NASCAR

NASCAR: Jeremy Clements wint wilde NASCAR Xfinity-wedstrijd Daytona

Een uitputtingsslag en een door de regen vertraagde wedstrijd leverde een onverwacht resultaat op toen Jeremy Clements er na een derde verlenging erin slaagde om als eerste onder het zwart-wit geblokt door te gaan.

2022 Clements
Jeremy Clements na vijf jaar opnieuw op dezelfde datum verrassend winnaar.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Jeremy Clements wint wilde NASCAR Xfinity-wedstrijd Daytona
Vanwege aanhoudende regen begon de WaWa 250 al drie uur te laat en eindige pas om 01.30u lokale tijd. Voor Clements betekende het de tweede overwinning in zijn carrière en de allereerste op Daytona. Saillant detail: Clements behaalde beide overwinningen op 27 augustus. De eerste op 27 augustus 2017 op Road America.
Jeremy Clements: "Ik ben sprakeloos, weet eigenlijk nog niet eens wat ik moet zeggen. We hebben de eerste "Big One" in de openingsfase overleefd. Het zag er dan ook uit als een "Days of Thunder" wrak. Daarna dacht ik als we deze gasten kunnen bijhouden wordt het een goede dag om in de Top 5 te eindigen. Wauw. Dit is ongelofelijk."

Toen de leider in de wedstrijd, Austin Hill, plotseling elektrisch vermogen verloor, kreeg Clements bij de derde herstart in de 117e ronde een duwtje van Sage Karam en reed aan de leiding toen de NASCAR-organisatie, vanwege een spin van Riley Herbst op de backstrecth, opnieuw moest neutraliseren. Timmy Hill eindigde als tweede gevolgd door A.J. Allmendinger, Brandon Brown en Indycar-coureur Sage Karam die in de Xfinity-series zijn beste resultaat behaalde.

2022 Race Veel "close-racing" met diverse "Big Ones"

Van de 38 auto's die aan de wedstrijd begonnen zagen er slechts 20 het zwart-wit geblokt toen Clements over de eindstreep ging. De eerste "Big One" gebeurde in de 98e van de 100 geplande ronden. Landon Cassill raakte als eerste de buitenmuur en kwam in botsing met Jeb Burton's Camaro. Vervolgens raakte Daniel Hemric, aan de kop van het veld, de neus van Noah Gragson's auto. Bij deze chaos waren acht auto's betrokken.
Maar dit was nog maar het voorgerecht voor het volgende incident dat op het menu stond. Bij de eerste verlenging in de 104e ronde kwamen op de backstretch Brandon Brown en Riley Herbst met elkaar in aanraking. Brown spinde en in de daaropvolgende chaos liepen maar liefst 13 auto's averij op. Maar alsof dit niet genoeg kwam het klapstuk tijdens de tweede verlenging.

Een kettingreactie zorgde ervoor dat de auto's van Clements, Allmendinger en Gragson contact maakten waarbij laatstgenoemde in de rondte ging en Landon Cassill's Chevrolet op zijn weg trof. Door de klap van Cassill's Chevrolet draaide Gragson 360 graden in de rondte waarbij het chassis van de auto totaal uiteen gescheurd werd. Gragson had in totaal 54 ronden aan de leiding gelegen. Een crash in de 84e ronde betekende een deuk in de hoop van Sheldon Creed om in de Playoffs mee te gaan spelen. John Hunter Nemecheck verloor in Turn 2 de controle en spinde tegen de voorbumper van Brown's Chevrolet.

John Hunter Nemecheck: " Ik weet niet wat er gebeurde maar het leek erop alsof ik van achteren geraakt werd. Creed's Camaro raakte de auto van Nemecheck, sloeg tegen de binnenkant en kwam weer terug op de baan waarbij Joe Graf's Ford werd afgeschreven. Daardoor bleef Creed onder de Playoff grens, namelijk 55 punten achter Landon Cassill, met nog drie wedstrijden te gaan.

2022 Finish
Jeremy Clements kon het zelf nauwelijks geloven dat hij zijn tweede overwinning behaalde. Maar het was wel een auto die goed was om met de Top 5 mee te draaien.


Uitslag 21e Wawa 250 powered by Coca Cola
1. (9) Jeremy Clements, Chevrolet, 118 ronden
2. (37) Timmy Hill(i), Chevrolet, 118 ronden
3. (1) AJ Allmendinger, Chevrolet, 118 ronden
4. (25) Brandon Brown, Chevrolet, 118 ronden
5. (24) Salie Karam, Chevrolet, 118 ronden
6. (36) Ryan Vargas, Chevrolet, 118 ronden
7. (8) Ty Gibbs, Toyota, 118 ronden
8. (21) Alex Labbe, Chevrolet, 118 ronden
9. (28) JJ Yeley, Chevrolet, 118 ronden
10. (32) Kyle Sieg #, Ford, 118 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet