NASCAR

NASCAR: Christopher Bell behaalt eerste seizoensoverwinning in New Hampshire

De afgelopen drie jaar heeft Christopher Bell zich op de New Hampshire Motor Speedway weten te ontwikkelen als een kracht waarmee terdege rekening gehouden moet worden. Bell behaalde daar afgelopen zondag zijn grootste triomf. Een overwinning in de NASCAR Cup Series Ambetter 301 en bovendien ook nog eens een ticket voor de Play-offs.


22NH1mt2127
Vanaf pole nam Martin Truex Jr. direct de leiding.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/ Toyota Racing USA

Christopher Bell behaalt eerste seizoensoverwinning in New Hampshire
In de 301 ronden tellende wedstrijd op de New Hampshire Speedway reed Bell de laatste 42 ronden aan de leiding en versloeg Chase Elliott met een ruime marge van 5.767 seconden. Bovendien mocht Bell ook nog eens de traditionele kreeft in ontvangst nemen.


Voor Bell betekende het zijn tweede overwinning in zijn derde seizoen voor het team van Joe Gibbs Racing. Maar het was voor de uit Oklahoma afkomstige coureur nog belangrijker dat hij zich van een plek in de Play-offs wist te verzekeren. Voor de 14e verschillende winnaar van dit seizoen was het belangrijk een ticket voor de Play-offs te behalen. Zoals bekend gaan zestien coureurs door naar de Play-offs.

2022 Kyle Busch spin

Een spin wierp Kyle Busch ver terug. Hij vond op het einde van de wedstrijd geen aansluiting meer.


Tussen 2019 en 2021 won Bell drie achtereenvolgende Xfinity-wedstrijden op de New Hampshire Motor Speedway en eindigde daar vorig seizoen als tweede in de Cup-wedstrijd. Christopher Bell: " Deze had ik hard nodig. Vanuit mijn oogpunt was het een schitterende wedstrijd Het was schitterend om tegen de No 45 (Kurt Busch), de No 22 (Joey Logano) en de No 9 (Chase Elliott) te racen. Dit was een knaller. Verheugd om hier bij Joe Gibbs Racing te zijn en de No 20 opnieuw terug in Victory Lane te brengen. Het winnen van Cup-races is keihard. Het leek vaak alsof we er dichtbij zaten maar vorige week verloren we juist een beetje de aansluiting. Eerder in het jaar sprak ik met mijn beste vriend en vertelde dat we dicht bij overwinningen zaten. Maar de laatste paar weken had ik het gevoel dat we er juist ver vandaan zaten. Maar hier zijn we vandaag dan toch."


2022 Kes Hamlin

Brad Keselowki en Denny Hamlin zijn in keihard gevecht verwikkeld.


Elliott finishte de laatste vier wedstrijden niet lager dan tweede inclusief twee overwinningen maar verklaarde dat hij op het einde voor Bell echter niets in huis had. Chase Elliott: "Het ziet er naar uit dat ik mijn slechte run niet goed heb uitgevoerd. Het kostte me nogal wat tijd om langs Joey Logano en de No 45 van Kurt Busch te komen. En ik moest er harder voor knokken dan ik eigenlijk wilde. Ik maakte een aantal fouten en ik kreeg eigenlijk niet veel adem om het werk af te maken. En als je je in deze positie bevindt wil je dit eigenlijk doen."

De No 23 23XI Racing Toyota van Bubba Wallace behaalde op New Hampshire zijn beste resultaat met een derde plek. Het betekende zijn tweede Top 5 dit seizoen en zijn eerste Top 10 resultaat sinds Kansas acht wedstrijden geleden.

2022 Bubba Wallace

Mooi resultaat voor Bubba Wallce in New Hampshire.

Bubba Wallace: " Ik ben trots op het team, mijzelf en iedereen in de werkplaats. Eigenlijk was de laatste maand een hel voor me. Dus het is goed om een Top 5 resultaat te behalen. Deze sport maakt je nederig. Dus er zijn geen verrassingen. Je moet de taak bij de hand houden, overal rekening mee houden en gewoon je werk doen."

Martin Truex Jr. eindigde voor het team van Joe Gibbs Racing als vierde gevolgd door de SHR Ford van Kevin Harvick. De No 19 JGR Toyota leek gedurende lange tijd de te kloppen auto maar een stop voor twee banden met ongeveer nog 100 ronden te gaan leek de auto duidelijk te ontregelen en Truex Jr. verdween zelfs een tijdje uit de Top 10.

Polesitter Truex Jr. won beide wedstrijdsegmenten en reed in totaal 182 ronden aan de leiding inclusief de eerste 95 wedstrijdronden. Voor Truex Jr. betekent het zijn eerste Top 5 resultaat sinds Talladega eerder in april dit jaar. De Top 10 werd afgerond door Denny Hamlin, Brad Keselowski en de Trackhouse teamgenoten Ross Chastain en Daniel Suarez. 23XI Racing-coureur Kurt Busch completeerde de Top 10. Een zevende plek betekende voor Brad Keselowski zijn beste resultaat als teameigenaar/coureur dit seizoen.

2022 Bell dak
Werkelijk een prachtige overwinning voor Christopher Bell.


Met Ross Chastain's veertiende Top 10 resultaat en Ryan Blaney's 18e plek waren er nogal wat verschuivingen in de tussenstand van het kampioenschap. Chastain is inmiddels opgeklommen naar de tweede plek achter Chase Elliott, gevolgd door Ryan Blaney die nog steeds op zoek is naar zijn eerste seizoensoverwinning.

Martin Truex Jr. is nog steeds op zoek naar een Play-off overwinning en bevindt zich met een zestiende plek in de gevarenzone. Wel heeft hij 68 punten voorsprong op Kevin Harvick (SHR) die er tot op heden ook niet in geslaagd is om te winnen. In de tussenstand van het kampioenschap gaat het dus de komende weken om P16 behoorlijk spannend worden.

2022 Christopher Bell 1
Eindelijk een tweede Cup-overwinning voor Christopher Bell dit weekend. Het werd overigens tijd.


Uitslag 30th Annual Ambetter 301
1. (5) Christopher Bell, Toyota, 301 ronden
2. (2) Chase Elliott, Chevrolet, 301 ronden
3. (4) Bubba Wallace, Toyota, 301 ronden
4. (1) Martin Truex Jr., Toyota, 301 ronden
5. (10) Kevin Harvick, Ford, 301 ronden
6. (14) Denny Hamlin, Toyota, 301 ronden
7. (9) Brad Keselowski, Ford, 301 ronden
8. (18) Ross Chastain, Chevrolet, 301 ronden
9. (19) Daniel Suárez, Chevrolet, 301 ronden
10. (3) Kurt Busch, Toyota, 301 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet