voorzichtig door de chaos heen en werd kort daarna bevestigd als de leider in de wedstrijd. De wedstrijd werd stilgelegd en het zag er aanvankelijk naar uit dat de overwinning aan Dillon toegewezen zou worden. De NASCAR-organisatie verkoos er voor om het ophouden van de regen af te wachten en pas om 15.54 uur lokale tijd kon het sein voor een nieuwe herstart gegeven worden.

Daytona
De typische Daytona luchtopname met Kyle Busch voorop.

De hervatting van de wedstrijd veranderde de winnaar niet maar stelde Blaney (op 10 ronden achterstand) wel in staat om naar de 15e plek op te klimmen. Het was genoeg om Martin Truex Jr. (8e) uit de Playoffs te elimineren. Landon Cassill eindigde als vierde en van de 17 deelnemers die aan de finish kwamen eindigden er slechts 10 in dezelfde ronde als de winnaar.

Blaney moest al in het begin van de wedstrijd voor zijn Playoff kansen vrezen. In de 31e ronde bevond Blaney zich achter Erik Jones en Denny Hamlin toen Jones in de No 43 CMS Chevrolet de controle verloor. Daarbij klapte Blaney op de achterkant van Hamlin's Toyota die richting infield spinde. Vervolgens spinde de No 20 Toyota van Christopher Bell tegen de achterkant van Blaney's Ford die vervolgens ook nog eens flink de buitenmuur raakte. Daarbij liep de rechtervoorkant behoorlijk wat schade op. Bij dit incident werd niet alleen Christopher Bell uitgeschakeld maar ook Brad Keselowski (RFK) die voor de eerste maal sinds 2013 de Playoffs moet gaan missen.

Brad Keselowski: " Er crashte iemand voor mij. Ik weet niet precies wat er gebeurde maar vervolgens had ik alleen maar crashende auto's voor me. Ik kon nergens meer heen. We hadden snelle auto en op weg naar de kop. Voor mijn team heb ik hier de p.. over in."

2022 Dillon
Verdiend winnaar. Austin Dillon die met zijn zege een plek in de Playoffs verwierf.

Met een vijfde plek in het eerste wedstrijdsegment haalde Martin Truex Jr. zes punten binnen en eindigde als runner-up in het tweede segment waar hij negen punten wist binnen te halen. In de beide wedstrijdsegmenten zag Blaney's voorsprong op Martin Truex Jr. in de tussenstand nog maar tot tien punten slinken. Een crash in het allerlaatste segment sloeg voor Truex Jr. alle hoop de bodem in.

Met een run op de leidende Joey Logano in de 102e ronde ging Michael McDowell van zijn lijn af en werd daarbij door Tyler Reddick geraakt. Vervolgens ging McDowell's Ford richting muur en daarbij werden ook de auto's van Ross Chastain en William Byron uitgeschakeld.

Daarmee vervloog voor McDowell de hoop op een plek in de Playoffs. Ook de auto van Martin Truex Jr. werd hierbij beschadigd maar die kon zijn wedstrijd voortzetten.

Ryan Blaney: " Ik had hier met minder stress willen komen. Je kunt een dag zo beginnen maar je wilt gewoon in het spel blijven. Uiteindelijk werd het toch nog gunstig voor ons." De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam van Kyle Busch en Justin Haley te staan. Chase Elliott had de reguliere titel overigens al eerder binnengehaald.

2022  Chase Elliott
Chase Elliott heeft de reguliere titel al binnen. Na de Playoffs de Overall titel?


Uitslag 64e Annual Coca Cola Zero 400

1. (21) Austin Dillon, Chevrolet, 160 ronden
2. (6) Tyler Reddick, Chevrolet, 160 ronden
3. (14) Austin Cindric #, Ford, 160 ronden
4. (35) Landon Cassill(i), Chevrolet, 160 ronden
5. (37) Noah Gragson(i), Chevrolet, 160 ronden
6. (33) Cody Ware, Ford, 160 ronden
7. (36) BJ McLeod(i), Ford, 160 ronden
8. (13) Martin Truex Jr., Toyota, 160 ronden
9. (34) David Ragan, Ford, 160 ronden
10. (22) Kyle Busch, Toyota, 160.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet