NASCAR

NASCAR: A.J. Allmendinger domineert Pennzoil 150 op de Brickyard

Het duurt nog maar zes weken voordat de Xfinity Playoffs beginnen maar A.J. Allmendinger heeft al een titel binnen. Met zijn overtuigende overwinning in de Pennzoil 150 mag de Kaulig Chevrolet-racer zich nu de onbetwiste "King of the Road" noemen.

2022 Winnaar Allmendinger
Oud Champar(nu Indycar)-racer A.J. Allmendinger won weer op de Speedway in de Xfinity-series. Gaat hij het vanavond weer doen?

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

A.J. Allmendinger domineert Pennzoil 150 op de Brickyard
Allmendinger was een onbetwistbare kracht op de 14 bochten tellende 2.439 mijl lange baan van de Indianapolis Motor Speedway Road Course. In de 62 ronden tellende wedstrijd reed hij er 42 aan de leiding, overwon een beladen pitstop waardoor hij na een herstart in de 19e ronde naar de 13e plek terugviel.

Voor Allmendinger betekende het zijn derde seizoensoverwinning. Hij behaalde alle overwinningen dit seizoen op de Roadcourses. Na een herstart in de 45e ronde passeerde Allmendinger runner-up Alex Bowman. In Turn 1 bleef Allmendinger nog naast Bowman rijden maar kon in Turn 2 duidelijk afstand nemen. Met een voorsprong van 2.084 secs. ging Allmendinger als eerste over de streep "God, wat hou ik van dez plek" verklaarde Allmendinger na afloop. Vorig jaar won hij op de Speedway eveneens de Cup-wedstrijd. Een overwinning die hij vandaag graag wil herhalen.

A.J. Allmendinger: 'Ik wist dat Bowman in de long runs bijzonder goed was dus probeerde ik een gat te slaan. Wat hou ik van Indy." In de 16e ronde verloor Allmendinger behoorlijk wat posities toen zijn crew moeite had met bevestigen van het linker achterwiel. De man uit Californië vocht zich na een herstart terug en bevond zich bij een herstart in de 29e ronde in derde positie. Bij de herstart waren ze driebreed en bij het uitkomen van Turn 1 nam A.J. de leiding.

A.J. Allmendinger: "We gaven daar misschien wat punten voor het wedstrijdsegment op. Ze waren allemaal voor punten aan het vechten. Weet je wat? Punten betekenen toch geen r.... hier. Hier kussen we de bakstenen!"

2022 Allgaier Bowman Herbst Allgaier, Bowman en Herbst in gevecht.

In de 18 ronden durende run richting finish begon Bowman aan Allmendinger's voorsprong te knagen maar kwam gewoon te kort. Alex Bowman: " Bij de laatste herstart was ik misschien een beetje te netjes. Ik wist gewoon dat hij beter was. Aan het einde liepen we wat in maar er waren niet genoeg rondes meer." Voor Bowman betekende het zijn eerste deelname aan de Xfinity-series sinds 2018.

In de allerlaatste ronde wist Justin Allgaier Ross Chastain te passeren. Daarachter volgden Briscoe, Herbst, Mayer, Ty Gibbs, Austin Hill en Noah Gragson die het eerste wedstrijdsegment op zijn naam wist te schrijven. Het tweede segment werd door zijn JR Motorsports-collega Josh Berry gewonnen.

19e Pennzoil 150 IMS
1. (1) AJ Allmendinger, Chevrolet, 62 ronden
2. (4) Alex Bowman(i), Chevrolet, 62 ronden
3. (10) Justin Allgaier, Chevrolet, 62 ronden
4. (18) Ross Chastain(i), Chevrolet, 62 ronden
5. (6) Chase Briscoe(i), Ford, 62 ronden
6. (3) Riley Herbst, Ford, 62 ronden
7. (5) Sam Mayer, Chevrolet, 62 ronden
8. (2) Ty Gibbs, Toyota, 62 ronden
9. (9) Austin Hill, Chevrolet, 62. ronden
10. (7) Noah Gragson, Chevrolet, 62 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet