NASCAR

NASCAR: Tyler Reddick wint Verizon 200. Leerproces Team Hezeberg

Tyler Reddick overleefde een spannende laatste ronde in overtime(verlengd) tegen Ross Chastain maar die bleek achteraf bestraft te worden. Voor Team Hezeberg dat met twee auto's voor Loris Hezemans en Daniil Kvyat aan de start verscheen blijkt het nog steeds een leerproces in de keiharde NASCAR-wereld. Beide rijders hadden zich resp. als 34e en 36e weten te kwalificeren.


2022 Pitstop
Veel werk bij Team Hezeberg op de Speedway

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: IMS, Toyota Racing USA, NASCAR

Tyler Reddick wint Verizon 200. Leerproces Team Hezeberg
Vanaf pole nam Reddick direct de leiding en wist binnen 10 ronden al een aardige voorsprong op te bouwen. Vooral in het begin bleken de beide Hezeberg over voldoende topsnelheid te beschikken. Voormalig F1-coureur Daniil Kvyat wist zich zelfs op de Road Course van de Indianapolis Motor Speedway naar de 16e plek op te klimmen. Iets na de 20e ronde ging het technisch voor Loris mis. Hij kreeg de auto niet meer in zijn versnelling en viel naar de staart van het veld terug. Terwijl Kvyat na beëindiging van het eerste wedstrijdsegment maakte viel Loris met versnellingsbakproblemen ver terug en moest naar de Garage. Ook Kvyat kreeg later problemen met de wielophanging. Beide rijders werden als 36e en 37e geklasseerd. Loris Hezemans verklaarde tijdens de TV-uitzending om nu voorlopig bij het team in Amerika te blijven. Wel was het een verrassing dat de APP-motor het direct bij het debuut zo uitstekend deed.

2022 Loris Loris Hezemans moest in het begin van de wedstrijd eveneens even de nooduitgang nemen.

Voor Tyler Reddick betekende het zijn tweede NASCAR-overwinning afgelopen maand. Begin juli wist Reddick de wedstrijd op Road America te winnen, eveneens een roadcourse. Kort daarna maakte hij bekend dat hij voor volgend seizoen naar het team van 23XI Racing overstapt. Het werd door teambaas Richard Childress niet in dank afgenomen. Sindsdien leven werknemer/werkgever enigszins op gespannen voet. Reddick bewees op de IMS dat lam geslagen vogels nog steeds snel kunnen gaan.

2022 Kvyat
Daniil Kvyat reed ub de aanvangsfase met de Toyota zelfs in de Top 16!

In de 86 ronden tellende wedstrijd reed Reddick er 38 aan de leiding. Tyler Reddick: " Wij weten waartoe we in staat zijn en we deden het ook op Road America. De bekendmaking betekende wel een klein obstakel maar enkele weken geleden wonnen we fair and square en als er niets verandert blijven we gewoon hard werken om opnieuw in Victory Lane te komen. Enorm verheugd dat we het hier in Indianapolis deden. Dit is een bijzondere plek en het was ook spannend om de bakstenen(bricks) te kussen. Zeker omdat wij sponsor 3CHI uit Indianapolis een thuisoverwinning konden bezorgen. Zelfs Indycar-coureur Helio Castroneves was er blij mee. Het team beklom evenals spyderman de omheining. Een foto die direct door de viervoudig Indy 500-winnaar getwitterd werd.

Chaos in de verlenging beroofde Chase Elliott van de kans op een overwinning. Bij de herstart in de 80e ronde startte Elliott als tweede naast Reddick en A.J. Allmendinger. Bij die herstart verdween Chastain in de nooduitgang maar hij keerde zonder gas terug te nemen weer op de baan terug en ging vervolgens met Reddick in duel.

2022 Start
Start van de 29e Brickyard 400.

Tyler Reddick: "Ik had zoiets van Uhh. Maar dit was een scenario waarbij op de rijdersbriefing over gesproken was. Ik kon niet geloven dat hij zich voor me bevond. Ik wachtte even of hij bestraft zou worden. Ik wilde zijn wedstrijd ook niet erger maken door hem er vanaf te rijden. Ik was nogal verrast. Neem wel mijn petje af dat hij het toch probeerde maar ben wel blij dat het niet werkte want dan zou ik bijzonder pissig zijn geweest."

Reddick behoefde zich niet echt op te winden want Chastain kreeg van de NASCAR-organisatie een tijdstraf van 30 seconden opgelegd waardoor hij als 27e geklasseerd werd.

Ross Chastain: "Ik probeerde de chaos daar te vermijden. Wij waren vier breed en er was verder geen ruimte meer dus ik besloot de nooduitgang te nemen. Ik wilde gewoon niet geraakt worden en kwam terug op de baan waar ik begonnen was." Het betekende dat Austin Cindric nu als tweede geklasseerd werd. Harrison Burton eindigde als derde gevolgd door Todd Gilliland en Bubba Wallace.

Saillant detail; voor de eerste maal sinds Pocono 1994 eindigde met Burton, Gilliland en Cindric drie rookies in de Top 5. Toen waren het Joe Nemecheck, Jeff en Ward Burton(Harrison's vader en oom).

Tot aan de 62e ronde was het voor NASCAR-begrippen een vrij tamme wedstrijd. De derde neutralisatie werd door Kyle Larson veroorzaakt. Bij het aanremmen van Turn 1 verloor zijn Chevrolet plotseling zijn remmen en ging er samen met Ty Dillon erg hard vanaf. Beide rijders bleven ongedeerd.

2022 Winnaar Reddick
Tyler Reddick verdiend winnaar op de Indianapolis Motor Speedway.

De daaropvolgende neutralisatie bracht het veld opnieuw dicht bij elkaar. Maar het bleek een drama te zijn voor de rijders die zich in tweede positie bevonden. Als eerste werd Christopher Bell door het gehele veld heen geschud en liep daarbij een lekke band op. Het betekende direct de vierde neutralisatie.

Voordat het geel werd volgde Elliott in de schaduw van Reddick maar spinde in een sandwich van driebreed waarbij ook Ryan Blaney en William Byron betrokken waren. 2021-winnaar A.J. Allmendinger bevond zich in tweede positie viel bij de herstart naar de zevende plek terug. Overigens kon Allmendinger haast niet meer want zijn koelvest had het begeven...... Een vierde overwinning binnen een jaar zat er dus op de Speedway niet in.

Van de allerlaatste herstart werd ook Ryan Blaney het slachtoffer. Nadat hij vrijwel de gehele middag in de Top 5 gereden had viel hij naar de 26e plek terug. Zowel Christopher Bell als Blaney reden ieder 17 ronden aan de leiding. Het betekende dat Blaney in de tussenstand van het kampioenschap geen afstand kon nemen van Martin Truex Jr. Voor de Playoffs zijn er nog vier wedstrijden te gaan. Beiden bevinden zich in 15e en 16e positie. Het verschil tussen beiden bedraag 25 punten. De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam van
Chase Briscoe en Christopher Bell te staan.

2022 Spyderman 2
Ook Spyderman Helio was er blij mee.

Uitslag 29th Annual Verizon 200
1. (1) Tyler Reddick, Chevrolet, 86 ronden
2. (2) Austin Cindric #, Ford, 86 ronden
3. (13) Harrison Burton #, Ford, 86 ronden
4. (9) Todd Gilliland #, Ford, 86 ronden
5. (19) Bubba Wallace, Toyota, 86 ronden
6. (5) Joey Logano, Ford, 86 ronden
7. (20) AJ Allmendinger(i), Chevrolet, 86 ronden
8. (7) Michael McDowell, Ford, 86 ronden
9. (24) Cole Custer, Ford, 86 ronden
10. (16) Chris Buescher, Ford, 86 ronden

2022 Victory Lane
Vreugde in Victory Lane.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet