NASCAR

NASCAR: Chase Elliott op Pocono tot winnaar uitgeroepen na diskwalificatie JGR Toyota’s

Chase Elliott werd afgelopen zondag na afloop van de M#M Fan Appreciation 400 op Pocono tot winnaar uitgeroepen nadat de beide JGR Toyota's van winnaar Denny Hamlin en zijn teamgenoot Kyle Busch gediskwalificeerd werden.

2022 Schijn bedriegt
Tja de No 9 werd op papier de winnaar. Het team van JGR Racing werd zwaar betrapt.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Chase Elliott op Pocono tot winnaar uitgeroepen na diskwalificatie JGR Toyota's
Voor Chase Elliott betekende het zijn vierde overwinning dit seizoen in de No 9 Hendrick Motorsports Chevrolet en leidt het kampioenschap met een voorsprong van 105 punten op Ross Chastain en Ryan Blaney. Voor de eerste maal dit seizoen moest de NASCAR-organisatie een winnaar diskwalificeren. In de ogen van de fans zal het wel gerechtigheid geweest zijn nadat hij Ross Chastain kort voor het einde een payback had gegeven. Hamlin werd dan ook na afloop met boegeroep door de fans ontvangen en uitgefloten.

Brad Moran van NASCAR: "Helaas inspecteren we de auto's na afloop. Wij hebben wat problemen ontdekt die de aerodynamica van de auto beïnvloeden. Aan de voorkant bevond zich een onderdeel. Er was echt geen reden waarom dit materiaal er was en het bevond zich tevens ergens waar het zeker niet had moeten zijn. Dit komt eigenlijk neer op een diskwalificatie. Daarvoor werden zowel de No11 van winnaar Denny Hamlin en Kyle Busch bestraft. Hun beide auto's zijn door NASCAR in beslag genomen en gaan terug naar het Research and Development Centre van NASCAR."

Hamlin leidde vanaf pole en reed 21 ronden aan de leiding en versloeg met een voorsprong van 0.927 secs. zijn teamgenoot Kyle Busch. De diskwalificatie van beide JGR Toyota's leverde Elliott zijn vierde seizoensoverwinning op. Tevens eindigde Elliott in de laatste vijf wedstrijden een aantal malen als tweede. De NASCAR Cup komt a.s weekend op de Indianapolis Motor Speedway in actie. Vorig jaar werd deze spectaculaire wedstrijd door A.J. Allmendinger gewonnen.

2022 Hamlin Moet Denny Hamlin zijn payback op de Brickyard a.s weekend herhalen? De payback tegen Chastain leverde niets op. Gerechtigheid voor de fans?

49e M&M's 400 Pocono Raceway
1. (3) Chase Elliott, Chevrolet, 160 ronden
2. (16) Tyler Reddick, Chevrolet, 160 ronden
3. (9) Daniel Suárez, Chevrolet, 160 ronden
4. (11) Christopher Bell, Toyota, 160 ronden
5. (4) Kyle Larson, Chevrolet, 160 ronden
6. (25) Michael McDowell, Ford, 160 ronden
7. (8) Martin Truex Jr., Toyota, 160 ronden
8. (7) Bubba Wallace, Toyota, 160 ronden
9. (34) Erik Jones, Chevrolet, 160 ronden
10. (15) Austin Dillon, Chevrolet, 160 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet