IndyCar

IndyCar: Colton Herta behaalt tweede seizoenspole in Toronto

220716 Indy Toronto Quali Herta
Een paar dagen geleden nog in de Formule 1, nu op pole in Toronto: Colton Herta

Eerder in de week testte hij nog een McLaren-Formule 1 in Portimão, maar inmiddels is Colton Herta weer volledig gefocust op de IndyCars, zoals hij op zaterdagmiddag lokale tijd liet zien door in de "Fast Six" de pole-posiiton voor de IndyCar Grand Prix van Toronto voor zich op te eisen. Daarmee werd Herta de eerste IndyCar-rijder, die dit seizoen voor de tweede maal vanaf de beste startplaats mag vertrekken. In de beslissende ronde was Colton Herta 0,09 seconde sneller dan Scott Dixon in de Ganassi-Dallara, terwijl Penske-rijder Josef Newgarden zich als derde kwalificeerde. Alexander Rossi, Herta's teamgenoot bij Andretti, reed de derde tijd, voor David Malukas en Scott McLaughlin. Rinus "Veekay" van Kalmthout moest genoegen nemen met de 20e tijd. Achter de "Fast Six" kwam Callum Ilott heel netjes tot de zevende tijd, voor de beide Zweden Felix Rosenqvist en Marcus Ericsson, terwijl Christian Lundgaard de top tien completeerde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Natuurlijk verliep de kwalificatie op het stratencircuit niet zonder incidenten. In het eerste gedeelte van de kwalificatie kwam Devlin DeFrancesco in de problemen en zette zijn auto in bocht 3 in de bandenstapels. Eerder had hij wel de snelste tijd van alle deelnemers laten noteren. Vrijwel gelijktijdig met het ongeval van DeFrancesco kwam de auto van Alex Palou – in tegenstelling tot wat velen na het onverkwikkelijke gesteggel over contracten tussen McLaren en Ganassi eerder in de week verwachtten toch gewoon voor Ganassi in actie – op de baan tot stilstand met een motorprobleem. Dat leidde tot een rode vlag en uteindelijk kwam Palou niet verder dan de 24e startplaats, terwijl De Francesco nog als twaalfe geklasseerd werd.

Ook voor Simon Pagenaud, in 2019 de laatste winnaar in Toronto voordat het coronavirus ook de IndyCar-racerij in zijn greep kreeg, liep de kwalificatie niet naar wens. Nadat hij in de vrije training nog bovenaan geëindigd was, kwam hij nu niet verder dan de 18e plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet