Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Team Joos Sportwagentechnik duo Engelhart/Güven houdt hoofd koel in ADAC GT Masters Lausitzring

Na 37 spectaculaire wedstrijdronden in de regen hield het Team Joos Sportwagentechnik duo Christian Engelhart/Ayhancan Güven op de doorweekte Lausitzring het hoofd koel en bezorgde het team de allereerste overwinning in het Duitse GT-kampioenschap.

2022 Start Lausitzring
Erbarmelijke weersomstandigheden op de Lausitzring.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

Team Joos Sportwagentechnik duo Engelhart/Güven houdt hoofd koel in ADAC GT Masters Lausitzring
Dat het rijdersniveau in de ADAC GT Masters enorm hoog is werd vanmiddag onder erbarmelijke weersomstandigheden op de Lausitzring bewezen. Knalharde duels en enkele opgaves maar ondanks het feit dat een aantal rijders vanwege heftige regenval moeite had om hun auto onder controle te houden behoefde de safetycar geen enkele maal in actie te komen. Polesitter Christian Engelhart nam direct de leiding gevolgd door de #15 Rutronik Audi R8 LMS van Patric Niederhauser, de #63 Frey Racing Lamborghini Huracan van Alberto Costa Balboa. Bij de reguliere pitstop nam Ayhancan Güven de #91 Joos Sportwagentechnik Porsche 911 GT 3 R over en wist zelfs een voorsprong van vijf seconden op te bouwen.

2022 Regen respect Hoog niveau racen in de regen.

Achter Güven profiteerde de Brit Jack Aitken in de #63 Lamborghini, die hij van Alberto Costa Balboa had overgenomen van een spinnende Luca Engstler en schoof op naar de tweede plek. Vooral in de slotfase werd het nog enorm spannend maar Aitken vergaloppeerde zich en had alle geluk dat hij in de goede rijrichting weer terug op de baan kwam en de tweede plek wist vast te houden. Eindelijk was er ook een keer een succesje weggelegd van het uit Dresden afkomstige team van T3 Paul Motorsport. De combinatie Maximilian Paul (D/22)/Marco Mapelli (I/35) behaalde voor hun thuispubliek het eerste podiumresultaat dit seizoen. Bovendien eindigde Paul ook als eerste in het Junior-klassement.Ondanks een spin wist de combinatie Patric Niederhauser/Luca Engstler met de Rutronik Audi R8 LMS nog als vierde te eindigen.

Raffaele Marciello (CH/27) wist met de #48 AMG Mann Filter Mercedes GT3 Evo vijf posities goed te maken en eindigde samen met de Daniel Juncadella als vijfde en behield daarmee de leiding in de tussenstand van het Duitse GT kampioenschap.De combinatie Franck Perrera (F/38)/Arthur Rougier (F/22) kwam met de Emil Frey Racing #19 Lamborghini Huracan Evo GT3 als zesde over de streep. Daarmee onderstreepten zij het sterke regenoptreden van de "Lambos"

2022  Engelhart Guven
De combinatie Engelhart/Güven op weg naar de eerste seizoensoverwinning.

De combinatie Jusuf Owega (D/20)/Ricardo Feller (CH/22) reed met de #29 Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS Evo een sterke inhaalwedstrijd en zij wisten zich van de dertiende plek naar P7 te verbeteren. Daarachter volgden hun teamcollega's Christopher Mies (D/33)/Tim Zimmermann (D/25) eveneens met een Audi R8 LMS Evo. Het duo Kim Luis Schramm (D/25)/Dennis Marshall (26) kwam eveneens met een Audi als negende over de streep. De combinatie Klaus Bachler (A/31)/Adrien De Leener (B/33) eindige tijdens hun gastoptreden met de Dinamic Porsche 911 GT3 R als tiende.

Daarbij maakte Bachler behoorlijk veel indruk en reed erg snelle rondes. Uiteindelijk liet Bachler in de wedstrijd zelfs een ronde van 1.36.352 noteren.

2022 Lambo Sterk
Sterk optreden van de "Lambos" in de regen.

De beide Schubert BMW M4 GT3's van de combinatie Krütten/Green en Krohn/Catsburg eindigden resp. als twaalfde en dertiende. Nadat ze een nieuw BoP kregen opgelegd heerste er bij het team behoorlijk wat onvrede. De combinatie Thierry Vermeulen/Mattia Drudi eindigde als dertiende en kon in de regen niet echt potten breken.

Commentaren:
Christian Engelhart: " Het was ongelofelijk glad en moeilijk om de auto in de bochten op de baan te houden. Ik heb geen fouten gemaakt en kon de auto aan kop liggend aan Ayhancan overgeven. Die heeft een mooie prestatie geleverd en kon de druk weerstaan. Ik ben erg blij met deze eerste seizoensoverwinning."

Ayhancan Güven: "Dit was een prachtige overwinning voor ons team. De achterbanden werden minder en ik kon niet meer zo pushen als ik eigenlijk wilde. Ik heb gewoon geprobeerd om in de slotfase geen fouten meer te maken en dit werd beloond."

2022 Podium Lausitz
Top 3 Podium op de Lausitzring vlnr. Jack Aitken, Alberto Costa Balboa, Ayhancan Güven, Christian Engelhart,  Marco Mapelli en Maximilian Paul.

Uitslag
1. Christian Engelhart/Ayhancan Güven – Joos Sportwagentechnik – Porsche 911 GT3 R
2. Albert Costa/Jack Aitken – Emil Frey Racing – Lamborghini Hurácan GT3
3. Maximilian Paul/Marco Mapelli – Paul Motorsport – Lamborghini Hurácan GT3
4. Patric Niederhauser/Luca Engstler – Rutronik Racing – Audi R8 LMS GT3
5. Raffaele Marciello/Daniel Juncadella – MANN-FILTER Team LANDGRAF – Mercedes-AMG GT3
6. Arthur Rougier/Franck Perera – Emil Frey Racing – Lamborghini Hurácan GT3
7. Jusuf Owega/Ricardo Feller – Montaplast by Land-Motorsport – Audi R8 LMS GT3
8. Tim Zimmermann/Christopher Mies – Montaplast by Land-Motorsport – Audi R8 LMS GT3
9. Kim-Luis Schramm/Dennis Marschall – Rutronik Racing – Audi R8 LMS GT3
10. Adrien de Leener/Klaus Bachler – Dinamic Motorsport – Porsche 911 GT3 R
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet