NASCAR

NASCAR: Chase Elliott behaalt derde seizoenszege op de Atlanta Motor Speedway

Twee races, twee thuiszeges. Dit was de balans na de Xfinity- en Cupwedstrijden afgelopen weekend. In de Xfinity-wedstrijd behaalde Austin Hill een thuisoverwinning en in de Cup deed Chase Elliott het in de Quaker State 400 het nog eens dunnetjes over. Een outsider als Corey Lajoie was duidelijk in de running voor zijn eerste Cup-zege maar crashte uiteindelijk na contact met Elliott waarop de wedstrijd niet bevroren werd maar definitief afgevlagd.


Winnaar Elliott
Fraaie thuiszege voor Chase Elliott. Zijn derde overwinning dit seizoen overigens.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Chase Elliott behaalt derde seizoenszege op de Atlanta Motor Speedway
In de 260 ronden tellende wedstrijd op de Atlanta Motor Speedway reed Elliott er maar liefst 96 aan de leiding en was vrijwel de gehele zondagmiddag kandidaat voor de eindoverwinning. In de allerlaatste ronde streed Corey Lajoie met Hendrick Motorsports-coureur Chase Elliott om de eindoverwinning maar raakte in een poging om Elliott te passeren de muur en schakelde daarbij zichzelf uit. Er kwam geen verlenging van de wedstrijd meer.

Chase Elliott: " Voor elke coureur is het altijd een groot probleem om op je thuiscircuit te kunnen winnen. Ik heb het veel mensen zien doen zoals Jimmie Johnson in Californië. Ik had hier een goede run en ik voelde dat dit misschien voor ons misschien weleens een goede kans zou kunnen zijn. Ik ben erg trots op mijn team. Dit is de thuisbasis van geweldige fans die zich vandaag duidelijk lieten horen."

2022 Corey Lajoie Corey Lajoie had zijn "moments of glory" maar elimineerde zichzelf. "Volgende keer pak ik het anders aan" aldus de man die niet gewend is om zo ver vooraan te rijden.

Lajoie is teleurgesteld maar zeker niet ontmoedigd. Lajoie werd aangemoedigd door het werk van de No7 Spire Motorsports crew dat hem het vertrouwen gaf om hem in een positie te brengen om de wedstrijd te kunnen winnen. Corey Lajoie: "Dit was genieten. Ik ben er nog nooit zo dichtbij geweest. Trots op het team van Spire Motorsports en iedereen die ons geholpen heeft. Ik deed een poging maar die werkte niet en de sirene gaat nu helaas in de Dawson Pool Room af." Telkens als Elliott een wedstrijd wint laten de eigenaren die af gaan.

2022  Byron Stenhouse Reddick
Byron, Stenhouse en Reddick in gevecht.

In totaal wisselde de kop tussen 12 coureurs maar liefst 27 maal en waren er in totaal 13 neutralisaties. Op de nieuw geconfigureerde 1.54 mijl Atlanta Motor Speedway werd het een veelbewogen dag en was er voldoende drama voor de thuiscoureur die zijn derde wedstrijd dit jaar wist te winnen. Ook waren er tussen de verschillende rijders de nodige "incidentjes"

Ross Chastain was er bij verschillende betrokken en is bezig om aardig wat credits bij zijn collega's te verspelen. De Trackhouse-coureur behaalde op de Atlanta Motor Speedway zijn vijfde top 2 resultaat dit seizoen. "Ik heb er een hekel aan om dit te zeggen. Ik had gewoon de beste auto maar ongelofelijk genoeg verknalde ik het verschillende keren. Petje af voor Chevrolet en Trackhouse Racing die voor een snelle Chevrolet zorgden waardoor ik in staat was om terug te slaan. Onze crews hebben geweldig werk geleverd om alle schades te herstellen waardoor ik een kans had om Elliott te passeren maar toen kwam het zwart-wit geblokt en de waarschuwingsvlag uit" aldus Chastain.

2022 Denny Hamlin
Denny Hamlin. Andermaal slachtoffer van Chastain's fratsen.......

Halverwege de wedstrijd was Chastain bij een incident met negen auto's betrokken. Vervolgens maakte hij laat in de wedstrijd contact met de JGR Toyota van Denny Hamlin. Het was overigens niet de eerste maal dit seizoen dat er tussen beiden een akkefietje was. Hamlin was niet blij met de acties van Chastain en had een duidelijke boodschap voor de komende races.

Denny Hamlin: "Zoals jullie allemaal weten heeft iedereen verschillende tolerantieniveaus maar ik heb nu mijn hoogtepunt wel bereikt." Daytona 500 winnaar Austin Cindric eindigde als derde gevolgd door Erik Jones (Petty GMS Motorsports Chevrolet) en Ryan Blaney (Team Penske Ford Mustang).

Elliott slotfase
Slotfase met Elliott op kop.

Chastain' s Trackhouse teamgenoot Daniel Suarez eindigde als zesde gevolgd door Justin Haley, Aric Almirola, Martin Truex Jr. en Kevin Harvick die de Top 10 completeerden. In de tussenstand van het kampioenschap wist Elliott zijn voorsprong op Ryan Blaney met 47 punten te vergroten. Chastain staat met 50 punten achterstand als derde genoteerd. Met het winnen van beide wedstrijdsegmenten deed Elliott eveneens goede zaken op zijn thuiscircuit.

Uitslag Quaker State 400 Atlanta Motor Speedway
1. (1) Chase Elliott, Chevrolet, 260 ronden
2. (2) Ross Chastain, Chevrolet, 260 ronden
3. (5) Austin Cindric #, Ford, 260 ronden
4. (25) Erik Jones, Chevrolet, 260 ronden
5. (6) Ryan Blaney, Ford, 260 ronden
6. (7) Daniel Suárez, Chevrolet, 260 ronden
7. (24) Justin Haley, Chevrolet, 260 ronden
8. (22) Aric Almirola, Ford, 260 ronden
9. (18) Cole Custer, Ford, 260 ronden
10. (27) Harrison Burton #, Ford, 260 ronden

burnout Elliott
Een derde seizoensoverwinning voor Chase Eliott. 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet