NASCAR

NASCAR Whelen: Gianmarco Ercoli en Alon Day winnen NASCAR Pro-wedstrijden Vallelunga

Voor de Italiaanse autosport was het een prachtige dag met de zege van Charles Leclerc op de Red Bull Ring maar het is ook niet helemaal duidelijk of sommige Italiaanse fans daar op Vallelunga wel behoefte aan hadden. Spandoeken met spreuken als "Who needs Leclerc? We have Gianmarco Ercoli" zeiden wel voldoende.........

2022 Podium Zondag

Tja de Italianen schijnen Charles Leclerc dus niet echt nodig te hebben. Maar wel Gianmarco Ercoli.


Tekst: Willem J. Staat

Foto's NASCAR Whelen/Klemen Sofric.

Gianmarco Ercoli en Alon Day winnen NASCAR Pro-wedstrijden Vallelunga
Ercoli loste de belofte van de spandoeken vandaag volledig in door recordwinnaar Alon Day te verslaan. Na een dramatische wedstrijd op zaterdag wist Ercoli verschillende herstarts te overleven en behaalde op Vallelunga een dominante zege. Voor de 18-ronden tellende wedstrijd maakte Ercoli een perfecte start en wist zijn positie tegen Nicola Rocca te verdedigen. Een safetycar-interventie werd in de tweede ronde al noodzakelijk nadat Davide Dallara, Vittorio Ghirelli en Claudio Cappelli in de tweede ronden tegen elkaar waren gereden.

De herstart volgde in de zesde ronde waarbij de CAAL Racing-coureur opnieuw met een perfecte start de leiding nam. De vreugde was echter van korte duur nadat meerdere auto's op het circuit tot stilstand waren gekomen. Ghirelli die op een ronde achterstand weer terug op de baan kwam, kreeg van de organisatie de free pass waardoor hij zich weer in dezelfde ronde als de leiders mocht bevinden. Bij de z.g. "single file" (ofwel één rij achter elkaar) nam Ercoli opnieuw de leiding en ging met een voorsprong van 1.750 secs. op Alon Day als eerste over de streep. Gianmarco Ercoli: " Het was een moeilijke wedstrijd. Ik startte heel snel vanaf de eerste startrij en wist mijn snelheid onder controle te houden. Vanaf het begin van het seizoen zijn we heel snel geweest maar dit seizoen heb ik nog niet veel geluk gehad. Ik pakte de overwinning op mijn thuiscircuit en ben er erg blij mee."

Alon Day zag meer het grote plaatje en had tegen een "agressieve Marco" eigenlijk weinig te verliezen. Hij eindigde als tweede en keek meer naar de tussenstand van het kampioenschap waarin hij over een voorsprong van Nicola Rocca en Martin Doubek beschikt. Sinds zijn eerste podium op Brands Hatch is Giorgio Maggi duidelijk momentum aan het opbouwen. Voor de derde achtereenvolgende maal behaalde de Race Art Technology-rijder een podium en was voor de vierde achtereenvolgende maal de snelste Junior-rijder. Martin Doubek eindigde als vijfde gevolgd door Brands Hatch-winnaar Alexander Graff.

Henri Tuomaala eindigde met de Team Bleekemolen Ford Mustang als zevende en behaalde zijn 18e overwinning in de Challenger Trophy. De Oekraïner Yevgen Sokolovskiy eindigde als achtste en behaalde zijn eerste Top 10 resultaat in het NASCAR Pro kampioenschap. Daarachter volgden Frederic Gabillon en Fabrizio Armetta. Beiden met Chevrolet. Voor Nicola Rocca werd het een teleurstellend weekend. Vanwege een kapotte koppeling moest hij voortijdig de strijd staken. De Italiaan wist tot vandaag maar liefst 18x achter elkaar in de Top 10 te eindigen. Aan deze lange lijst van Top-klasseringen kwam nu een einde.

2022  Podium Zaterdag Alon Day behaalde op Vallelunga zijn 30e NASCAR Whelen-zege. Een uniek record.

Record aantal overwinningen voor Alon Day
Alon Day behaalde afgelopen zaterdag zijn 30e NASCAR Pro-overwinning op Vallelunga. Alleen al in Italië behaalde de Israëliër in het verleden acht overwinningen. De PK Carsport-coureur versloeg bij een herstart Gianmarco Ercoli en stond de leiding niet meer af. Bij de eerste start moest Day met een tweede plek achter Ercoli genoegen nemen. Een crash tussen Claudio Cappelli, Aliyah Koloc en Thomas Krasonis zorgde voor een safetycar-interventie waarbij de meest succesvolle coureur in de geschiedenis van de NWES definitief de leiding nam. Day heeft nu op alle huidige NWES-circuits weten te winnen.

Alon Day: "Een behoorlijk fysiek zware wedstrijd. Het kan me niet schelen wat er tussen mij en Ercoli op Brands Hatch gebeurde. Maar ik dacht niet dat hij het op deze manier verdiende om een wedstrijd te winnen. Ik weet niet wat er nu gebeurde maar ik dacht dat hij een lekke band kreeg. Ik had een mooi gevecht met hem. Jammer want op deze wijze wil ik echt niet winnen. PK Carsport verrichtte met de auto fantastisch werk en ik was erg verheugd dat ik Ercoli bij de herstart wist te passeren en probeerde de snelheid erin te houden."

Na Brands Hatch behaalde de Zwitser Giorgio Maggi met een tweede plek zijn tweede NASCAR Pro Podium en was tevens de beste Junior-rijder. Vittorio Ghirelli had tot afgelopen zaterdag een weinig succesvol seizoen maar op Vallelunga had de Not Only Motorsport-coureur een uitstekende eerste wedstrijd waarin hij als derde wist te eindigen. Daarachter volgden Martin Doubek en Alexander Graff gevolgd door Patrick Lemarie, Nicola Rocca, Romain Iannetta, Sebastiaan Bleekemolen en Thomas Ferrando. Liam Hezemans eindigde met P11 net buiten de Top 10 maar was nog wel de derde beste rookie terwijl Henri Tuomaala voor Team Bleekemolen op zaterdag eveneens de Challenger Trophy op zijn naam wist te schrijven.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet