Formule 1

Formule 1: Verrassende poleposition voor George Russell en Mercedes op de Hungaroring

M328076

Waar komt die Mercedes plotseling vandaan? Gisteren was het nog knudde met een rietje voor Mercedes. Niets klopte en niets ging goed.
Wat er precies in een dag gebeurt is kon eigenlijk niemand verklaren. Maar het is George Russell die zijn eerste poleposition pakt in zijn eerste jaar voor Mercedes. Een geweldige prestatie wat niemand van te voren had bedacht. Carlos Sainz dacht na zijn geweldige tijd de pole al in handen te hebben maar mag nu op de eerste rij als tweede gaan starten. Ook Charles Leclerc kan tevreden zijn met de beste plaats op de tweede rij met naast hem Lando Norris die steeds sneller gaat met de McLaren. Max Verstappen is veroordeeld tot een inhaalrace na verlies van vermogen in de beslissende sessie met een tiende plaats tot gevolg.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto: PR Mercedes

Het was gisteren tijdens de eerste twee vrije trainingen heet op de Hungaroring. Max Verstappen reed naar een tweede en vierde positie en het was duidelijk dat de twee Ferrari's van Leclerc en Sainz in droge omstandigheden moeilijk te verslaan zijn. Maar zoals wel vaker in Budapest kan het weer zomaar overslaan van temperaturen boven de 30 graden tot flinke regenbuien. Een uur voor de derde vrije training van vandaag gaan de hemelsluizen open boven de Hungaroring en is het opeens een heel ander verhaal en moet er opnieuw geanticipeerd worden op de andere weersomstandigheden. Je moet nu de keuzes maken voor een droge of natte set-up voor de kwalificatie van vanmiddag. Een kwalificatie die enorm belangrijk is voor de startopstelling. Je komt niet zo makkelijk naar voren op dit circuit.

VT3
Iedereen begint VT3 op de regenbanden behalve routinier Fernando Alonso die gelijk al voor de intermediate banden kiest. De regen stopt in de eindfase van de sessie en iedereen rijdt dan al op deze banden op een steeds snellere baan. Een probleem voor de meeste teams met Mercedes in het bijzonder is dat zowel Hamilton als Russell geen temperatuur in hun banden krijgen. Leclerc rijdt al in de beginfase op regenbanden naar de snelste tijd maar krijgt vlak achter hem gezelschap van Alonso op steeds betere banden. In de ultieme slotfase wordt het circuit steeds sneller. Wie het langst blijft rijden heeft de meeste kans op de snelste tijd. Verstappen mengt zich aan de kop maar wordt verdrongen door Leclerc. Alexander Albon komt daar nog tussen, maar het is tot ieders verbazing Nicolas Latifi die met zijn Williams nog één ronde mag rijden, de beste timing kent, en tot grote blijdschap van het Hongaarse publiek naar de snelste tijd rijdt. Het zegt nog niets maar leuk is het zeker voor de mensen bij Williams.

Kwalificatie 1
Het is voorlopig droog op het circuit. Onder een dreigende wolkenmassa gaan de 20 wagens naar buiten. Iedereen is er bij gebaat om zo snel mogelijk een snelle tijd te zetten voordat de regen eventueel weer gaat vallen. De Aston Martin van Sebastian Vettel komt na zijn crash en code rood in VT3 de baan op. Hard werken voor de trotse monteurs van de bolide van Vettel maar het is gelukt. Iedereen vertrekt op de zachte rode slicks, maar hoeveel grip is er over gebleven na toch wel een flinke bui. Hamilton meldt zich aan de kop maar Verstappen duikt daar gelijk weer onder met Russell op de derde plaats. Maar het kan allemaal nog een stuk sneller. De beide Ferrari's komen wat later op de baan. Lando Norris heeft het naar zijn zin in de steeds beter wordende McLaren en pakt de tweede plaats achter Verstappen, met nu Bottas met de Alfa Romeo op de derde plaats. Verstappen gaat steeds sneller en krijgt in zijn kielzog teamgenoot Perez met daarachter Russell. Vierde is Sainz en opvallend is de matige tiende tijd voor Leclerc. Ook Norris gaat sneller en meldt zich weer op de tweede plaats. Achterin heeft Mick Schumacher nog geen fatsoenlijke tijd neergezet. Ook de beide Aston Martins van Vettel en Stroll kunnen zich nog niet verbeteren. De smaakmaker van VT3 Latifi blijft in de gevarenzone hangen, terwijl Stroll zich verbetert naar een negende plaats.

Vooraan gaat Max Verstappen steeds sneller, maar nu gevolgd door de beide Ferrari's van Sainz en Leclerc. Yuki Tsunoda zijn snelste tijd wordt afgenomen en duikelt naar een laatste 20ste plaats. Mick Schumacher laat de kracht van de Haas-Ferrari zien en stijgt naar de 10de plaats. In de laatste minuut rijdt Hamilton naar de snelste tijd gevolgd door zijn teamgenoot Russell. De baan wordt steeds sneller en het regent snellere tijden.

De held van VT3 Latifi redt het niet en eindigt op een 20ste plaats. Een snelle ronde van Pierre Gasly wordt afgenomen zodat de Fransman niet verder komt dan de 19de positie. Ook Vettel gaat niet door naar de tweede kwalificatie. Ook Albon en Tsunoda missen de boot. Mercedes heeft het goed voor elkaar met Hamilton als snelste voor Russell en Sainz met Verstappen op een vierde plaats.

Afvallers Q1
16. Yuki Tsunoda (AlphaTauri-RBPT) – 1:19.240 – Q1
17. Alexander Albon (Williams-Mercedes) - 1:19.256 – Q1
18. Sebastian Vettel (Aston Martin-Mercedes) - 1:19.273 - Q1
19. Pierre Gasly (AlphaTauri-RBPT) - 1:19.527 – Q1
20. Nicholas Latifi (Williams-Mercedes) - 1:19.570 – Q1

Kwalificatie 2
De beide Mercedes coureurs George Russell en Lewis Hamilton trappen gelijk het gas in, maar Norris, Perez, Leclerc en Sainz duiken daar onder. Max Verstappen duikt als eerste onder de 1:18 en verdringt Norris en Leclerc van de bovenste plaatsen. De tijd van Perez wordt afgenomen vanwege de track limits en zakt naar de laatste plaats. Wat een open sessie is dit met als verrassing Alonso die de tweede plaats achter Verstappen pakt voor de beide McLarens van Norris en Ricciardo. Ook Zhou stijgt naar de vijfde positie. De beide Mercedes rijders Russell en Hamilton zakken naar de gevarenzone, maar Hamilton gaat er nog even goed voor zitten en meldt zich bij de eerste vijf. Charles Leclerc verdringt Alonso van de tweede positie. Je ziet het niet vaak dat iemand zijn tijd terug krijgt. Een valse melding van track limits. Perez wordt weer als negende geklasseerd. Ocon, Bottas, Magnussen, Stroll en Schumacher bevinden zich in de gevarenzone. De eerste druppels beginnen weer te vallen. Bottas en Econ verbeteren zich en duwen Perez buiten de top tien, die al in de pits staat waardoor zijn kwalificatie over is. Een pijnlijke uitslag voor de Mexicaan, die zegt dat hij is opgehouden door Magnussen. Verstappen blijft de snelste voor Leclerc en Alonso.

Afvallers Q2
11. Sergio Perez (Red Bull) – 1:18.516 – Q2
12. Guanyu Zhou (Alfa Romeo-Ferrari) – 1:18.573 – Q2
13. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) – 1:18.825 -Q2
14. Lance Stroll (Aston Martin-Mercedes) – 1:19.137 – Q2
15. Mick Schumacher (Haas-Ferrari) – 1:19.825 -Q2

Kwalificatie 3
Verstappen tegen de rode auto's. Het wordt spannend in de beslissende kwalificatie. De druppels spelen nog geen rol in de strijd om de snelle ronden. De baan wordt zelfs sneller. De beide Ferrari's nemen het voortouw met Sainz voor Leclerc. George Russell split de beide scharlaken bolides en gaat naar de tweede plaats. Hamilton heeft de vierde plaats gevolgd door Alonso en Norris. Verstappen verremt zich en komt voorlopig niet verder dan de zevende positie. Esteban Ocon is achtste en moet zijn oude 41-jarige meester Alonso weer voor zich dulden. Bottas en Ricciardo zijn respectievelijk negende en tiende. Met nog een kleine drie minuten maakt iedereen zich klaar voor de tweede run op verse banden.

Een probleem voor Verstappen, hij heeft issues meldt hij over de board radio. Geen power meer in de Red Bull en Max is continue met zijn engineer in gesprek. De problemen worden niet opgelost. Een foutloze George Russell pakt in de ultieme slotfase een geweldige eerste poleposition, totaal onverwacht eigenlijk want zijn Mercedes reed gisteren voor geen meter. Carlos Sainz dacht de pole al in handen te hebben en moet nu genoegen nemen met een tweede plaats voor Leclerc en Norris. Ocon verslaat dan toch nog Alonso. Lewis Hamilton reed de tweede sessie niet vanwege DRS problemen en blijft steken op een zevende plaats voor Bottas en Ricciardo. Pech voor Verstappen die zijn bolide niet meer aan de praat krijgt en morgen vanaf een tiende plaats de race gaat aanvangen, op een circuit waar inhalen bijna onmogelijk is. Maar met Verstappen weet je het nooit, hij gaat nog voor een verrassing zorgen.

Uitslag:

1. George Russell (Mercedes) – 1:17.377 -Q3
2. Carlos Sainz (Ferrari) – 1:17.421 - Q3
3. Charles Leclerc (Ferrari) – 1:17.377 - Q3
4. Lando Norris (McLaren-Mercedes) – 1:17.769 – Q3
5. Esteban Ocon (Alpine-Renault) – 1:18.018 - Q3
6. Fernando Alonso (Alpine-Renault) – 1:18.078 - Q3
7. Lewis Hamilton (Mercedes) – 1:18.142 - Q3
8. Valtteri Bottas (Alfa Romeo-Ferrari) – 1:18.157 – Q3
9. Daniel Ricciardo (McLaren-Mercedes) – 1:18.379 – Q3
10. Max Verstappen (Red Bull) – 1:18.823 - Q3

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet