IndyCar

Indycar: Scott McLaughlin wint Mid Ohio. Rinus VeeKay vierde. Heibel bij Andretti

Penske-coureur Scott McLaughlin behaalde op Mid Ohio zijn tweede seizoensoverwinning terwijl Rinus VeeKay een uitstekende vierde plek wist te behalen. Met twee prachtige manoeuvres wist VeeKay zowel Scott Dixon en Josef Newgarden in de openingsfase te verschalken. Met een elfde startplek had VeeKay voor de wedstrijd eigenlijk een uitstekende uitgangspositie. Een undercut stop in de beginfase legde de basis voor dit uitstekende eindresultaat.

2022 VeeKay 2
Een prachtige vierde plek voor Rinus VeeKay op de Mid Ohio Sports Car Course.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Scott McLaughlin wint Mid Ohio. Rinus VeeKay vierde. Heibel bij Andretti
Eindelijk weer een uitstekend resultaat voor Rinus VeeKay met het team van ECR. Dankzij een undercut in de openingsfase eindigde de Nederlander uitstekend als vierde. De ECR-coureur bezette korte tijd de derde plek maar moest Will Power na een harde confrontatie helaas laten gaan. Voor Arrow McLaren SP werd het een dramatische zondag. Felix Rosenqvist moest al vroeg in de wedstrijd opgeven terwijl polesitter Pato O'Ward later in de pitlane uitviel. Penske-coureur Scott McLaughlin behaalde op Mid Ohio zijn tweede seizoensoverwinning. Bij Andretti Autosport was het minder wat gezellig. Alexander Rossi en Grosjean drukten elkaar van de baan. De kansloze Herta was ook nog in een incident met Grosjean verwikkeld terwijl Rossi later een confrontatie met Devlin De Francesco had. De Texas Drivers uit de Michel Vaillant Comics schijnen dus toch echt te bestaan.........

Race
Bandenkeuze
Rode Compound
O'Ward, McLaughlin, Dixon, Pagenaud, Palou, Malukas, Rossi, Ilott, Castroneves, De Francesco, Sato, Daly, Kellet, Power, De Silvestro, Calderon.

Harde compound
Rosenqvist, Kirkwood, VeeKay, Ericsson, Newgarden, Lundgaard, Grosjean, Rahal, Power, Harvey, Johnson

2022 McLaughlin Racewinnaar McLaughlin wordt door zijn crew gefeliciteerd.

Eerste start afgebroken
Vanwege het niet juist oplijnen werd de start direct afgebroken. O'Ward nam direct de leiding terwijl Will Power evenals vorig jaar in de eerste ronde in de rondte ging. Door het gedrang in de openingsronde zakte VeeKay van de 11e naar de 13e plek terug. Kirkwood en Rossi waren de enige twee coureurs die in de openingsfase enkele posities wisten te winnen. Zonder van positie te wisselen was er in de vijfde ronde een kleine schermutseling tussen Newgarden en VeeKay. De eerste neutralisatie kwam in de achtste ronde toen Felix Rosenqvist met een kapotte motor aan de kant moest. Will Power, Graham Rahal en Jack Harvey maakten van de gelegenheid gebruik om hun eerste stop te maken.

Stand 10e ronde: O'Ward, McLaughlin, Herta, Dixon, Pagenaud, Palou, Kirkwood, Malukas, Rossi, Ilott
De herstart volgde in de 12e ronde waarbij Herta onmiddellijk behoorlijk wat momentum verloor en door Scott Dixon voor P4 gepasseerd werd. De Andretti Autosport-coureur kwam ook nog even onder druk van Simon Pagenaud (Meyer Shank Racing) te staan. Daly (ECR) en Grosjean leverden een fraaie strijd om de 16e positie. Aan de kop van het veld bedroeg het verschil tussen O'Ward en McLaughlin nog steeds minder dan een seconde.

Stand 20e ronde: O'Ward, McLaughlin, Dixon, Herta, Pagenaud, Palou, Malukas, Kirkwood, Rossi, Ilott
Zowel VeeKay en Newgarden gingen met een undercut in de 23e ronde voor hun eerste stop, out of sequence, voor hun eerste stop naar binnen. Beiden wisselden naar de Rode Compound. Palou en Castroneves kwamen in de 25e ronde eveneens voor hun eerste stop naar binnen. Twee ronden later volgden Rossi en Malukas. VeeKay ging op vanaf P18 zowel aan Malukas en Rossi voorbij. In de 28e ronde kwam O'Ward voor zijn reguliere stop naar binnen en klaagde over het verlies aan power. Kyle Kirkwood zorgde in de 28e ronde na contact met de bandenstapels voor een tweede neutralisatie.


2022 Newgardem
Newgarden maakte evenals VeeKay een uitstekende strategische stop.

Stand 30e ronde: Palou, McLaughlin, O' Ward, Herta, Dixon, Newgarden, VeeKay, Pagenaud, Ericsson, Malukas.

Zowel Newgarden als VeeKay profiteerden met hun undercut duidelijk van de neutralisatie. Ook McLaughlin vond geen nadeel van situatie doordat de wedstrijdleiding niet direct de pitlane sloot. Inmiddels had Will Power weer aansluiting bij de Top 12 gevonden. De herstart volgde in de 35e ronde met McLaughlin en Palou aan de leiding. Juist op het moment dat de regerende kampioen op het punt stond om McLaughlin te passeren drukte Harvey Dalton Kellett van de baan en moest er opnieuw geneutraliseerd worden. Van Harvey (RLL) een hele vreemde move. De Brit kreeg voor zijn actie een "drive-through" opgelegd. VeeKay profiteerde direct van de herstart door zowel Dixon en Newgarden te passeren.Daarmee kwam de Nederlander op de Rode Compound op P5 te liggen.

Stand 40e ronde: McLaughlin, Palou, Herta, O'Ward, VeeKay, Dixon, Newgarden, Ericsson, Pagenaud, Rossi. Drie ronden later bevond Will Power zich op P9 terwijl VeeKay O'Ward voor P4 gepasseerd was. Na Rosenqvist begon ook diens teamgenoot en polesitter O'Ward definitief in de problemen te komen en moest zowel Josef Newgarden als Marcus Ericsson laten passeren. De Mexicaan was inmiddels met een sputterende auto naar de 12e plek teruggevallen.


2022 O Ward
Drama voor O'Ward op Mid Ohio.

Stand 50e ronde: McLaughlin, Palou, Herta, VeeKay, Dixon, Newgarden, Ericsson, Power, Rossi, Grosjean. Inmiddels had Will Power zich wel vanaf een 21e startplek naar P8 op weten te werken. Newgarden ging in de 52e voor zijn reguliere stop naar binnen en liet opnieuw rode banden monteren. Inmiddels had Tatiana Calderon haar auto aan de kant gezet terwijl het gehele veld voor hun laatste stop naar binnen kwam. O'Ward moest in de pitlane definitief opgeven. Het team van Andretti maakte een strategische fout door Colton Herta niet op tijd naar binnen te roepen waardoor een topklassering finaal in rook opging. De herstart volgde in de 58e ronde waarbij VeeKay flink onder druk van Will Power kwam te staan.

Stand 60e ronde: Herta, McLaughlin, Palou, Power, VeeKay, Dixon, Ericsson, Harvey, Pagenaud. Inmiddels hadden zowel Alexander Rossi en Romain Grosjean voor de zoveelste keer dit seizoen een rekening met elkaar vereffend en daarbij andermaal voor een neutralisatie zorgden. VeeKay werd door Will Power op hardhandige wijze gepasseerd. De wedstrijdleiding besloot verder geen actie te ondernemen.

De herstart volgde twee ronden later waarbij McLaughlin opnieuw de leiding nam. Het verschil met Palou bedroeg slechts 0.5103 secs. terwijl Herta aan de staart van het veld even ging rallycrossen nadat hij met teamgenoot Grosjean aan de stok had gekregen. Zowel McLaughlin als Palou bevonden zich aan kop als enigen op de harde compound. Vanaf P3 t/m P15 bevond vrijwel iedereen zich op de Rode Compound.

2022 Will Power
VeeKay was niet echt blij met de "move" van Will Power.

Stand 70e ronde: McLaughlin, Palou, Power, VeeKay, Dixon, Ericsson, Newgarden, Castroneves, Malukas, Pagenaud.
In de laatste 10 ronden waren er nauwelijks veranderingen meer. Aan de pechreeks van Rinus VeeKay is nu hopelijk een einde gekomen. De Nederlander eindigde keurig als vierde. VeeKay zou met een Top 8 resultaat meer dan tevreden geweest zijn. Hij betreurde het alleen dat Will Power hem niet meer ruimte had gegeven. Maar de Nederlander was heel tevreden met dit prachtige resultaat.

2022 VeeKay 1
Rinus was meer dan tevreden.

Uitslag
1. Scott McLaughlin Dallara Chevrolet 80 ronden
2. Alex Palou Dallara Honda + 0.5512 secs.
3.Will Power Dallara Chevrolet + 3.8415 secs.
4. Rinus VeeKay Dallara Chevrolet + 11.3742 secs.
5. Scott Dixon Dallara Honda + 12.3194 secs.
6. Marcus Ericsson Dallara Honda + 13.0700 secs.
7. Josef Newgarden Dallara Chevrolet + 13.7717 secs.
8. Helio Castroneves Dallara Honda + 16.8590 secs.
9. David Malukas Dallara Honda + 19.058 secs
10. Simon Pagenaud Dallara Honda + 26.1914 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet