NASCAR

NASCAR: Tweede achtereenvolgende zege Kevin Harvick. SHR-coureur wint in Richmond

Na het 65 wedstrijden zonder overwinningen te moeten stellen won SHR-coureur Kevin Harvick sinds lange tijd vorige week zondag in Michigan. Afgelopen zondag won Harvick voor de tweede achtereenvolgende maal in Richmond. Christopher Bell en Chris Buescher eindigden resp. als tweede en derde.

2022 Richmond
De prachtige kleine 0.75 mijl lange baan in Richmond.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing USA

Tweede achtereenvolgende zege Kevin Harvick. SHR-coureur wint in Richmond
Met de achtervolgers Christopher Bell en Chris Buescher in zijn kielzog worstelde Harvick zich in de slotfase op de 0.75 mijl korte baan door het verkeer heen en schreef de Federated Autoparts 400 met een voorsprong van 0.441 secs. op zijn naam. Voor Harvick betekende het overigens zijn 60e Cup-overwinning en de vierde op deze baan. Samen met Kyle Busch bezet hij nu op de eeuwigdurende ranglijst de negende plek.Harvick reed tweemaal 55 ronden aan de leiding en ging in de 334e ronde aan merkgenoot Joey Logano voorbij. Na de groene pitstopcylcus nam Harvick in de 353e ronde definitief de leiding.

Kevin Harvick: "Zoals ik vorige week al vertelde doen de auto's het elke week erg goed en je begrijpt wat er aan de hand is. En hoe we de auto na de eerste run afstelden waardoor de auto steeds beter werd. Toen het donker begon te worden paste de Mobil1 Ford Mustang zich steeds beter aan."

2022 Richmond start
Start in Richmond.

In de 340e ronde ging Buescher een ronde eerder naar binnen waardoor hij in de laatste 48 ronden bij Harvick in de aanval kon gaan. Buescher zat bovenop Harvick 's bumper maar slaagde er niet in om de leiding over te nemen. De coureur van de No 17 Keselowski Roush Fenway Mustang verloor alle kansen op een serieuze overwinning toen Harvick Bubba Wallace op een ronde zette. Daardoor reed Buescher zich vast op de No23 Toyota en verloor meer dan twee seconden.

Buescher, die een overwinning nodig heeft om in de Playoffs te geraken: "Helaas heb ik gewoon mijn banden opgerookt. Uiteindelijk ligt dit gewoon aan mij. Het gedubbelde verkeer deed ons ook niet echt een pleziertje. We konden alleen maar een klein beetje achter Harvick voor de overwinning aangaan."

2022 Bell Christopher Bell slaagde er niet om Harvick te verslaan maar kwam wel erg dichtbij.

Op 12 ronden versere banden ging Bell vier ronden voor het einde met gemak aan Buescher voorbij en sloot direct bij Harvick aan. Kevin Harvick: "Ik wist dat hij zou komen maar ik vergat op te schakelen. Ik lette even niet goed op en kwam voor mij dichterbij dan hij had moeten doen. Ik maakte een paar ronden achter elkaar dezelfde fout. Ik schakelde niet terug en op waardoor ik hem gewoon te dichtbij liet komen. Bell, die dit seizoen slechts één overwinning wist te behalen was toch erg tevreden over het resultaat.

Christopher Bell: " Ik ben trots op crewchief Adam Stevens en deze groep van 20 mensen. In het begin van de wedstrijd voelde de Rheem Toyota Camry niet goed aan en hadden we de nodige problemen, inclusief een spin in de 250e ronde. De pitcrew hielp ons aan het einde met een aantal vlammende stops die ons in staat stelden om Hamlin te passeren die op dezelfde strategie zat."

In de strijd om de laatste positie voor de Playoffs wist Ryan Blaney zijn voorsprong op Martin Truex Jr. te vergroten ondanks het feit dat hij in tegenstelling tot Truex Jr. (7e) als 10e wist te eindigen. De punten in de beide wedstrijdsegmenten bepaalden het verschil en met nog twee wedstrijden in het reguliere seizoen te gaan bedraagt het verschil 26 punten.

Denny Hamlin eindigde als vierde gevolgd door Chase Elliott en Joey Logano die zelfs 222 ronden aan de leiding reed maar zijn Mustang was aan het einde van de wedstrijd niet meer zo sterk als in het begin. Joey Logano: " Toen de zon onderging en de baan afkoelde waren we het gewoon kwijt. Kevin en de anderen werden in de laatste paar runs gewoon een flinks tuk beter. Onze sterkte lag gewoon op het feit dat de Mustang sterk was toen het nog warm en glad was."

2022 Harvick Doughnut
Prachtige 60e overwinning voor Kevin Harvick.

Volgend weekend rijdt de NASCAR Cup op Watkins Glen haar 25e wedstrijd dit seizoen. De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam van Ross Chastain en Joey Logano te staan.


Uitslag 65e Federated Auto Parts 400 Richmond
1. (13) Kevin Harvick, Ford, 400 ronden
2. (21) Christopher Bell, Toyota, 400 ronden
3. (18) Chris Buescher, Ford, 400 ronden
4. (3) Denny Hamlin, Toyota, 400 ronden
5. (23) Chase Elliott, Chevrolet, 400 ronden
6. (17) Joey Logano, Ford, 400 ronden
7. (6) Martin Truex Jr., Toyota, 400 ronden
8. (32) Aric Almirola, Ford, 400 ronden
9. (29) Kyle Busch, Toyota, 400 ronden
10. (10) Ryan Blaney, Ford, 400 ronden

2022 Kevin Harvick 1
Kevin Harvick had dus gelijk. Zeker nog niet afgeschreven voor meer overwinningen en misschien nog een titel?

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet