Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Supercar Challenge: Jong team Xwift Racing Events heeft grootse ambities

XWIFT Pieter Denys 041

Raceteams zijn er in alle maten en soorten. De één actief in wel vier of zelfs meer verschillende raceklassen met tientallen medewerkers, een ander helemaal gefocust op één coureur en één auto. Sommige teams staan al jaren aan de top, af en toe komen er nieuwe teams bij. Vaak met grote plannen, maar dan blijkt al snel dat het niet haalbaar is om echt een belangrijke rol te gaan spelen en ze verdwijnen ook weer geruisloos. Wanneer een geslaagde ondernemer zijn pijlen op autosport zet kan het echter snel gaan, zo bewijst Pieter Denys van Xwift Racing Events.

Tekst en foto's: Aangeleverd bericht

Eenmanszaak
"Ik ben in 2007 een transportbedrijf begonnen", begint Pieter zijn verhaal. "Met 2.500 euro die ik van mijn oma geleend heb startte ik een eenmanszaak waarbij ik me specialiseerde in 'dedicated en express' transport. Dat betekent dat ik op een rit nooit de goederen van meerdere cliënten tegelijk vervoer. Ik huurde een vrachtwagen en vormde me zo een beeld van de markt, waarna ik mijn bedrijf steeds verder kon opbouwen."

DJI 0005

Doelstelling
Het concept bleek aan te slaan, want inmiddels heeft Xwift (spreek uit kzwift) 250 medewerkers en een nog steeds groeiend wagenpark. Alle sectoren in wegtransport zijn vertegenwoordigd, zelfs koel- en vrieswagens rijden in de Xwift-kleuren rond. Onlangs nam Denys een andere transportbedrijf over en Xwift is nu de grootste niche-speler in de Benelux. Zijn doelstelling is om in de top vijf van de transport in de Benelux te komen en daar is hij al hard naar op weg.

image 6487327

Jubileumfeest
Om het tienjarig bestaan van Xwift in 2017 te vieren organiseerde Denys voor zijn medewerkers op Circuit Zandvoort een Race Experience bij Michael Bleekemolen. Wat eigenlijk niet mag als organisator gebeurde toch, Pieter won. De kiem van het beruchte racevirus was daarmee geplant.

xwift-zolder

24 uur Zolder
Zo begon de ondernemer in 2018 bij JJ Motorsport in de autosport en reed hij zijn eerste race op Zandvoort in een BMW 325. Als zakenman is Denys gewend groot te denken en dus was de 24 uren van Zolder zijn volgende doelstelling. Weer met succes, want in 2020 won hij die race samen met Gregory Eyckmans in de categorie Belcar 6. De VLN competitie werd een volgend project, maar door vier crashes, twee voor Gregory en twee voor Pieter, was het vertrouwen weg. Tijd voor een nieuw project dus.

Stevig team
Dat project werd Xwift Racing Events, inmiddels een stevig team met drie racetrucks, zestien racewagens, vijf fulltime engineers, een operationeel manager en zelfs een salesmanager. Concept is om nieuwe zuurstof in de autosport te pompen door rijders op te leiden tot ze kunnen deelnemen aan de 24 uren van Zolder. Een succesvolle rijder uit dit programma is Tim de Borle, waarmee Pieter nu samen racet in de Supercar Challenge. "Tim is een echt talent."

IMG 3374

Opleiding
Dat Xwift het serieus aanpakt volgens een business plan blijkt wel uit het feit dat salesmanager Bart Noppe fulltime bezig is om alles dat met het circuit te maken heeft in goede banen te leiden. Naast het opleidingstraject naar de 24 uren van Zolder waarvoor zij mensen zoeken zijn er tal van andere zaken die georganiseerd worden, zoals trackdays, incentives en het zoeken van coureurs voor wedstrijden die ze begeleiden.

Break even
"Het gehele traject van de opleiding naar de 24 uren van Zolder kost alles inclusief € 18.000, waarmee we break even draaien. Niet echt zakelijk dat we geen winst maken natuurlijk, maar we hopen dat een rijder na de 24 uren bij ons team blijft", lacht Pieter.

2022611Zolder-VRM-RB5819

V-Max
De racecarrière van Pieter zelf loopt ook op rolletjes. Hij racet dit seizoen onder de vlag van V-Max Racing Events van Dick van Elk in zowel de Mazda MX-5 Cup als in de Supercar Challenge. In de laatste klasse bestuurt hij samen met Tim de Borle de fraaie Ligier JS2R, waarvan Xwift nu ook de officiële partner in de Benelux is.

PIETER DENYS-3

Tijdens de Zolder Superprix won Pieter de race in zijn divisie Supersport II en het potentieel van de Ligier wordt steeds duidelijker door de mooie strijd die zij elke race leveren.

xwift-bmw-m2

Titelkandidaten
Ook in de BMW M2 Racing Cup Benelux is Xwift Racing Events actief met coureurs Willem Meijer en Lorenzo van Riet. "BMW dealer Renova wil graag samen met ons naam maken in deze topklasse en we hebben daarom met Willem en Lorenzo gekozen voor een zeer sterk rijdersduo. Ze wonnen dit seizoen direct de eerste race op Zandvoort, maar hebben sindsdien helaas wat pech gehad. Dat ze voor het kampioenschap zullen strijden weten we echter zeker!"

xwift-ladies

Racing Ladies
Met 'Racing ladies' is Xwift weer een interessant nieuw project in de autosport gestart. Een groep van 40 jonge dames begon het traject op weg naar een carrière in de autosport met karting. Drie groepen, dames zonder ervaring, met enige ervaring en met veel ervaring, hebben verschillende proeven gedaan. Naast talent voor autosport werd daarbij ook gekeken hoe zij zich in een interview profileerden. Inmiddels zijn er vijf dames geselecteerd die allen het gehele traject naar de 24 uren van Zolder zullen volgen en aan de race zullen deelnemen in een BMW 325 van Xwift Racing Events.

Sponsor gezocht
"Hopelijk kunnen we deze dames hiermee voorzien van een leuke toekomst in de autosport. We zoeken daarom nog sponsors om de geselecteerde dames verder te helpen. Geïnteresseerden kunnen uiteraard contact met ons opnemen via onze website xwiftracingevents.be", besluit Pieter Denys het interview.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet