Formula E

Formule E: Di Grassi wint tweede wedstrijd Sabec London E Prix. De Vries derde

Jake Dennis is er niet in geslaagd om de tweede wedstrijd van de Sabec London E Prix op zijn naam te schrijven. De Braziliaan Lucas di Grassi wist in tegenstelling tot de Brit beter van zijn Activation Mode gebruik te maken. Nyck de Vries eindigde voor het Mercedes EQ Team als derde.

2022 Start
Start van de tweede wedstrijd van de Sabec London E Prix. Jake Dennis en Lucas di Grassi leverden een fraai duel om de kop.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: FIA Formule E

Di Grassi wint tweede wedstrijd Sabec London E Prix. De Vries derde
Een strategisch mooie overwinning voor de Braziliaan Lucas di Grassi in Londen. De RokiT Venturi-rijder wist uitgekiend van zijn Activation Modes gebruik te maken. De Brit Jake Dennis had er duidelijk geen antwoord op. Nyck de Vries eindigde als derde. Maar de grootste winnaar was eigenlijk Stoffel Vandoorne die in tegenstelling tot de concurrentie maximaliseerde. Vanaf een dertiende startplek wist onze zuiderbuur als vierde te eindigen. De Belg profiteerde van het uitvallen van DS Techeetah-coureur Jean Eric Vergne die al vroeg in de wedstrijd uitviel en daarbij tevens in de titelstrijd werd uitgeschakeld. Alleen Stoffel Vandoorne, Mitch Evans en Edoardo Mortara kunnen nog aanspraak op de titel maken.Robin Frijns reed voor het team van Envision vanaf een 18e startplek een uitermate sterke wedstrijd. Na diverse duels wist de Nederlander als zevende te eindigen. In totaal drie Benelux-coureurs in de Top 10 vandaag.

2022 Mohammed Bi Sulayem
FIA President Mohammed Bin Sulayem met het gehele FIA Formule E circus.


Race
Zowel Jake Dennis als Lucas di Grassi hadden beiden een goede start terwijl Oliver Rowland achterin het veld even leek gelanceerd te worden. De Brit moest voor de tweede maal dit weekend de strijd staken. Na één ronde bedroeg de volgorde Dennis, Di Grassi, Giovinazzi, Da Costa, De Vries, Buemi, Cassidy, Günther, Askew, Evans. De Fransman Jean Eric Vergne kon na twee ronden zijn hoop op een derde titel definitief begraven.

De DS Techeetah kwam al na één ronde tot stilstand. Dan Ticktum moest eveneens met schade, opgelopen in de eerste ronde opgeven. De herstart volgde in de vijfde ronde. Frijns, Sims, De Vries, Buemi maakten in de zevende ronde als eersten van hun Attack Mode gebruik. In de achtste ronde begon EQ Mercedes-coureur met een fraaie inhaalmanoeuvre op Giovinazzi aansluiting bij de koplopers te krijgen. In de 9e ronde maakte Dennis voor de eerste maal van zijn Attack Mode gebruik terwijl Giovinazzi een "Drive Through" vanwege "Overpower''' kreeg opgelegd.

Stand 10e ronde: Dennis, Di Grassi, Da Costa, De Vries, Evans, Buemi, Vandoorne, Wehrlein, Bird, Mortara. Frijns P11.

In de dertiende ronde maakte Venturi-coureur Di Grassi voor de tweede maal gebruik van zijn Attack Mode. Ook Oliver Askew kreeg een drive-through opgelegd. Dit naar aanleiding van een incident met Maximilian Günther. In de 15e ronde gingen zowel Da Costa als Evans voor hun Attack Modes. Twee ronden later vond Jaguar-coureur Mitch Evans op P5 zowel aansluiting bij Da Costa als Nyck de Vries. Inmiddels maakte ook Di Grassi gebruik van zijn Attack Mode, hetgeen hem in staat stelde om de leiding van Jake Dennis over te nemen. Het leverde een mooi duel tussen de beide koplopers op.

2022 Di Grassi
Lucas Di Grassi op weg naar de overwinning.


Stand 20e ronde: Di Grassi, Dennis, De Vries, Da Costa, Vandoorne, Buemi, Wehrlein, Bird, Mortara.
Via de Attack Mode kwam Dennis opnieuw aan de leiding. Het verschil tussen beide koplopers bedroeg in de 22e rond 0.297 secs. De EQ Mercedes van Nyck de Vries bevond zich op ruim 3.2 secs. achterstand. Aan kop zorgden Dennis en Di Grassi voor een boeiende strijd om de kop. Beiden hadden nog één Attack Mode te gaan. Intussen was Di Grassi's teamgenoot Edoardo Mortara van de baan afgegleden. De schade bleef op P12 beperkt.

Inmiddels had Stoffel Vandoorne zich met zijn EQ Mercedes naar een vijfde plek weten op te werken. In de 27e ronde moest Jake Dennis van zijn laatste Attack gebruik maken hetgeen Venturi-coureur Lucas di Grassi opnieuw in staat stelde om de leiding te nemen. Bovendien had Di Grassi ook nog het voordeel om van zijn Fanboost gebruik te kunnen maken. De achterstand van Dennis bedroeg 1.193 secs.

Stand 30e ronde: Di Grassi, Dennis, De Vries, Evans, Vandoorne, Da Costa, Buemi, Wehrlein, Bird, Frijns.

Zes minuten voor het einde leek een tweede overwinning er voor Jake Dennis niet meer in te zitten. Di Grassi wist zijn voorsprong eigenlijk alleen maar te vergroten. Vier minuten voor het einde bedroeg die zelfs 2,512 secs. Zowel Wehrlein als Camara kwam vanwege het afblokken van andere deelnemers under Investigation. Kort voor het einde kwam Jaguar-coureur zonder vermogen.

2022 De Vries
Nyck de Vries op weg naar een derde plek.

Dit speelde EQ Mercedes-coureur Stoffel Vandoorne in de tussenstand van het kampioenschap aardig in de kaart. Met een uitgekiende strategie schreef Lucas Di Grassi de tweede wedstrijd van de Sabic London E- Prix op zijn naam. Het betekende zijn dertiende Formule E-overwinning. Sportief ontving het Britse publiek de Braziliaan met een denderend applaus. Een tweede thuiszege zat er voor Jake Dennis niet meer in.

Uitslag R2 Sabic London e-Prix
1. Lucas di Grassi RokiT Venturi 38 ronden
2. Jake Dennis Avalanche Andretti Formula + 3.191 secs.
3. Nyck De Vries EQ Mercedes + 4.508 secs.
4. Stoffel Vandoorne EQ Mercedes + 10.538 secs.
5. Antonio Felix Da Costa DS Techeetah + 13.946 secs.
6. Sebastien Buemi Nissan e.dams + 20.399 secs.
7. Robin Frijns Envision Racing + 20.850 secs.
8. Sam Bird Jaguar Racing + 21.748 secs.
9. Sette Camara Dragon Penske + 28.913 secs.
10. Pascal Wehrlei Porsche + 29.685 secs.

Stand kampioenschap
1. Stoffel Vandoorne Mercedes EQ Formula E Team 185 pnt
2. Mitch Evans Jaguar TCS Racing 149 pnt
3. Edoardo Mortara RokiT Venturi 144 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet