NASCAR

NASCAR: Noah Gragson verslaat Ty Gibbs in spectaculaire Xfinity-wedstrijd Pocono

Twee van de meest getalenteerde rijders in de Xfinity-series zorgden afgelopen zaterdag voor een spectaculaire ontknoping in de Explore the Pocono Mountains 250. De 19-jarige Noah Gragson won de wedstrijd uiteindelijk op de streep.

2022 Earnhardt Gragson
JR Motorsports teameigenaar Dale Jr. en winnaar Noah Gragson.

Tekst: Willem J. Staat

Foto: NASCAR

Noah Gragson verslaat Ty Gibbs in spectaculaire Xfinity-wedstrijd Pocono
Met een voorsprong van slechts 0.281 secs. versloeg de JR Motorsports Chevrolet van Noah Gragson de No 54 van Ty Gibbs op de 4,8 km lange tri-oval van Pocono op de streep. De laatste 15 ronden reed het duo binnen 0.3 secs.

Gibbs behaalde dit seizoen vier overwinningen met een pass in de allerlaatste ronde maar Gragson liet het dit niet gebeuren. De in Las Vegas geboren Gragson: "Dit was waarschijnlijk de beste wedstrijd die ik daar ooit heb gereden. Ik ben uitgeput maar de No. 54 is terug. Hij is behoorlijk snel en ik moest ervoor werken. Ik bleef gewoon doorgaan met knokken. Met de No 15 bleven we gewoon doorgaan. Maar ik dacht niet dat ik hem achter me kon houden." Het somde een dramatische dag vol actie op.

Gragson's teamgenoot Justin Allgaier won beide wedstrijdsegmenten. In totaal won hij er 23 tot nu toe. Uiteindelijk maakte een goed pitstopstrategie het verschil voor Gragson die 38 ronden voor het einde profiteerde van een brandstofstop en daarbij vier nieuwe banden liet monteren. Gragson wist zich naar voren op te werken en nam met 22 ronden te gaan definitief de leiding.

Ty Gibbs: "Zijn voordeel met vier banden heeft ons zeker pijn gedaan. Maar ik was wel verrast dat ik achter de No 9 kon blijven hangen. Ik had een geweldige auto, maar helaas paste het niet en ik heb wat fouten gemaakt maar volgend weekend komen we terug."

Gragson's teamgenoot Josh Berry eindigde als derde gevolgd door de Kaulig Racing Chevrolet van A.J. Allmendinger en rookie Sheldon Creed (Richard Childress Racing). Daarachter volgden de JR Motorsports Chevrolets van Sam Mayer en Justin Allgaier. Laatstgenoemde werd tijdens zijn laatste pitstop bestraft vanwege te snel rijden in de pitlane maar maakte een formidabele comeback.

Van start tot finish was het een dramatische wedstrijd. Tijdens het tweede segment deed zich een zware crash voor waarbij vijf auto's betrokken waren. Bij het uitkomen van Turn 3 verloor Santino Ferrucci de controle en werd van achteren aangereden door Ricky Stenhouse Jr. wiens auto richting pitlane gekatapulteerd werd. Daarbij raakte hij de auto van Jeb Burton die over de kop ging. De safetycrews reageerden onmiddellijk maar Burton kon op eigen kracht het wrak verlaten.

Jeb Burton(No 27 Our Motorsport Chevrolet): "Dit was niet echt goed. Gelukkig was de safetycrew direct bij me. Het is een moeilijk jaar geweest maar we blijven doorgaan."

Voor JR Motorsports betekende de zege van Gragson de zevende overwinning in de laatste zeven wedstrijden. In de tussenstand van het kampioenschap leidt Allmendinger met een voorsprong van 16 punten op Justin Allgaier.

Uitslag 7th Explore the Pocono Mountains
1. (9) Noah Gragson, Chevrolet, 90 ronden
2. (2) Ty Gibbs, Toyota, 90 ronden
3. (7) Josh Berry, Chevrolet, 90 ronden
4. (4) AJ Allmendinger, Chevrolet, 90 ronden
5. (6) Sheldon Creed #, Chevrolet, 90 ronden
6. (12) Sam Mayer, Chevrolet, 90 ronden
7. (1) Justin Allgaier, Chevrolet, 90 ronden
8. (8) Austin Hill #, Chevrolet, 90 ronden
9. (13) Daniel Hemric, Chevrolet, 90 ronden
10. (16) Cole Custer(i), Ford, 90 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet