Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Mortara wint ePrix Marakech en leidt kampioenschap. Mercedes EQ-rijders in Top 10

Met zijn overwinning in de ePrix nam Rokit Venturi Edoardo Mortara de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over. Voor de Zwitser betekende het overigens zijn derde seizoensoverwinning. Antonio Felix Da Costa eindigde als tweede terwijl Jaguar-rijder Mitch Evans in de slotfase Jean Eric Vergne van het podium wist te stoten. Beide Mercedes EQ-rijders Nyck De Vries en Stoffel wisten na een matige kwalificatie het maximale uit hun auto's te halen en eindigden resp. als zesde en achtste. Met een 18e plek kwam Robin Frijns met het team van Envision Racing helaas niet in het hoofdstuk voor.

2022 Start 1
Start in Marrakech. Antonio Felix Da Costa is het eerste uit de startblokken.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's FIA Formule E

Mortara wint ePrix Marakech en leidt kampioenschap. Mercedes EQ-rijders in Top 10
Vanwege de hoge temperaturen werd een starttijd van 17.00u lokale tijd gekozen. Da Costa en Mortara hadden een goede start terwijl Pascal Wehrlein in de Porsche door de Jaguar van Mitch Evans bedreigd werd. Daarbij werden handgebaren vooral niet geschuwd. In de tweede ronde slaagde Evans er met zijn Jaguar in om Wehrlein te verschalken. De Vries profiteerde met zijn Mercedes van het duel tussen Wehrlein en Askew die naar P12 terugviel. Robin Frijns (Envision Racing) begon langzaam aansluiting bij de Top 10 te krijgen. Vanaf een elfde startplek had Mahindra Racing-coureur Oliver Rowland in de zevende ronde aansluiting bij de Top 3 gevonden. Uiteraard gebruik maken van zijn Attack Mode.


Stand 10e ronde: Mortara, Rowland, Da Costa, Evans, Vergne, Dennis, De Vries, Di Grassi, Bird, Askew, Frijns. Vanaf de laatste startrij bevond Vandoorne zich inmiddels al op P13. Evans. In totaal hadden Evans, De Vries, Di Grassi, Askew Bird en Sims hiervan gebruik gemaakt.

2022 Da Costa 2

Antonio Felix Da Costa was heel blij met zijn tweede plek.


Stand 15e ronde: Mortara, Evans, Da Costa, Rowland, Dennis, Vergne, De Vries, Di Grassi, Askew, Bird. De Vries had had inmiddels zijn zevende plek aan Lucas Di Grassi (Rokit Venturi) af moeten staan. Aan de kop van het veld stond Evans met zijn Jaguar behoorlijk onder druk van Antonio Felix Da Costa van DS Techeetah van Mitch Evans en moest zijn tweede positie prijsgeven.

Stand 20e ronde: Mortara, Da Costa, Vergne, Evans, Rowland, Dennis, Di Grassi, Askew, Bird. Mortara kwam behoorlijk onder druk van de beide DS Techeetah's te staan. Twee ronden later nam Nyck de Vries P7 van Jake Dennis over. Robin Frijns slaagde er bij Envision niet echt in om aansluiting bij de Top 10 te vinden terwijl Stoffel Vandoorne zich op P11 bevond. Da Costa gaf in de 24e ronde zijn tweede positie aan Jean Eric Vergne over, die er in de titelstrijd aanmerkelijk beter voor staat. In de 27e ronde ging Bird aan Askew voor P9 voorbij. Vervolgens vond Stoffel Vandoorne eveneens aansluiting bij de Top 10. De Belg was vanaf P22 aan de wedstrijd begonnen.

Stand 30e ronde: Mortara, Da Costa, Vergne, Evans, Di Grassi, De Vries, Rowland, Dennis, Bird en Vandoorne. In de tussenstand van het kampioenschap deed DS Techeetah goede zaken en passeerde het Mercedes EQ Team. In de 31e ronde passeerde De Vries Di Grassi voor P5. Mitch Evans zette in de allerlaatste ronde bij Jean Eric Vergne de aanval in en wist met een fantastisch move de Fransman te passeren.

2022 Mitch Evans
Mooie wedstrijd van Mitch Evans.

De Vries werd in de allerlaatste ronde nog door Mortara's teamgenoot Lucas di Grassi gepasseerd en verloor zijn vijfde positie. Ondanks een matige kwalificatie wisten zowel De Vries als Stoffel Vandoorne met een zesde en achtste plek uitstekend te presteren. In de tussenstand van het kampioenschap moest Vandoorne zijn leidende positie aan Edoardo Mortara afstaan. Met een 18e plek werd het voor Robin Frijns een teleurstellende middag in Marokko.

2022 Mortara
Derde seizoensoverwinning voor Edoardo Mortara.

Uitslag Marakech E-Prix
1. Edoardo Mortara Rokit Venturi 34 ronden
2. Antonio Felix Da Costa DS Techeetah op 2.297 secs.
3. Mitch Evans Jaguar Racing op 6.270 secs.
4. Jean Eric Vergne DS Techeetah op 6.965 secs.
5. Lucas Di Grassi Rokit Venturi op 7.887 secs.
6. Nyck de Vries Mercedes EQ op 8.394 secs.
7. Jake Dennis Avalance Andretti op 12.084 secs.
8. Stoffel Vandoorne Mercedes EQ op 14.541 secs,
9. Sam Bird Jaguar Racing op 15.048 secs.
10. Oliver Rowland Mahindra Racing op 15.270 secs.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet