NASCAR

NASCAR: Tyler Reddick verslaat Chase Elliott op Road America. Loris Hezemans uitgevallen

In een voor NASCAR-begrippen tamelijke saaie Kwik Trip 250 op Road America wist Tyler Reddick roadcourse specialist Chase Elliott. Voor Loris Hezemans eindigde de wedstrijd na een goed begin al snel met een nukkige brandstofpomp waarmee in de trainingen al problemen waren. De Nederlander werd als 37e en laatste geklasseerd en reed slechts negen ronden.

2022 Winnaar Reddick
Allereerste Cup-overwinning van Tyler Reddick op een roadcourse.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing USA

Tyler Reddick verslaat Chase Elliott op Road America. Loris Hezemans uitgevallen
Voor Tyler Reddick betekende het zijn allereerste Cup-overwinning en de 13e verschillende winnaar dit jaar. Met deze overwinning kwalificeerde Reddick zich ook voor de play-offs. Met nog zeven wedstrijden te gaan voor de cutoff wedstrijd op Daytona zijn er op basis van punten nog drie play-off posities beschikbaar. Door de overwinning van Reddick bevindt Kevin Harvick zich nu in de tussenstand op de tiende positie onder de play-off grens.

Chase Elliott won beide wedstrijdsegmenten maar geen van beide en koos er telkens voor om net voor het einde van de runs naar binnen te gaan om zijn positie op de baan vast te houden. En tijdens de laatste pitstop, in de 44e ronde onder groen, wist Elliott Reddick bij het uitkomen van de pits ternauwernood te verslaan. Maar Reddick bleef Elliott in het vizier houden.

Tyler Reddick: " Ik wist absoluut dat hij snel was en gedurende maar bij de long runs konden we bij hem in de buurt blijven. Dit vertelde me dat we bij de laatste pitstop sequens een geweldige kans zouden hebben. Kwam nog nier echt bij hem in de buurt maar hij kwam binnen bereik. Ik wachtte gewoon op de juiste kans en was in staat om in Turn 6 mijn voordeel te behalen."

2022 Truex Jr Martin Truex Jr. was met een dertiende plek de beste geklasseerde Toyota-coureur.

Inderdaad. In de 46e ronde liep Reddick op Elliott in en stak de neus van zijn Richard Childress Racing Chevrolet naast Elliott's rechter spatbord. In de linkerbocht van Turn 6 op de heuvel naar boven wist Reddick afstand te nemen. In Turn 7 en 8 bood Elliott nog tegenstand maar in de Carrousel nam Reddick duidelijk afstand. Op dit moment bevonden Reddick en Elliott zich resp. eigenlijk nog in derde en vierde positie aangezien Denny Hamlin en Harrison Burton nog hun laatste stop moesten maken.

Met een voorsprong van 3.304 seconden op Elliott ging Reddick als eerste over de streep. Het verschil met de als derde geklasseerde Kyle Larson bedroeg zelfs 21. 138 seconden. Op de Bristol Dirt Track in April was Reddick slechts weinige meters van zijn eerste overwinning vandaan toen Chase Briscoe te hard op hem af kwam rijden en hem van de overwinning beroofde. Voor zijn allereerste Cup-overwinning had hij geen betere plek kunnen scoren.

Tyler Reddick: "Wat is een betere plek dan Road America? Ik hou van deze baan. Het is gewoon erg bijzonder om hier op het weekend van 4 juli aanwezig te zijn. Zeker met het kleurenschema dat wij voor onze sponsor hadden. Fijn dat 3Chi bij ons aan boord is gekomen en een jonge rijder zoals ik een kans geeft. We kregen het voor elkaar en hebben een wedstrijd gewonnen."

Elliott eindigde als tweede en erkende dat hij gedurende laatste run fouten had gemaakt. Chase Elliott: " Ten eerste mijn felicitaties aan hem. Hij heeft al een tijdje dicht bij zijn allereerste overwinning gezeten. En ik heb dit ook moeten ervaren. Het kan een moeilijke weg zijn. Ik verheug mij voor zijn crew. Zij verdienen het gewoon.

2022 Larson Reddick
Winnaar Tyler Reddick bevindt zich hier nog achter Kyle Larson.

Ben trots op ons NAPA-team. Ik heb het gewoon niet goed gedaan. Ik liet hem gewoon te dichtbij komen terwijl we fatsoenlijke banden hadden liet ik mij onder druk zetten en een onvoldoende groot gat wist te creëren. Maakte nogal wat fouten. Wist soms een gaatje te slaan maar dan liet ik hem weer dichtbij komen waardoor ik uit mijn ritme kwam. Daar worstelde ik nogal mee. Natuurlijk is het hier al super moeilijk om bij iemand in de buurt te komen en dan nog te passeren. Het was wel indrukwekkend dat hij van mijn fouten wist te profiteren. Ik den/k dat we goed genoeg waren om te winnen. Maar dit doet pijn."

De Trackhouse teamgenoten Ross Chastain en Daniel Suarez eindigden resp. als vierde en vijfde. De Top 5 werd door Chevrolets ingenomen. Chris Buescher, Austin Cindric, Michael McDowell completeerden de Top 10. De best geklasseerde Toyota eindigde in handen van Martin Truex Jr. als dertiende. Alle drie roadcourses dit seizoen produceerden drie verschillende winnaars. Ross Chastain won op COTA en Daniel Suarez wist enkele weken geleden op Sonoma Raceway te winnen. De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam te staan van Ryan Blaney en Chase Briscoe.


2022 Symbool
Symbool van vrijheid op het z.g. "4 juli"- weekend.

Loris Hezemans kampte al vanaf de eerste ronde met elektriciteits/brandstof problemen. Problemen die zich ook al in de vrije trainingen voordeden waardoor de auto over te weinig topsnelheid beschikte. Loris is ervan overtuigd dat de problemen voor hun volgende wedstrijd op Indianapolis over enkele weken zijn opgelost.

Uitslag Kwik Trip 250
1. (4) Tyler Reddick, Chevrolet, 62 ronden
2. (1) Chase Elliott, Chevrolet, 62 ronden
3. (3) Kyle Larson, Chevrolet, 62 ronden
4. (12) Ross Chastain, Chevrolet, 62 ronden
5. (17) Daniel Suarez, Chevrolet, 62 ronden
6. (7) Chris Buescher, Ford, 62 ronden
7. (5) Austin Cindric #, Ford, 62 ronden
8. (6) Michael McDowell, Ford, 62 ronden
9. (21) AJ Allmendinger(i), Chevrolet, 62 ronden
10. (28) Kevin Harvick, Ford, 62 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet