IndyCar

Indycar: Josef Newgarden wint R1 Iowa. VeeKay vierde

Josef Newgarden behaalde op de oval van Iowa zijn vierde overwinning daar. Een uitermate sterke voorstelling van de Penske-rijder die samen met polesitter Will Power de openingsfase domineerde. Power moest later in de wedstrijd zijn tweede plek aan de Mexicaan Pato O'Ward afstaan. VeeKay probeerde zijn banden te sparen en slaagde daar niet geheel in. De Nederlander erkende dat hij in de slotfase misschien wat harder had kunnen pushen. Maar P4 was voor de Nederlander een uitstekend resultaat. Er is duidelijk een opgaande trend zichtbaar.

2022 Newgarden 1
Voor de vierde maal een overwinning voor Josef Newgarden in Iowa.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Josef Newgarden wint R1 Iowa. VeeKay vierde
In tegenstelling tot het verleden werd er op de 1,4 km lange oval van Iowa onder temperaturen van ongevr 36 graden overdag geracet. Beide Penske- Dallara's van Power en Newgarden namen direct bij de start het commando gevolgd door Daly, O' Ward, McLaughlin, Malukas en VeeKay die al een positie wist goed t maken. Daarachter volgden Harvey, Ericsson, Rosenqvist.

In de openingsfase was er een kleine touché tussen de Penske-teamgenoten Power en Newgarden. Helio Castroneves had zich inmiddels van een 25e plek naar een 17e weten op te werken. Jimmie Johnson zorgde met een spin in de 18e ronde voor de eerste neutralisatie. Vrijwel iedereen maakte er in de 20e ronde gebruik van om voor de eerste maal naar binnen te gaan.

Bij de herstart in de 24e ronde nam Josef Newgarden voor de eerste maal de leiding.Een machtige actie van Marcus Ericsson in de 25e ronde twee posities winst op. Ook McLaughlin moest er een ronde later aan geloven. Ondanks zijn spin wist Johnson in de 34e ronde zowel Callum Ilott en Romain Grosjean te voor P14 te verschalken. Herta gaf verder in de 40e ronde Daly en McLaughlin het nakijken en nam de vijfde plek in.

2022 NewgardenEricsson Ward
Newgarden, Ericsson en O'Ward vechten om positie.

Stand 50e ronde
Newgarden, Power, O'Ward, Herta, Ericsson, McLaughlin, Castroneves, VeeKay, Rosenqvist, Johnson.

Twee ronden later schoof Andretti Autosport-coureur Colton Herta door naar P3 en begon Power onder druk te zetten. Het was ook de fase van de eerste reguliere stops waarbij de ECR-auto's van Conor Daly en VeeKay naar binnen kwamen. Daardoor kwamen Jimmie Johnson, Helio Castroneves en Callum Ilott aan de kop van het veld. VeeKay liet wat veranderingen aanbrengen en kwam als 18e terug op de baan. Daly viel kort tijd later ver terug uit de kopgroep.

Stand 80e ronde
Johnson, Newgarden, O'Ward, Power, Ericsson, Herta, McLaughlin, Dixon, VeeKay, Rosenqvist.

Kort hierna maakte leider Johnson zijn tweede stop en kwam in 13e positie terug op de baan. Acht ronden later wist VeeKay Herta te passeren evenals Felix Rosenqvist terwijl Johnson met zijn Ganassi Dallara Honda weer terug in de Top 10 sloop en in zich in de 96e ronde op P8 bevond.

Enige tijd later moest ook VeeKay zijn zevende plek aan Johnson afstaan. De zevenvoudige NASCAR-kampioen reed zelfs snellere tijden dan de koplopers en was duidelijk in zijn element door zowel McLaughlin als Dixon te laten staan. Felix Rosenqvist zorgde in de 113e ronde voor de tweede neutralisatie door de muur te raken. Wederom ging vrijwel iedereen opnieuw naar binnen.

VeeKay liet opnieuw minder voorvleugel aanbrengen. Pech voor Colton Herta. Zijn auto wilde niet aanslaan. De Andretti Autosport-rijder verloor in totaal acht ronden en werd als 24e geklasseerd.

De herstart volgde in de 125e ronde waarbij Newgarden opnieuw de leiding nam en VeeKay zijn zevende plek aan Scott Dixon moest afstaan. Brokstukken ofwel debris zorgde kort daarop voor een volgende neutralisatie. De herstart volgde in de 134e ronde waarbij Josef Newgarden opnieuw de leiding nam.

2022 VeeKay
Opgaande trend bij VeeKay.

Stand 150e ronde
Newgarden, Power, Ericsson, O'Ward, McLaughlin, Johnson, VeeKay, Palou, Grosjean, Dixon.

Jimmie Johnson moest twee ronden later zijn zesde plek aan VeeKay afstaan maar gaf zich niet zomaar gewonnen. Vooraan maakte de Penske-tweeling Pagenaud/Power de dienst uit waarbij achterblijver Simon Pagenaud in de sandwich werd genomen.Ed Carpenter zorgde in de 165e ronde na een touché met de muur opnieuw voor een onderbreking. Vrijwel iedereen ging opnieuw naar binnen waardoor de wedstrijd zich in een vierstopper begon te ontwikkelen.

Met nog 80 ronden te gaan bevond vrijwel iedereen in de Top 17 zich op dezelfde pitstopstrategie. De herstart volgde in de 175e ronde terwijl McLaughlin in de problemen kwam doordat de Penske-crew het rechter achterwiel niet goed had vastgezet. Aan de kop namen Newgarden en Power onder druk van Palou opnieuw de leiding. VeeKay had inmiddels Johnson voor de tweede keer achter zich gelaten maar die gaf zich niet zo maar gewonnen en ging nogmaals opnieuw aan de Nederlander voorbij.

2022 Johnson
Zeer sterk optreden van Jimmie Johnson maar jammer genoeg net buiten de Top 10.

Stand 200e ronde
Newgarden, Power, Palou, O'Ward, Johnson, VeeKay, Grosjean, Dixon, Ericsson, Lundgaard.

Het verschil in de Top 3 bedroeg slechts 0.8 secs. Voor Romain Grosjean betekende het zijn vierde ovalstart maar Scott Dixon moest zijn zevende plek aan de Fransman afstaan terwijl VeeKay opnieuw aan Johnson voorbij gegaan was. In de 219e ronde wist Arrow McLaren SP-rijder Pato O'Ward polesitter Will Power te verschalken terwijl VeeKay Palou in het vizier begon te krijgen. Bij Johnson leken de banden in de slotfase duidelijk een rol te gaan spelen.

De Ganassi-rijder begon langzaam terug te vallen en viel na een uitstekende voorstelling naar P11 terug. Zowel Dixon als Grosjean waren in de slotfase aardig aan het stuivertje wisselen maar eerstgenoemde profiteerde voor P6. In de allerlaatste probeerde VeeKay Will Power te verschalken maar slaagde daar jammer genoeg na een uitstekende wedstrijd niet meer in. Voor de Nederlander een uitstekend resultaat. Voor Jimmie Johnson zat er na een uitstekende performance net geen Top 10 klassering in.

Uitslag Hy-Vee Deals com 250 Iowa
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 250 ronden
2. Pato O'Ward Dallara Chevrolet 250 ronden
3. Will Power Dallara Chevrolet 250 ronden
4. Rinus VeeKay Dallara Chevrolet 250 ronden
5. Scott Dixon Dallara Honda 250 ronden
6. Alex Palou Dallara Honda 250 ronden
7. Romain Grosjean Dallara Honda 250 ronden
8. Marcus Ericsson Dallara Honda 250 ronden
9. Graham Rahal Dallara Honda 250 ronden
10. Christian Lundgaard Dallara Honda 250 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet