GT

GT World Challenge Europe: Gounon, Juncadella en Marciello winnen Spa 24H voor Schothorst; Catsburg verliest podium na lekke band

220731 88ASPWin
Voor het eerst in negen jaar tijd wint Mercedes-AMG eindelijk weer de 24 Uur van Spa

De finishvlag is gezwaaid in de Ardennen en Jules Gounon, Dani Juncadella en Raffaele Marciello (Akkodis ASP Team) zijn de winnaars van de 74e editie van de TotalEnergies 24 Hours of Spa. De nummer-98-BMW van ROWE Racing leek de enige te zijn die ze uiteindelijk had kunnen verslaan, maar Catsburgs teamgenoot Nick Yelloly liep een lekke band op. Schothorst finishte als tweede samen met Maximilian Götz en Luca Stolz.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: SRO (Jules Benichou/Kevin Pecks)

Bij de een na laatste geplande stops was het chaos bij Ferrari-team Iron Lynx. De nummer-71 van Antonio Fuoco verloor zeventien seconden, omdat Daniel Serra te ver was doorgereden en daar de brandstofslang niet lang genoeg voor was. De nummer-51 van James Calado verloor uiteindelijk 47 seconden. Yelloly was rap het gat naar Gounon aan het dichten, maar middenin zijn in-lap klapte de rechterachterband van de Brit. Marciello nam de nummer-88-Mercedes-AMG over van Gounon en reed naar Stolz toe. Hij werd eerst door de Duitser de grindbak ingeduwd in La Source, maar een ronde later was de inhaalactie wel succesvol. De Zwitserse-Italiaan bouwde een voorsprong op van meer dan dertig seconden en won samen met Gounon en Juncadella voor Götz, Schothorst en Stolz. Fuoco, Davide Rigon en Serra maakten het podium af voor Maxi Buhk, Maro Engel & Mikäel Grenier (AMG Team GruppeM Racing) en Dan Harper, Max Hesse & Neil Verhagen (ROWE Racing). Engel zat op een andere strategie, waardoor hij aan het eind verse bandjes had. Dat maakte het hem gemakkelijk om Harper in de slotfase in te halen. Catsburg werd samen met Augusto Farfus en Yelloly als zesde geklasseerd na een straf voor de KCMG-Porsche voor track limits.

220731 SchothorstP2
Schothorsts GetSpeed-auto liep wat schade op in de nacht, maar finishte netjes als tweede met Götz en Stolz

Benji Goethe, Thomas Neubauer en Jean-Baptiste Simmenauer (nummer-30-WRT-Audi) versloegen Alex Aka, Juuso Puhakka, Nicolas Schöll & Marius Zug (nummer-99-Attempto-Audi) en Konsta Lappalainen, Tuomas Tujala & Stuart White (nummer-14-Emil Frey-Lamborghini) in de Silver Cup. De kansen op een klassezege gingen voor de laatstgenoemde in rook op door een lekke band. Sarah Bovy, Rahel Frey, Michelle Gatting en Doriane Pin namen in de nacht de leiding en domineerden de Gold Cup voor het Iron Dames-team. Ze hadden uiteindelijk een voorsprong van maar liefst drie ronden opgebouwd op de nummer-33-WRT-Audi van Ulysse De Pauw, Arnold Robin, Maxime Robin & Ryuichiro Tomita en vier ronden op de nummer-93-SKY – Tempesta-Mercedes-AMG van Eddie Cheever III, Chris Froggatt, Jonathan Hui & Loris Spinelli.

220731 83IronDamesWin
Iron Dames schrijft geschiedenis in de Gold Cup met de roze Ferrari

Andrea Bertolini (AF Corse) haalde Miguel Ramos (Garage 59) in voor de leiding in de Pro-Am Cup met nog zes uur te gaan. De ervaren Italiaan gaf die positie niet meer uit handen en won de klasse samen met Stefano Costantini, Louis Machiels en Alessio Rovera. Na de uitvalbeurt van Ramos zou ook de nummer-24-Herberth-Porsche de finish niet zien. Niki Leutwiler kwam terug de baan op na zijn trip in de grindbak, maar verloor een wiel na een pit stop. De nummer-75-SunEnergy1-Mercedes-AMG van Dominik Baumann, Philip Ellis, Kenny Habul & Martin Konrad en nummer-39-Singha TP 12-Porsche van Earl Bamber, Piti Bhirombhakdi, Christophe Hamon & Tanart Sathienthirakul maakten het podium af. Ook in de Bronze Cup won er een vrouwelijke coureur: Reema Juffali (nummer-20-SPS-Mercedes-AMG) versloeg samen met George Kurtz, Tim Müller en Valentin Pierburg de nummer-35-Walkenhorst-BMW die een kapotte vloer opliep door een fout van Don Yount in Blanchimont.

220731 Oosten
Oosten en Samantha Tan Racing werden 36e algemeen in een veld van 66 auto's

Ruben del Sarte is zesde geworden in de Gold Cup. De in Soest-geboren Parijzenaar deelde de nummer-8-AGS-Lamborghini met Loris Cabirou, Nicolas Gomar en Mike Parisy. De nummer-28-Samantha Tan-BMW die Maxime Oosten deelde met Harry Gottsacker, Samantha Tan en Nick Wittmer, is als negende geklasseerd in de Silver Cup.

UITSLAG RACE
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet