GT

GT World Challenge Europe: GruppeM-Mercedes-AMG leidt Spa 24H op strategie voor GPX-Porsche en ROWE-BMW na chaotische eerste drie uur

220730 Start
66 auto's begonnen aan de TotalEnergies 24 Hours of Spa

Na drie dagen trainingen en kwalificaties ging op de zaterdagmiddag de TotalEnergies 24 Hours of Spa eindelijk van start met 66 auto's. Tijdens een van de neutralisaties maakten een aantal Pro-auto's pit stops en die liggen nu op kop met vooraan Mikaël Grenier achter het stuur van de nummer-55-AMG Team GruppeM Racing-Mercedes-AMG. De BMW van Nicky Catsburg (ROWE Racing) rijdt in de top vijf en de Mercedes-AMG van Steijn Schothorst (AMG Team GetSpeed) heeft een deel van de race tot nu toe aan de leiding gelegen.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: SRO (Jules Benichou/Patrick Hecq/Kevin Pecks)

Na de straf van Orange1 K-PAX Racing mocht Raffaele Marciello (Akkodis ASP Team) voor het derde jaar op rij van pole positie beginnen. De Italiaan die onder een Zwitserse licentie rijdt, verloor echter meteen de leiding aan Klaus Bachler (Dinamic Motorsport). Op twee spinnetjes van Nigel Bailly (CMR) en Jannes Fittje (Haupt Racing Team) na was er gelukkig weinig drama in het eerste half uur. Daarna kregen meerdere Audi's en Lamborghini's, waaronder die van Mirko Bortolotti (Emil Frey Racing), Ricardo Feller (Attempto Racing), Christopher Haase (Audi Sport Team Tresor) en de Gold Cup-leidende nummer-77-Barwell-Lamborghini van Sandy Mitchell, en ook de Aston Martin van Ross Gunn (Heart of Racing with TF Sport) lekke banden. Na de eerste geplande pit stops begon de nummer-54-Dinamic-Porsche terug te vallen. De nummer-26-Saintéloc-Audi bleek de eerste uitvaller na een crash van César Gazeau in Blanchimont. De eerste neutralisatie kwam toen Jens Liebhauser, wiens nummer-57-Winward-Mercedes-AMG de leiding had overgenomen in de Gold Cup, vaststond in de grindbak in Bruxelles na hulp van Henrique Chaves (Garage 59).

220730 Grenier
De zon gaat langzaam onder nu we dieper de avond ingaan met Grenier aan kop

Zelfs onder gele vlaggen kwamen er nu ongelukken: de nieuwe Gold Cup-leider, Jonathan Hui (SKY – Tempesta Racing), raakte Antares Au wiens nummer-9-Herberth-Porsche al eerder vanaf P2 in Pro-Am een ongeplande stop moest maken. Na de herstart kwam meteen een tweede Safety Car-periode. Ulysse De Pauw (Team WRT) stond vast in de grindbak. Doriane Pin (Iron Dames) tikte Isaac Tutumlu (Leipert Motorsport) in de rondte in de Pif-Paf, waar Hugo Delacour (AF Corse) voor afremde. Hij werd van achter geraakt door Gunns teamgenoot Alex Riberas. Een herstart later ging het wederom fout en Théo Nouet (Beechdean AMR) vond de bandenstapels in Les Combes. Silver Cup-leider Al Faisal Al Zubair (Al Manar Racing by HRT) was niet aan het opletten en ramde Alex Malykhin (Allied-Racing), toen de Full Course Yellow weer uitkwam.

220730 Yelloly
Farfus en Yelloly hebben meer dan tien plekken goedgemaakt; Catsburg stapt later vanavond in de BMW

Onder andere Dinamic Motorsport en Akkodis ASP Team hebben aan de leiding gelegen, voordat Luca Stolz en Max Götz, teamgenoten van Steijn Schothorst, op de eerste plek kwamen. Op strategie is het nu echter Grenier die vooraan rijdt voor Richard Lietz (GPX Martini Racing), Catsburgs teamgenoot Nick Yelloly en Valentino Rossi (Audi Sport Team WRT). Door de uitvalbeurt van Al Manar Racing by HRT gaat Garage 59 nu aan de leiding met Ethan Simioni achter het stuur van hun McLaren. Na de fouten van SKY – Tempesta Racing nam Boutsen Ginion de leiding over in de Gold Cup, totdat Karim Ojjeh de Audi van het Belgische team beschadigde in een crash in de Jacky Ickx-bocht. Nu is het Hubert Haupt (Haupt Racing Team) die eerste ligt in die klasse. SPS automotive performance moest de leiding opgeven aan Walkenhorst Motorsport in de Bronze Cup door een kapotte ophanging.

220730 DelSarte
Del Sarte is op dit moment de beste geklasseerde van de Nederlanders die niet in de Pro-klasse uitkomen

Tutumlu deelt zijn Lamborghini met Max Weering en ondanks dat de Spanjaard vast heeft gestaan in de grindbak, rijdt hij nog in de top veertig algemeen en tiende in de Silver Cup. Maxime Oostens nummer-28-Samantha Tan-BMW ligt vier posities daarachter in de klasse. De nummer-8-AGS Events-Lamborghini van Ruben del Sarte rijdt op dit moment netjes rond op de zevende positie in de Gold Cup.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet