Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Ty Gibbs wint Xfinity Road America na meesterlijke inhaalactie

De Henri 180 op Road America werd met één ronde verlengd maar met een meesterlijke inhaalactie wist de jonge Ty Gibbs Kyle Larson te verslaan en behaalde zijn vierde seizoensoverwinning. In 34 Xfinity-wedstrijden wist Gibbs tot nu toe achtmaal te zegevieren. Kyle Larson eindigde als tweede.

Larsom leads
Kyle Larson ligt op idyllische Road America nog op kop.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Ty Gibbs wint Xfinity Road America na meesterlijke inhaalactie
In de witte vlag ronde reed Kyle Larson met zijn Hendrick cars.com Chevrolet nog aan de leiding maar Gibbs bleef in Turn 1 en 2 de aansluiting houden en wist van een opening aan de binnenkant van Turn 3 te profiteren en greep de leiding. Die stond de JGR Toyota-rijder niet meer af. Kyle Larson erkende na afloop dat "Gibbs werkelijk heel goed is." Een beter compliment kon Gibbs natuurlijk niet krijgen.

Ty Gibbs: "Dit is gewoon geweldig. Ik kan het gewoon niet geloven. Het is erg cool om hier te zijn, een coole wedstrijd tegen een paar Cup-jongens. Hopelijk zegt dit wel iets. Larson voelde dat hij in de voorlaatste bocht (Turn 14) momentum begon te verliezen. Kyle Larson: " Het begon eigenlijk in de laatste bocht, ik kwam er eigenlijk niet goed doorheen en miste mijn apex een beetje. Ging een beetje te laat op het gaspedaal en op de frontstretch kreeg hij een run op mij. Het is duidelijk dat je hier in Turn 1 de binnenkant moet afschermen en hij heeft mij gewoon misleid. Hij deed het goed. Het was een erg leuke wedstrijd. Maar het was de gehele tijd een geweldig leuke race."

2022 Allmendinger Gibs Allmendinger en Gibbs voeren het peloton aan.

In de 48 ronden tellende wedstrijd reed Kyle Larson er 31 aan de leiding. "Hij kon mij passeren zonder tegen mijn bumper aan te rijden. Toen hij mij op cleane wijze passeerde voelde ik dat ik niet meer terug in de aanval moest gaan zoals anderen dit deden. Hij passeerde mij op cleane wijze en ik probeerde nog een cleane aanval terug op hem te doen. Alleen het werkte niet" aldus Kyle Larson.

Het was nogal een scherp contrast met een incident eerder in de wedstrijd waarbij contact tussen Noah Gragson en Sage Karam in de 25e ronde tot een flinke crash leidde waarbij maar liefst 13 auto's betrokken waren. Dit betekende dat iedereen op dezelfde brandstof- en bandenstrategie kwam te zitten. Brandon Brown ging na die harde klap direct op de muur zitten en zakte eventjes in elkaar. Bij zijn terugkeer uit het Medisch Centrum was Brown duidelijk wat opgewekter.

Brown na het zien van de herhaling: "Ik kwam in een stofwolk terecht. Het zag ernaar uit dat de No.45 Karam in de rondte ging. Ik zag werkelijk niets totdat ik bij de No.48 van Tyler Reddick naar binnenreed. Ik kreeg een dreun op mijn darmen. Een gebied dat je echt niet wilt verwonden" aldus Brandon Brown.

2022 Gibs Larson
Duel met respect tussen Gibbs en Kyle Larson.

Sage Karam en Noah Gragson hebben nogal een historie in de Xfinity-series zijn bepaald geen vrienden. Saga Karam: "Gewoon belachelijk, ik ben nog nooit op een recht stuk in de rondte gedraaid en helaas liet hij vandaag weer zijn emoties de overhand krijgen." Gragson had duidelijk een andere visie over het incident. "Hij vergeet even de driemaal dat hij ons al eerder er bijna afreed en daar word je na een tijdje een beetje moe van. Ik neem daarvoor mijn verantwoordelijkheid maar ik rijd voor een kampioenschap. Hij begon er mee en ik maakte het af. We hebben het goed gedaan."

Josh Berry, die eveneens bij het incident betrokken was wist nog als derde te eindigen gevolgd door Austin Hill en Brandon Jones. A.J. Allmendinger eindigde als zesde nadat van achteren gestart was en vervolgens ook nog eens bestraft werd voor te snel rijden en weer opnieuw moest beginnen. De Top 10 werd gecompleteerd door Riley Herbst, Noah Gragson, Jeremy Clements en Ryan Sieg.

Ty Gibbs schreef tevens beide wedstrijdsegmenten op zijn naam. In 13 verschillende wedstrijd op Road America is Ty Gibbs de dertiende verschillende winnaar.

Winner Ty Gibbs
Winnaar Ty Gibbs was er trots op een paar Cup-rijders verslagen te hebben.

Uitslag Henri 180 Road America
1. Ty Gibbs Toyota 48 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 48 ronden
3. Josh Berry Chevrolet 48 ronden
4. Austin Hill Chevrolet 48 ronden
5. Brandon Jones Toyota 48 ronden
6. A.J. Allmendinger Chevrolet 48 ronden
7. Riley Herbst Ford 48 ronden
8. Noah Gragson Chevrolet 48 ronden
9. Jeremy Clements Chevrolet 48 ronden
10. Ryan Sieg Ford 48 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet