NASCAR

NASCAR: Na 65 races eindelijk weer overwinning voor Kevin Harvick in Michigan

Op een stormachtige zondag tussen de Ierse Heuvels van Michigan wist Kevin Harvick zijn seizoen te redden en pakte na 65 NASCAR-Sprint Cup wedstrijden eindelijk weer eens een overwinning. De Toyota's van Bubba Wallace en Denny Hamlin eindigden als tweede en derde.

2022 Michigan
Bubba Wallace startte vanaf pole in Michigan en beschikte duidelijk over de beste auto.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR, Toyota Racing USA

Na 65 races eindelijk weer overwinning voor Kevin Harvick in Michigan
Na een herstart van in de 166e van de 200 ronden tellende wedstrijd op de Michigan International Speedway nam Harvick definitief de leiding en schreef met een voorsprong van 2.903 secs. op polesitter Bubba Wallace de wedstrijd op zijn naam. De overwinning van Harvick maakte voor de inmiddels alweer 46-jarige coureur een einde aan de droogte van 65-wedstrijden zonder zeges. De overwinning was de zesde en zijn vijfde in de laatste zeven races op de 2.0 mijl baan. In totaal beschikt Harvick over 59 overwinningen en staat op de eeuwigdurende ranglijst als tiende genoteerd.

2022 Wallace Bubba Wallace als polesitter populair bij de fans.

Voor Ford betekende het de achtste achtereenvolgende overwinning over in Michigan. Waarschijnlijk is Harvick met deze zege ook verzekerd van een plek in de Playoffs. Overigens is Harvick de enige coureur die zich sinds de invoering van de Playoffs in 2014 van een plek hierin wist te verzekeren. Dat jaar won hij tevens het kampioenschap. In totaal reed Harvick 38 ronden aan de leiding. 25 meer dan in de vorige 22 wedstrijden gecombineerd.

2022 Wallace Jones Blaney Harvick
Wallace, Jones, Blaney en Kevin Harvick in gevecht.

Kevin Harvick: "Iedereen die aan ons twijfelt kent ons niet. Zij weten wel hoe wij gedijen in dit soort situaties. Veel dingen vielen onze kant op vandaag. En die hebben wij het gehele seizoen nog niet gehad. Soms gaan de dingen zoals ze gaan en vallen onze kant op. Aan het einde gingen we de pits naar binnen maar verloren net geen ronde. En toen er geneutraliseerd werd kregen we de wedstrijd onder controle. Voor het verkeer daar worstelde ik vandaag wel een beetje mee en ik moest bij de herstarts gewoon terrein goed maken. Toen ik vrij baan had, ging de baby op jacht."

2022 Hamlin Wallace
Teameigenaar en werknemer in gevecht. Denny Hamlin en Bubba Wallace.

Zoals Harvick al aangaf viel de wedstrijd zijn kant uit. Onder groen ging Harvick in de 158e ronde voor zijn allerlaatste stop naar binnen. Exact een ronde later moest er geneutraliseerd worden nadat Ross Chastain en Christopher Bell in Turn 4 crashten. Harvick bleef in dezelfde ronde als de leiders en greep de kop toen de leiders in de wedstrijd naar binnen gingen. Wallace bleef bij een herstart in de 166e ronde achter de Ford van Joey Logano hangen. Daardoor kon Harvick een gat van meer dan vier seconden slaan en reed zo naar zijn eerste overwinning sinds Bristol 2020.

Wallace was eigenlijk ontroostbaar toen hij de laatste herstart in zijn hoofd afspeelde. In totaal reed Wallace tweemaal 22 ronden aan de leiding.

Bubba Wallace: "Ik dacht ik de No4 (Harvick) bij kon houden en racete tegen de 5 van Kyle Larson en de 22 van Joey Logano die overigens goed werk verrichtte om opnieuw een Ford contract te krijgen door ze te laten winnen. Het was een ongelofelijk weekend. Wenste dat we Toyota en McDonalds in Victory Lane hadden kunnen krijgen. De auto was de gehele week snel. Dit draag ik nog wel eventjes op mijn hart mee. Ik heb gewoon gefaald."

2022 Harvick 1
Een vreugde doughnut van Kevin Harvick. Dit was alweer een tijdje geleden.

Hamlin herstartte als 22e en wist zich naar een derde plek op te werken op 3.910 secs. achter winnaar Harvick. Achter Hamlin volgden de beide Penske Fords van Joey Logano en Ryan Blaney, Martin Truex Jr., Larson, Erik Jones, Alex Bowman en Ty Gibbs die nog steeds de geblesseerd Kurt Busch verving.

Een crash al vroeg in het begin elimineerde twee van de Top 5 gekwalificeerden. Kyle Busch en Austin Cindric. Kort na de herstart in de 25e ronde raakte J.J Yeley in de No 15 Ford de controle kwijt en ging exact in het midden van de baan in de rondte. In de chaos die ontstond raakte de No2 Ford van Austin Cindric eerst de muur en vervolgens de No 18 Toyota van Kyle Busch die terminale schade opliep. Yeley, Almirola, Rick Stenhouse Jr. en Harrison Burton werden eveneens direct uitgeschakeld.

Kyle Busch: "Ik weet niet waardoor het begon maar de No 10 (Almirola) draaide voor mij in de rondte en ik kwam tussen hem en de muur klem te zitten. Als je terugkomt gebeuren er dingen bij de herstarts, vooral bij de jongens die buiten zijn gebleven en geen vers rubber hebben. We hadden nog niet eens haast want het zo nog 40 ronden duren voordat het wedstrijdsegment beëindigd zou worden. Ik wist dat het een lange run ging worden. En toen crashten we allemaal...." Ook hier ging de wedstrijd vanwege hevige regenval net zoals de Indycar-wedstrijd in Nashville met veel vertraging van start. De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam van Christopher Bell en Denny Hamlin te staan.

2022 Harvick 2
Na 65 wedstrijden eindelijk weer eens een overwinning voor oud kampioen Kevin Harvick.


Uitslag
54th Annual Firekeepers Casino 400 Michigan International Speedway.
1. (16) Kevin Harvick, Ford, 200 ronden
2. (1) Bubba Wallace, Toyota, 200 ronden
3. (9) Denny Hamlin, Toyota, 200 ronden
4. (4) Joey Logano, Ford, 200 ronden
5. (24) Ryan Blaney, Ford, 200 ronden
6. (7) Martin Truex Jr., Toyota, 200 ronden
7. (8) Kyle Larson, Chevrolet, 200 ronden
8. (10) Erik Jones, Chevrolet, 200 ronden
9. (30) Alex Bowman, Chevrolet, 200 ronden
10. (11) Ty Gibbs(i), Toyota, 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet