IndyCar

Indycar: Technisch defect berooft Newgarden van 5e zege op Iowa. Uitstekend optreden Jimmie Johnson. VeeKay P19.

Aan het dominante optreden van Josef Newgarden kwam in de 236e ronde vanwege een materiaalbreuk een voortijdig einde. Een klap tegen de muur beëindigde zijn eclatante voorstelling voortijdig. VeeKay speelde na een Stop/Go Penalty geen rol van betekenis meer en viel naar de staart van het veld terug. Paticio O'Ward trok daarmee een loterij en behaalde na het uitvallen van Newgarden zijn derde seizoensoverwinning.


2022 O Ward
Uitstekende overwinning voor Pato O'Ward op Iowa.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Technisch defect berooft Newgarden van 5e zege op Iowa. Uitstekend optreden Jimmie Johnson. VeeKay P19
Het leek een dominante overwinning voor Penske-coureur Josef Newgarden te gaan worden. Het lot besliste echter anders. Het op een onjuiste manier benaderen van de pitlane kostte VeeKay een goede klassering. Een Stop/Go Penalty leverde slechts een matige klassering op. De Nederlander werd als 19e geklasseerd. Wat Jimmie Johnson op de oval van Iowa de laatste twee dagen was voor iemand zonder eenzitter ervaring gewoon klasse. Met een vijfde plek behaalde hij één van zijn beste resultaten.

2022 O Ward 2 Prachtige overwinning voor Pato O'Ward in Iowa.


Race
Zoals verwacht werd Colton Herta vanwege een motorwissel negen plekken teruggezet en moest vanaf P12 aan de tweede wedstrijd beginnen. De wedstrijd begon andermaal met een perfecte start van het Penske-duo Will Power en Josef Newgarden gevolgd door O'Ward, Sato, Daly, McLaughlin, Harvey, Rosenqvist, VeeKay, Ericsson. VeeKay verloor in de openingsfase wat positie. Naar verwachting zou de wedstrijd zich waarschijnlijk in een vier/vijfstopper ontwikkelen omdat in vergelijking met gisteren de wedstrijdafstand 50 ronden groter was. Voor VeeKay waren Ericsson en Harvey in fel gevecht om de achtste plek. Harvey viel naar P9 terug. Vergeleken met zaterdag een redelijk tamme openingsfase met wat verschuivingen in de Top 10.

Stand 45e ronde
Power, Newgarden, O'Ward, Sato, McLaughlin, Rosenqvist, Ericsson, VeeKay, Johnson.

Vanwege gebrek aan radiocontact moest Meyer Shank-coureur Simon Pagenaud voor een ongeplande stop in de 44e ronde naar binnen. Maar moest kort daarna vanwege hetzelfde euvel opnieuw naar binnen. Het tempo van beide Penske-coureurs is verbluffend. In de 66e ronde hadden zij tot aan P13 vrijwel iedereen op een ronde gezet. In de 65e ronde kwamen zowel Power als Newgarden gelijktijdig naar binnen.

2022 McLaughlin
Mooie derde plek voor Scott McLaughlin.

Stand 80e ronde
Power, Newgarden, O'Ward, Johnson, Ericsson, McLaughlin, Dixon, Rosenqvist, Herta, VeeKay.

In de 84e ronde nam Newgarden met een prachtige "move" de leiding van zijn teamgenoot Will Power over terwijl Grosjean op P11 op één ronde achterstand aardig als buffer voor Newgarden fungeerde.

Stand 100e ronde
Newgarden, Power, O'Ward, Ericsson, Johnson, McLaughlin, Rosenqvist, VeeKay, Herta.

Het tempo van de koplopers was dusdanig hoog dat zich slechts vier auto's in dezelfde ronde bevonden. A.J. Foyt Racing- coureur Kyle Kirkwood zorgde in de 121e ronde met een touché langs de muur voor de allereerste neutralisatie in de wedstrijd. Aan de auto van Christian Lundgaard moest achter de muur aan het nodige gesleuteld worden. Kort na de herstart kreeg VeeKay een Stop/Go Penalty vanwege opgelegd omdat hij volgens de wedstrijdleiding op een onjuiste manier in de pits naar binnen was gekomen. De Nederlander kwam daarna op P23 met drie ronden achterstand terug in de wedstrijd. Net voor het moment dat er geneutraliseerd werd kreeg Colton Herta van vader Bryan het commando om vooral niet naar binnen te gaan.

Stand 150e ronde
Newgarden, Power, O'Ward, Ericsson, McLaughlin, Dixon, Rosenqvist, Grosjean, Herta.

Vijftien ronden later verloor Penske-coureur Scott McLaughlin wat momentum en viel naar P8 terug. Arrow McLaren SP-coureur Pato O'Ward probeert de druk op de beide Penske-rijders te behouden maar slaagde daar voorlopig eigenlijk niet in. Will Power deed dit echter wel op zijn teamgenoot overigens. De achterstand van O'Ward bedroeg gedurende deze wedstrijdfase al meer dan vijf seconden terwijl de rest van het veld zich op één ronde of meer achterstand bevond. Beide Penske-rijders Newgarden bevonden zich op dezelfde strategie en kwamen in de 196e ronde voor hun reguliere stop naar binnen waardoor Takuma Sato kortstondig aan de
leiding kwam.

2022 VeeKay 1
Geen goede dag voor VeeKay.

Stand 200e ronde
Newgarden, O'Ward, Power, McLaughlin, Daly, Ericsson, Dixon, Daly, Johnson, Ilott, Rosenqvist.

Arrow McLaren SP-rijder Rosenqvist leek duidelijk over remproblemen te beschikken. Sensatie in de 236e ronde. Newgarden verdween met een gebroken wielophanging in leidende positie keihard in de muur maar kon ongedeerd uitstappen. Het betekende tevens voor iedereen de laatste pitstop.

De crash van Newgarden betekende een cadeautje voor zijn teamgenoot Will Power en concurrent Pato O' Ward. De herstart volgde in de 251e ronde. Jimmie Johnson profiteerde direct door zijn Ganassi-teamgenoot Marcus Ericsson te passeren. Sato en zijn protegé David Malukas hadden kort na de herstart even een momentje waarvan de Japanner profiteerde.

De Japanner was duidelijk op een missie want korte tijd later moest ook Colton Herta eraan geloven. Die viel buiten de Top 10.Vanuit Chevrolet was er duidelijk druk aanwezig dat de Chevrolet-aangedreven coureurs elkaar moesten helpen. Tien ronden voor het einde bevond de Top 10 zich in dezelfde ronde.

Stand 290e ronde
O' Ward, Power, McLaughlin, Dixon, Johnson, Ericsson, Rosenqvist, Grosjean, Sato Malukas. VeeKay P19.

O'Ward verrassend winnaar terwijl Dixon enorm genoten had van het duel met zijn collega Kiwi Scott McLaughlin. "Maar Dixon is wel een harde noot om te kraken" verklaarde McLaughlin achteraf.

Ook was er goed nieuws in Iowa. Het contract met Indycar werd voor drie jaar verlengd. In de tussenstand van het kampioenschap leidt Marcus Ericsson met 403 punten gevolgd door Will Power en Josef Newgarden met 395 en 369 punten. Daarachter volgt Scott Dixon eveneens met 369 punten. O' Ward heeft 367 punten en Palou 359. Het verschil tussen de Top 6 bedraagt 44 punten.

2022 Newgarden Show
Aan de Penske-Show kwam een voortijdig einde.

Hy Vee Salute to Farmers 300 Iowa
1. Pato O' Ward Dallara Chevrolet 300 ronden
2. Will Power Dallara Chevrolet 300 ronden
3. Scott McLaughlin Dallara Chevrolet 300 ronden
4. Scott Dixon Dallara Honda 300 ronden
5. Jimmie Johnson Dallara Honda 300 ronden
6. Marcus Ericsson Dallara Honda 300 ronden
7. Felix Rosenqvist Dallara Chevrolet 300 ronden
8. David Malukas Dallara Honda 300 ronden
9. Romain Grosjean Dallara Honda 300 ronden
10. Takuma Sato Dallara Honda 300 ronden.

.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet