NASCAR

NASCAR: Austin Hill wint Xfinity-wedstrijd op zijn thuiscircuit in Atlanta

Austin Hill behaalde op de Atlanta Motor Speedway zaterdagmiddag een thuisoverwinning. Gebrek aan radiocontact in de Alsco Uniforms 250 zorgde ervoor dat Hill nauwelijks contact met zijn crew had, maar hij begreep de handgebaren. "Nummer 1"

2022 Austin Hill
Zonder contact met zijn spotter en crew wist Austin Hill op zijn thuiscircuit in Atlanta de Xfintiy-wedstrijd te winnen. 


Tekst: Willem J. Staat
Foto's': NASCAR

Austin Hill wint Xfinity-wedstrijd op zijn thuiscircuit in Atlanta
De uit Georgia afkomstige Hill won voor de eerste maal op het thuiscircuit in zijn geboorteplaats en versloeg JR Motorsports-coureur Josh Berry met een voorsprong van nauwelijks 0.111 secs. In de geschiedenis van de Xfintiy-series de meest close finish ooit daar. Hill reed met zijn RCR Chevrolet ruim 73 ronden aan de leiding.
Een dolgelukkige Hill: "Man kijk eens naar dit publiek. Ik hou van de fans. Wat een auto. Het team van RCR heeft er alles aan gedaan om mij een snelle auto te geven." In de opwarmrondes kwam Hill extra naar binnen omdat hij zich realiseerde dat zijn boordradio niet werkte. Hill kon zijn crew wel horen. Zijn crew hoorde hem echter niet. Zelfs een nieuwe helm werkte totaal niet. Hill kon gedurende de 163 ronden durende wedstrijd alleen maar naar zijn crew luisteren. Er werd snel een schema met handgebaren uitgewerkt zodat men begreep wat voor afstellingen hij tijdens de pitstops wilde.

In totaal wisselde de leiding op Atlanta maar liefst 17 maal. Met nog 48 ronden te gaan nam Hill definitief de leiding wist Berry, Ryan Truex, Daniel Hemric en Tyler Reddick achter zich te houden. Eigenlijk was hij ervan overtuigd dat ze hem in de allerlaatste ronde allemaal zouden passeren. Zoals verwacht werd er flink om de kop gevochten maar Hill wist afstand te nemen en behaalde zijn tweede seizoensoverwinning.

Ryan Truex eindigde als derde gevolgd door Reddick en regerend Xfinity-kampioen Daniel Hemric. De JR Motorsports-teamgenoten Noah Gragson en Justin Allgaier eindigden resp. als zesde en zevende gevolgd door Landon Cassill, Riley Herbst en A.J. Allmendinger. Een tiende plek betekende voor Allmendinger een solide comeback. Zeker omdat hij voorafgaande aan de wedstrijd in Atlanta in de tussenstand van het kampioenschap over een voorsprong van negen punten beschikte. Door bandenproblemen in het tweede wedstrijdsegment wierp hem in de wedstrijd ver terug. Voor Allmendinger werd het een uitdagende dag maar hij wist zich ondanks alles methodisch terug in de kopgroep te werken.

Even verloor hij kort zijn voorsprong in de tussenstand aan polesitter Ty Gibbs die eveneens de nodige problemen kende. In een knalhart duel met Riley Herbst bij een herstart verloor Gibbs de controle over zijn Toyota en ging hard de muur in en moest opgeven. Gibbs won dit seizoen vier wedstrijden en beschikte over een achterstand van slecht negen punten op Allmendinger. Voor de volgende wedstrijd in New Hampshire volgend weekend bedraagt die zelfs 29 punten.

Ty Gibbs: "We beschikten over een snelle goede Supra. De No 98. Van Herbst gleed naar boven en raakte ons linksvoor. Het was hard racen maar ik kwam gewoon aan de verkeerde kant uit." De beide wedstrijdsegmenten kwam op naam van Josh Berry en Austin Hill te staan.

2022 Austin Hill 2 Fenomenale overwinning van Austin Hill.

Uitslag 2nd Alsco Annual 250 Atlanta
1. (5) Austin Hill #, Chevrolet, 163 ronden
2. (2) Josh Berry, Chevrolet, 163 ronden
3. (21) Ryan Truex, Toyota, 163 ronden
4. (22) Tyler Reddick(i), Chevrolet, 163 ronden
5. (16) Daniel Hemric, Chevrolet, 163 ronden
6. (6) Noah Gragson, Chevrolet, 163 ronden
7. (7) Justin Allgaier, Chevrolet, 163 ronden
8. (18) Landon Cassill, Chevrolet, 163 ronden
9. (8) Riley Herbst, Ford, 163 ronden
10. (3) AJ Allmendinger, Chevrolet, 163 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet