NASCAR

NASCAR: Derde Xfinity-seizoensoverwinning voor Justin Allgaier in New Hampshire

In een actievolle Crayon 200 wedstrijd op New Hampshire Speedway behaalde Justin Allgaier zijn derde seizoensoverwinning. Het was tevens een leuk verjaardagscadeau voor zijn vrouw Ashley die afgelopen zaterdag jarig was.

2022 Allgaier
Met een overwinning in New Hampshire bezorgde Justin Allgaier zijn vrouw een leuk verjaardagscadeau.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Derde Xfinity-seizoensoverwinning voor Justin Allgaier in New Hampshire
Justin Allgaier behaalde met de No 7 JR Motorsport Chevrolet Chevy's allereerste overwinning sinds 15 jaar op de 1.6 km lange oval. Voor Allgaier betekende het zijn derde seizoensoverwinning en hij beschikte over een comfortabele voorsprong van 3.869 secs. op de JGR Toyota van Trevor Bayne die zijn zinnen op een zevende overwinning hier had gezet.

Justin Allgaier: " Vorig jaar eindigden wij hier als tweede achter een Toyota en ik vertelde mijn team dat ik hier echt wilde winnen. Deze plek is altijd zo leuk voor mij geweest. Ten eerste was mijn vrouw jarig en die kon hier niet aanwezig zijn, dus wilde ik een beker mee naar huis nemen. Bijzonder trots op het team." In de laatste acht wedstrijden pakte Allgaier maar liefst drie overwinningen.


Myatt Snider Trevor Bayne
Myatt Snider en Trevor Bayne in gevecht. Oud Daytona 500 winnaar Bayne deed het met een tweede plek wederom uitstekend.

Voor de uit Illinois afkomstige rijder was het soms een wat dramatische wedstrijd. Er was al vroeg een incident met Julia Landauer, die na enkele jaren afwezigheid, weer in NASCAR terugkeerde. Direct na de wedstrijd bood Allgaier direct zijn excuses aan. Hoewel Allgaier vrijwel de gehele dag in de Top 5 reed nam hij 48 ronden voor het einde pas definitief de leiding en was daarbij flink met Landon Cassill in gevecht die op zoek was naar zijn eerste Xfinity-overwinning.

In de laatste 60 ronden wisselden Cassill en Allgaier maar liefst vijfmaal van positie. Negentien ronden voor het einde wist Allgaier echter definitief afstand te nemen. Voor Cassill werd het een teleurstellende wedstrijd want omdat de No 10 Kaulig Chevrolet te laag was, werd hij uit de uitslag geschrapt. Een zelfde lot trof Allgaier's teamgenoot Noah Gragson. Ook zijn auto was te laag. Deze diskwalificatie betekende dat hij in de tussenstand van het kampioenschap naar een vijfde plek terugverwezen werd. Op 99 punten achterstand op A.J. Allmendinger. Wel is hij verzekerd van een plek in de Play-offs. De diskwalificaties leverden voor het familieteam van Brandon Brown een derde plek algemeen op.

2022 Brandon Brown
Diskwalificaties speelden Brandon Brown(gele Chevrolet) duidelijk in de kaart.

De afgelopen jaren domineerde Toyota in de Xfinity-series maar afgelopen zaterdag bevonden zich maar liefst negen Chevrolets en slechts één Toyota in de Top 10. De wedstrijd in New Hampshire telde maar liefst 10 neutralisaties waarbij de leiding tussen 15 coureurs maar liefst tienmaal wisselde. Ty Gibbs reed het grootste aantal ronden aan de leiding. 49 in totaal. Gibbs kreeg met mechanische problemen te kampen en speelde verder geen rol meer. Allmendinger was betrokken bij een crash waarin meerdere auto's verwikkeld waren en werd als 20 geklasseerd. Voor zowel Allmendinger als Gibbs was het een zware zaterdag in New Hampshire.

Uitslag 28th Crayon 200 New Hampshire
1. (3) Justin Allgaier, Chevrolet, 200 ronden
2. (6) Trevor Bayne, Toyota, 200 ronden
3. (19) Brandon Brown, Chevrolet, 200 ronden
4. (21) Jeremy Clements, Chevrolet, 200 ronden
5. (18) Sheldon Creed #, Chevrolet, 200 ronden
6. (17) Ty Dillon(i), Chevrolet, 200 ronden
7. (15) Austin Hill #, Chevrolet, 200 ronden
8. (20) Kyle Weatherman, Chevrolet, 200 ronden
9. (30) Mason Massey, Chevrolet, 200 ronden
10. (24) Bayley Currey, Chevrolet, 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet