NASCAR

NASCAR: Buitenlandse rijders deden het goed op Watkins Glen. Volgend jaar nog meer internationale deelname?

Hoewel je het niet in de resultaten kunt aflezen deden de buitenlandse rijders het eigenlijk goed op Watkins Glen. Kimi Raikkonen, Loris Hezemans en Mike Rockenfeller hadden allemaal zo hun eigen belevenissen tijdens de Go Bowling wedstrijd op Watkins Glen

Hezemans Raikkonen
Loris Hezemans in duel met Kimi Raikkönen. Wie had dit ooit gedacht?

Tekst: Willem J. Staat

Foto's: NASCAR/PR

Buitenlandse rijders deden het goed op Watkins Glen. Volgend jaar nog meer internationale deelname?
Met alle respect maar Kimi Raikkönen was natuurlijk niet echt een NASCAR debutant. In 2011 reed de Fin enkele wedstrijden in de Truckseries op de ovals en zelfs in de Xfinity-series op Charlotte. Een periode waarin de Fin eigenlijk niet wist in welke richting hij zijn carrière opnieuw moest sturen. Uiteindelijk werd het dan toch weer terug naar de Formule 1. Zelfs op de roadcourse van Watkins Glen was Raikkönen dus wel een debutant in de Cup-series. Hij wist zelfs respect af te dwingen bij regerend kampioen Chase Elliott die door hem werd afgeblokt. "Ik denk dat hij het goed deed. Hij zit tussen de chaos en voelde zich op zijn gemak. Ik vond dit erg "cool"

Raikkonen die na een crash in de 44e ronde werd uitgeschakeld bleef er op zijn Fins nuchter onder. " Ik weet niet wat er voor mijn auto gebeurde. Ik had een goede lijn maar ze waren allemaal aan het pushen. Ik bleef op mijn lijn. Toen ze mij via de boordradio vertelde dat er iemand spinde leek het wel of iedereen mijn kant uitkwam. Kon er weinig aandoen. Bij de eerste touché werd het stuur uit mijn handen geslagen. Met mijn pols ging het niet helemaal goed maar dit komt thuis wel in orde."
  2022 Kvyat
Helaas pech voor de Hezeberg Toyota van Kvyat maar de motor schijnt super te lopen.

In de 25e ronde bevond Kimi zich zelfs op de negende plek in de wedstrijd. Kort voor het einde van het tweede segment was hij zelfs achtste. Een incident waarbij Ross Chastain, Austin Dillon en Loris Hezemans betrokken waren eindigde zijn optreden voortijdig.

Trackhouse teameigenaar Justin Marks is een man vol creatieve ideeën en lanceerde Project 91 om buitenlandse rijders voor de NASCAR-series te interesseren. Een programma dat vooral de roadcourses omvat en dat uit zes tot acht wedstrijden bestaat en waarvoor buitenlandse rijders uitgenodigd zullen worden. Ook de Daytona 500 en Coca Cola 600 zullen in het programma worden opgenomen. Marks noemde het in een persconferentie voorafgaande aan de wedstrijd een "brand extension" ofwel marketinguitbreiding van zijn team.

Ex-Audi coureur Mike Rockenfeller kwam voor het team van Spire met een Chevrolet uit. Rockenfeller reed zelfs even op P4. Hij kon het zelf nauwelijks geloven overigens. Na een touché met Tyler Reddick viel Rockenfeller naar de start van het veld terug maar kwam als 30e en in dezelfde ronde als winnaar Kyle Larson over de eindstreep. Mike Rockenfeller: "Ik heb werkelijk van alles beleefd. Als men mij van tevoren gezegd had dat ik op P4 zou rijden had ik dit nooit geloofd." In ieder geval kom Rockenfeller voor het team van Spire Motorports op 9 oktober a.s. op de Roval van Charlotte uit. Daar is ook Loris Hezemans natuurlijk van de partij.

2022 Regen
De wedstrijd ging onder weinig ideale omstandigheden van start.

En ook Loris deed het eigenlijk uitstekend want die bevond zich al richting P11 en hoopte op een Top 20 klassering. Helaas moest de Nederlander vanwege een loszittend wiel opnieuw naar binnen en viel ver terug en werd uiteindelijk als 30e geklasseerd. Hezemans verklaarde gewoon dat de snelheid er in zijn auto goed inzat.

2022 Stange Racing
De Braziliaan Tarso Marques hoopt binnenkort ook in de Cup-series in te stappen al heeft zijn programma helaas wat vertraging opgelopen.

De Nederlander kijkt nu evenals Mike Rockenfeller verlangend naar de Roval op Charlotte uit. Verder wacht ook oud Braziliaans F1-coureur Tarso Marques op zijn NASCAR-debuut. Hij heeft een deal met het Stange Racing Team maar die lijken de zaken niet helemaal op orde te hebben. Duidelijk is dat er onder de internationale toprijders inmiddels een behoorlijke belangstelling voor NASCAR is ontstaan. De vraag is alleen wie gaat na Juan Pablo Montoya de kar echt trekken?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet