NASCAR

NASCAR: Succesvol weekend voor Kyle Larson op Watkins Glen. Raikkonen valt uit

Voor Kyle Larson werd het met twee zeges in zowel de Cup als de Xfinity-series een succesvol weekend op Watkins Glen. Met nog vijf ronden te gaan nam Larson definitief de leiding en behaalde zijn tweede overwinning. Kimi Raikkonen klom in het tweede segment zelfs op naar de achtste plek maar viel later uit. Mike Rockenfeller was met een 30e plek overigens de beste gastrijder.

2022 Rakkonen
Raikkonen deed het met de Trackhouse Chevrolet prima.  Een herstart incident maakte een einde aan zijn wedstrijd.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing USA

Succesvol weekend voor Kyle Larson op Watkins Glen. Raikkonen valt uit
Met nog vijf ronden te gaan wist Kyle Larson zijn teamgenoot Chase Elliott op dramatische wijze te passeren. Als leider in de wedstrijd mocht Elliott kiezen aan welke zijde hij mocht starten. Elliott koos van het historische wegparcours de buitenkant waardoor een heftige strijd om de leiding ontstond. In de bocht die fel naar links gaat ging Larson aan Elliott met A.J. Allmendinger in zijn kielzog aan zijn teamgenoot voorbij.

2022 water Er stond nogal wat water op de baan voordat er gestart kon worden.

Voor Larson was het de tweede achtereenvolgende Cup-zege op Watkins Glen. Het betekende tevens zijn tweede seizoensoverwinning en de 18e in zijn carrière. De regerende kampioen versloeg A.J. Allmendinger met een voorsprong van slechts 0.882 secs. Team Penske-coureur Joey Logano eindigde als derde. In ieder geval kon Logano hierin wat troost vinden door het reguliere kampioenschap van 2022 voortijdig op zijn naam te schrijven. Na het einde van het eerste wedstrijdsegment had Logano deze titel definitief op zak.

2022 Start
Na uren vertraging was het dan eindelijk toch zover.

Larson over zijn winnende "move: "Dit was werkelijk mijn enige kans om voor de leiding te gaan en ik ben er niet trots op. Maar als je als leider aan de binnenkant, de rechterkant, de linkerkant kiest dan ben je in een winnende situatie. Maar des te later in de wedstrijd des te riskanter. Ik wist dat dit mijn enige kans was om hem te passeren en onze auto's waren vandaag aan elkaar gewaagd. Ik genoot er wel va om hem te passeren. De herstarts hielden mij en mijn team erbij. Ik ben trots op ze. Goed om op Watkins Glen weer te winnen en wat bonuspunten voor de Playoffs te scoren. We hadden er overigens niet zoveel dit jaar."

2022 Gilliland Logano
Todd Gilliland en Regulier kampioen Joey Logano. Loris Hezemans bevindt zich in het midden van het gedrang.

Larson verwachtte wel een gesprek met Elliott te hebben en herhaalde alleen maar dat hij dit nodig achtte om voor de overwinning te gaan. Hij was ervan overtuigd dat Elliott exact hetzelfde gedaan zou hebben. Kyle Larson: "Morgen hebben wij een meeting en ik denk als ik in zijn schoenen stond dat ik het risico dat ik genomen heb zou begrijpen. Ben er niet trots op van wat ik gedaan heb, maar ik voelde dat dit voor de overwinning nodig was. Elliott feliciteerde Larson en zijn team na de overwinning.

2022 Kvyat
Jammer genoeg geen goede dag voor Daniil Kvyat.

Elliott reed in de 80 ronden tellende wedstrijd er 30 aan de leiding en werd gevraagd wat hij over moest zeggen en bleef als een gentleman binnen de richtlijnen van Hendrick Motorsports. "Gefeliciteerd en altijd goed om HMS te zien winnen. Baas Rick Hendrick verdient al die fantastische zeges die het bedrijf behaalt" was zijn commentaar.

Trackhouse-coureur Daniel Suarez eindigde als vijfde gevolgd door Front Row Motorsports-coureur Michael McDowell. Daarachter volgden Tyler Reddick, Christopher Bell, Chris Buescher en Erik Jones.

2022 Rockenfeller pits
Met een 30e plek deed Mike Rockenfeller het als debutant uitstekend.

Oud DTM-coureur en voormalig Daytona 24 Uurs-winnaar Mike Rockenfeller behaalde van de zeven internationale coureurs die op Watkins Glen met een 30e plek het beste resultaat. Oud Formule 1 wereldkampioen Kimi Raikkonen reed in het tweede wedstrijdsegment zelfs op de achtste plek.

Zijn dag kwam vroeg ten einde nadat hij bij een herstart, binnen een flinke groep auto's, een duwtje kreeg en van de baan afkwam. Raikkonen klom ongedeerd uit zijn auto op wat een veelbelovende dag voor de Fin leek te worden. Toch was de voormalige F1-rijder meer dan tevreden over zijn debuut. De 41-jarige Kimi Raikkonen: " Ik heb ervan genoten en ik kreeg tijdens de duels steeds meer vertrouwen en er zat voldoende snelheid in de auto. Maar zo gaat het soms!"

Loris Hezemans werd als 33e geklasseerd. Loris Hezemans bevond zich richting P11 en in de Top 25 toen een slechte pitstop aan zijn progressie een einde maakte. De Nederlander moest een extra stop maken nadat een wiel niet goed vast bleek te zitten.

2022 Larson
Kyle Larson op weg naar de overwinning op Watkins Glen.

A.s. zaterdag is de laatste wedstrijd op de Daytona International Speedway voordat de Playoffs beginnen. Ryan Blaney lijkt de beste papieren te hebben om zich als laatste hiervoor te kwalificeren. Hij beschikt over een voorsprong van 25 punten op Martin Truex Jr.

36e Annual Go Bowling Watkins Glen
Uitslag
1. (2) Kyle Larson, Chevrolet, 90 ronden
2. (6) AJ Allmendinger(i), Chevrolet, 90 ronden
3. (20) Joey Logano, Ford, 90 ronden
4. (1) Chase Elliott, Chevrolet, 90 ronden
5. (9) Daniel Suarez, Chevrolet, 90 ronden
6. (3) Michael McDowell, Ford, 90 ronden
7. (5) Tyler Reddick, Chevrolet, 90 ronden
8. (38) Christopher Bell, Toyota, 90 ronden
9. (7) Chris Buescher, Ford, 90 ronden
10. (31) Erik Jones, Chevrolet, 90 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet