GT

GT World Challenge Europe: Catsburg leidt 1-2 voor ROWE-BMW na twaalf uur op Spa, rode vlag voor crash EBM-Porsche

220731 CatsburgRedFlag
Het veld op de grid tijdens de rode vlag-situatie met Catsburgs BMW vooraan

In de nacht van de TotalEnergies 24 Hours of Spa zijn veel auto's uitgevallen en de race moest een uur lang stilgelegd worden om de bandenstapels in Blanchimont te repareren. ROWE Racing is nog altijd uit de problemen gebleven en hun BMW's liggen zelfs eerste en tweede met Nicky Catsburg voor Max Hesse. De lucht gaat nu langzamerhand steeds weer iets lichter worden, naarmate we de ochtend naderen op Circuit de Spa-Francorchamps.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: SRO (Jules Benichou/Kevin Pecks)

Thomas Preining bracht zijn beschadigde nummer-54-Dinamic-Porsche naar de garage met een lekke band en het Italiaanse team dat in de beginfase nog aan de leiding lag, heeft opgegeven. De nummer-11-Tresor-Audi viel uit, toen Lorenzo Patrese crashte in Pouhon. Ook Albert Costa crashte. De coureur van de nummer-63-Emil Frey-Lamborghini was niet alleen teleurgesteld, maar ook verbaasd over hoe zijn Huracán GT3 van de baan schoot bij het uitkomen van de Pif-Paf. De nummer-9- en nummer-911-Herberth-Porsches zijn ook gecrasht, terwijl de nummer-107-CMR-Bentley uitviel, omdat Antonin Borga geen drive meer had na La Source. Matt Payne (Earl Bamber Motorsport) maakte een enorm ongeluk mee in Blanchimont en de nummer-16-Porsche was zeer zwaar beschadigd evenals de muur. Payne bleek uiteindelijk oké te zijn, maar er was meer dan een uur lang een rode vlag-situatie om de muur te repareren. Tijdens de Safety Car-periode die volgde, blies Richard Lietz de motor op van zijn nummer-221-GPX Martini-Porsche. Een kapotte radiator bracht de race ten einde voor de nummer-159-Garage 59-McLaren. Een paar minuten voordat er twaalf uur geracet was, schakelde Gabriele Piana zichzelf uit door tegen Alessandro Balzan (AF Corse) aan te rijden en gooide daarmee een tweede plaats in Gold Cup weg voor de nummer-5-Haupt-Mercedes-AMG.

220731 Love
De Silver Cup-leidende nummer-4-Haupt-Mercedes-AMG heeft een ronde voorsprong op de nummer-99-Attempto-Audi die nu tweede in de klasse ligt

Catsburg, die samen met Farfus en Yelloly dus wederom twaalf punten scoort, gaat aan de leiding voor teamgenoot Hesse, Dani Juncadella (Akkodis ASP Team), Davide Rigon (Iron Lynx) en Maxime Martin (Beechdean AMR). Steijn Schothorsts nummer-2-AMG Team GetSpeed-Mercedes-AMG viel net buiten de punten. De nummer-4-Haupt-Mercedes-AMG, met Silver Cup-leider Jordan Love achter het stuur, is de enige niet-Pro-auto in de ronde van de leider op P12 algemeen. De Iron Dames gaat aan de leiding met de nummer-83-Ferrari. Sarah Bovy nam het stuur over van Doriane Pin bij het ingaan van de tweede helft. De nummer-24-Herberth-Porsche domineert de Pro-Am Cup en in de Bronze Cup heeft de nummer-35-Walkenhorst-BMW een comfortabele leiding. Maxime Oosten (Samantha Tan Racing) en Max Weering (Leipert Motorsport) vielen net buiten de punten in de Silver Cup net als Ruben del Sarte (AGS Events) in de Gold Cup.

 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet