Formula E

FIA Formula E: Tweede London E-Prix zege voor Jake Dennis. Nyck de Vries 3e

Voor het team van Avalanche Andretti Autosport werd het in Londen met een overwinning van Jake Dennis en een vijfde plek van Oliver Askew een uitstekende dag op het outdoor/indoor circuit in de Londense havens. Voor Dennis betekende het zijn tweede achtereenvolgende thuiszege in Londen. Ook het Mercedes EQ Team mocht met een tweede en een derde plek van Stoffel Vandoorne en Nyck De Vries niet klagen. In de tussenstand van het kampioenschap wist onze zuiderbuur zijn voorprong te vergroten.

2022 Dennis
Tweede achtereenvolgende thuiszege voor Jake Dennis in Londen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: FIA Formule E

Tweede London E-Prix zege voor Jake Dennis. Nyck de Vries 3e
Voor het tweede achtereenvolgende jaar wist de Brit Jake Dennis een thuiszege te behalen. Met een tweede en een derde plek deden de Mercedes EQ-rijders het uitstekend. Stoffel Vandoorne deed met een tweede plek uitstekende zaken terwijl Nyck de Vries als derde wist te eindigen. Voor het team van Avalanche Andretti kwam dit succes eigenlijk wel een beetje op het juiste moment.

Race
Jake Dennis nam direct de leiding en achterin het veld raakten Sam Bird en Edoardo Mortara elkaar. Daarbij moest Sam Bird definitief opgeven terwijl Mortara op één ronde achterstand zijn weg vervolgde. De volgorde op het indoor/ourdoor circuit was in de eerste ronde als volgt: Dennis, Vandoorne, De Vries, Sette Camara, Askew, Günther, Cassidy, Lotterer, Frijns, Da Costa.

SC De Vries
Nyck de Vries in duel met Sette Camara.

Di Grassi nam in de vierde ronde als eerste de Attack Mode terwijl De Vries door Sette Camara naar de derde plek werd terugverwezen. In de staart van het veld hadden Lucas di Grassi en Oliver Rowland ook de nodige confrontaties waarbij de Braziliaan zijn voorvleugel beschadigde. Robin Frijns maakte in de negende ronde van de Attack Mode gebruik. Günther, Lotterer en Buemi maakten in de zevende ronde eveneens gebruik van hun Attack Mode. Met 1.15.822 liet Robin Frijns in de zevende ronde als eerste de snelste wedstrijdronde noteren.

Stand 10e ronde: Dennis, Vandoorne, De Vries, Sette Camara, Askew, Cassidy, Günther, Frijns, Lotterer, Buemi.

In de 13e ronde sloop Antonio Felix Da Costa de Top 10 binnen. Cassidy en Günther maakten andermaal gebruik van hun Attack Modes. Zowel De Vries als Sette Camara deden dit eveneens in de 16e ronde waarbij een touché tussen beiden amper voorkomen kon worden. Andermaal een nieuwe snelste wedstrijdronde in R17. Nyck de Vries liet een 1.15.306 noteren. Koploper Jake Dennis antwoordde direct met een 1.14.429 als snelste ronde. Deze tijd werd ook niet meer verbeterd overigens.

2022 Mortara Schade voor Edoardo Mortara.

Stand 20e ronde: Dennis, Vandoorne, De Vries, Sette Camara, Askew, Cassidy, Günther, Da Costa, Evans, Frijns.

Vanwege een clash met Jean Eric Vergne kreeg Sebastian Buemi in de 23e ronde een tijdstraf van vijf seconden opgelegd. In de 24e ronde begon Lucas di Grassi met zijn Venturi aansluiting bij de Top 10 te krijgen nadat hij als laatste gestart was.

Met enkele prachtige manoeuvres wist Envision-coureur Nick Cassidy zowel de Dragon Penske van Sette Camara en de Avalanche Andretti Formula van Oliver Askew te verschalken en begon aansluiting bij de EQ Mercedes van Nyck de Vries op P3 te krijgen.

Stand 30e ronde: Dennis, Vandoorne, De Vries, Cassidy, Sette Camara, Askew, Günther, Evans, Da Costa, Di Grassi, Frijns (11e) .

Sette Camara begon in de slotfase duidelijk terrein te verliezen. Evans wist eveneens op het einde van de wedstrijd handig gebruik van zijn Fanboost te maken. Een clash van Di Grassi met Robin Frijns leverde de Braziliaan een tijdstraf van vijf seconden op. De Braziliaan leek vandaag duidelijk op oorlogspad te zijn.

2022 Verkeer
Veel verkeer in de openingsfase.

Nyck de Vries moest zijn derde plek in de slotfase heel sterk tegen Cassidy verdedigen. De Nederlander gaf de Nieuw Zeelander geen schijn van kans. Hij kneep de Envision-rijder flink af maar wist in dit prachtige gevecht gewoon voor te blijven en eiste de derde plek op! Een prachtig spektakel.

De Stewards besloten na het bestuderen van de beelden geen verdere acties te ondernemen. De Vries wist zijn derde positie uitstekend te verdedigen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar wist Jake Dennis zijn thuiswedstrijd voor het team van Avalanche Andretti te winnen.

Uitslag
1. Jake Dennis Avanlance Andretti Formula 37 ronden
2. Stoffel Vandoorne Mercedes EQ + 2.223 secs.
3. Nyck De Vries Mercedes EQ + 12.367 secs.
4. Nick Cassidy Jaguar TCS + 12.663 secs.
5. Oliver Askew Avalanc Andretti Formula + 14.04 secs.
6. Mitch Evans Jaguar TCS + 17.128 secs,
7. Antonio Felix Da Costa DS Techeetah + 17.733 secs.
8. Maximilian Günther Nissan e.dams + 22.067 secs.
9. Lucas Di Grassi Rokit Venturi + 32.139 secs.
10. Pascal Wehrlein Porsche + 34.347 secs.

Tussenstand Kampioenschap
Stoffel Vandoorne 173 pnt.
Mitch Evans Jaguar TCS Racing 147 pnt
Edoardo Mortara RokiT Venturi Racing 144 pnt
6) Robin Frijns Envision Racing 104 pnt
7) Nyck de Vries Mercedes EQ 98 pnt
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet