IndyCar

IndyCar: Rinus VeeKay scoort na sterk optreden derde top zes klassering in juli 2022

actie-2

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout heeft andermaal goede zaken gedaan in de NTT INDYCAR Series. De 21-jarige Nederlander reed tijdens de Gallagher Grand Prix op de Road Course van de Indianapolis Motor Speedway naar een puike zesde positie, na bij de start buiten zijn schuld ver te zijn teruggevallen.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR VeeKay

De Indianapolis Motor Speedway werkt voor Rinus VeeKay als een magneet. De jonge Nederlander, uitkomend voor het team Ed Carpenter Racing, voelt zich als een vis in het water op de legendarische Brickyard. Dat bewees hij onder meer met front row startposities voor de befaamde Indianapolis 500 (2021, 2022), maar ook met een poleposition voor de Harvest Grand Prix (2020) en een overwinning tijdens de GMR Grand Prix (2021).

Tijdens de kwalificatiesessie voor de Gallagher Grand Prix, de dertiende IndyCar-race van het jaar, de tweede op de Road Course van de Indianapolis Motor Speedway, kon VeeKay, ook ditmaal achter het stuur van de #21 Bitcoin Racing Team with BitNile Chevrolet, zich eenvoudig staande houden in de bovenste regionen van de tijdenlijst. Nadat VeeKay zich dankzij een sterke rondetijd plaatste voor de Fast Twelve, moest hij zich na een zeer competitieve sessie tevreden stellen met een achtste startplaats.

Aangezien VeeKay in de lente van 2021 zijn eerste IndyCar-zege boekte op de Road Course van de Indianapolis Motor Speedway, vanaf startplaats zeven, oftewel de vierde startrij, voelde de inwoner van Fort Lauderdale zich bijzonder comfortabel voorafgaand aan de wedstrijd. De goede hoop op een sterke klassering kreeg echter een stevige knauw te verduren in de openingsronde. Aangezien Pato O'Ward spinde en Will Power voor de Mexicaan moest remmen, kon VeeKay niets anders doen dan ook op de rem trappen om zijn wagen niet te beschadigen. Andere concurrenten glipten tussendoor, waardoor de Nederlander buiten zijn schuld om terugviel van de achtste naar de zestiende plaats.

actie-1

Een bekeken inhaalrace, afgestemd met de juiste strategie, bracht VeeKay rap voorwaarts. Halverwege de 85 ronden tellende wedstrijd vond de Nederlandse ECR-coureur zich alweer terug op de tiende plaats, om kort na een herstart in twee soepele bewegingen twee tegenstanders te passeren. Drie snaarstrakke stints leverden VeeKay uiteindelijk een keurige zesde plaats aan de eindstreep op. VeeKay besluit daarmee een ijzersterke julimaand, waarin hij drie topzesklasseringen wist te noteren (vierde op Mid-Ohio, vierde in Iowa en zesde op Indy).

"Alles wat wij zelf in de hand hadden, hebben we goed uitgevoerd", klinkt VeeKay vanuit de Verenigde Staten. "Mijn start was super, maar in bocht twee stond er iemand achterstevoren. Ik kon geen kant op en moest remmen om mijn wagen niet te beschadigen. Op zo'n moment kan je geen verkeerde kant kiezen, je moet je hoofd erbij houden. Meerdere achteropkomende concurrenten konden me inhalen en dus zat er voor mij niets anders op dan het rijden van een inhaalrace."

"Dat verliep top. Ed Carpenter Racing heeft voor vandaag een goede strategie uitgevoerd, waarbij ik tevreden ben met mijn eigen inbreng. De drie voor mij gefinishte wagens van het Penske-team bleken net iets te snel, waardoor ik vrede heb met deze zesde plaats. Pas naderhand kwam ik erachter dat ik met een directe yellow voor Pagenaud waarschijnlijk de leiding zou hebben overgenomen, maar dat soort zaken heb ik niet in de hand. Ondanks dat ik vandaag twee flinke pechmomenten heb gekend, ben ik na een goede race wederom diep in de top tien gefinisht. Dat stemt mij tevreden!"

"Ik heb nu 282 punten verzameld, daarmee sta ik bijna in de top tien. De nummer tien heeft maar een paar puntjes meer dan ik. Ik zie het als een uitdaging om die top tien in de laatste races van dit seizoen aan te vallen. We hebben een goede flow te pakken en ik vind de stratenbaan in Nashville, waar we volgende week racen, erg gaaf. Ik streef er naar om op dat circuit wederom een mooie klassering te laten noteren", besluit VeeKay strijdlustig.

Het NTT INDYCAR Series-seizoen 2022 wordt vervolgd met de Big Machine Music City Grand Prix op het Nashville Street Circuit, in downtown Nashville, Tennessee. De veertiende wedstrijd van het seizoen wordt volgende week zondag 7 augustus gestart rond 21.30 uur Nederlandse tijd.

actie-3

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet