IndyCar

IndyCar: Iowa doubleheader met twee gezichten voor VeeKay

start

Met een prachtige vierde plaats in de zaterdagrace en een ongelukkige negentiende stek in de zondagse wedstrijd heeft Rinus 'VeeKay' van Kalmthout een dubbel gevoel overgehouden aan het doubleheader weekend op de Iowa Speedway.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na een keurige vierde plek te hebben gescoord op het uitdagende circuit van Mid-Ohio en het hoofd koel te hebben gehouden ondanks listige omstandigheden in de straten van Toronto, mocht Rinus VeeKay samen met zijn concurrenten uit de NTT INDYCAR Series aantreden op de Iowa Speedway. De 0,875 mijl korte oval was gastheer van de elfde en de twaalfde IndyCar-wedstrijd van het seizoen 2022.

Tijdens de kwalificatie, die op zaterdagochtend (lokale tijd) werd verreden, kwam VeeKay, die ook dit weekend te bewonderen was in de #21 Bitcoin Racing Team with BitNile Chevrolet, sterk voor de dag. De 21-jarige Nederlander noteerde een keurige achtste tijd voor de eerste wedstrijd en scoorde een negende plaats voor het tweede bedrijf. De Iowa Speedway, oftewel The Fastest Short Track on The Planet, bleek ook dit jaar een circuit naar de smaak van VeeKay.

Gedurende de eerste race, de 250 ronden tellende Hy-VeeDeals.com 250 presented by DoorDash, werkte VeeKay zich gestaag op naar voren. De enkelvoudig IndyCar-racewinnaar vocht harde duels uit met NASCAR-recordkampioen Jimmie Johnson, een gewezen ovalspecialist, en besloot deze uiteindelijk in zijn voordeel. VeeKay reed een snaarstrakke race, waarin hij eenvoudig het tempo van de koplopers kon bijbenen.

Een puik bandenmanagement leverde VeeKay zijn tweede vierde plaats van de maand juli op. Nadien was de coureur van Ed Carpenter Racing tevreden, ondanks dat hij bij het finishen slechts een tiende tekort kwam om Will Power van de derde plaats af te houden. Desalniettemin was VeeKay trots op het feit dat hij voor de vijfde keer in 2022 naar een toptienklassering reed.
  portret

"Het was echt een fijne race, ik heb genoten", sprak VeeKay op zaterdagavond. "Na een goede kwalificatierun mocht ik vanuit de voorhoede starten en daarin heb ik gedurende de hele wedstrijd leuke gevechten kunnen leveren. Ik ben zeer tevreden met deze vierde plaats. Vanaf de eerste training, waarin ik de snelste tijd no-tow liet noteren, had ik het gevoel dat een goede klassering tot de mogelijkheden zou behoren."

"In de uiterste slotfase was het belangrijk om de banden heel te houden. We maakten onze laatste pitstop tijdens de vierde neutralisatie en eigenlijk kwam iedereen een paar ronden tekort om het te laten werken. Gedurende de stint was het belangrijk om de banden heel te houden en dat is me gelukt, waardoor ik op het einde nog een paar tegenstanders kon inhalen."

Op zondag werd de 300 ronden tellende Hy-Vee Salute to Farmers 300 presented by Google verreden. Na een gridstraf van een van zijn concurrenten mocht VeeKay wederom als achtste aanvangen. De Nederlander handhaafde zich in de top tien en vocht, als vanouds, mooie duels uit met enkele van zijn tegenstanders.

Een zeer ongelukkig getimede neutralisatie verpestte VeeKays race. Waar de Nederlander in ronde 117 naar binnen reed voor zijn tweede onderhoudsbeurt, daar werd drie ronden later een volledige neutralisatie afgekondigd wegens een ongeval. Waar VeeKay onder groen zijn pitstop moest maken en daardoor twee complete raceronden verloor, daar konden zijn tegenstanders in de neutralisatietijd pitten. Hierdoor was VeeKays kans op een topklassering per definitie verkeken.

Op ruime achterstand vervolgde VeeKay zijn race, met als insteek het rijden van zoveel mogelijk ronden. De Nederlander hield zijn hoofd koel – ook na een doorrijstraf voor het overschrijden van de gele lijn bij het inrijden van de pitstraat –, hield zijn wagen uit de chaos en reed naar de eindstreep, waar een negentiende plaats zijn deel bleek.
  actie

"Over de tweede race kan ik kort zijn. Op pace had een betere klassering er uiteraard ingezeten, maar de Full Course Yellow viel precies verkeerd", sprak VeeKay naderhand. "Ik kan daarover mijmeren, maar dat heeft zo weinig zin. Het is gegaan zoals het is gegaan en daarmee moeten we het doen. Ik heb geprobeerd om Ed Carpenter Racing van zoveel mogelijk extra data te voorzien door de wedstrijd uit te rijden en dat is prima gelukt. Voor nu is het snel doorschakelen en op naar de Indianapolis Motor Speedway Road Course, daar waar ik mijn eerste IndyCar-race heb gewonnen. Ik kan niet wachten om weer op dat circuit te rijden!", besluit VeeKay strijdvaardig.

VeeKay bezet met 254 punten de twaalfde plaats in het tussenklassement, waarbij hij de top tien nog steeds goed in zicht heeft.

Over zes dagen vindt de Gallagher Grand Prix plaats. Op zaterdag 30 juli wordt rond de klok van 18.30 uur Nederlandse tijd de dertiende race van het NTT INDYCAR Series-kampioenschap gestart. De wedstrijd is uiteraard live te volgen via Ziggo Sport.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet