NASCAR

NASCAR: Chase Elliott wint in Nashville

De NASCAR-wedstrijd op Nashville werd afgelopen nacht voor meer dan drie uur onderbroken. Uiteindelijk was Hendrick Motorsports-coureur de winnaar nadat de JGR Toyota's vrijwel de gehele wedstrijd gedomineerd hadden. In totaal duurde de wedstrijd maar liefst 7 uur terwijl er in werkelijkheid maar 3,5 uur gereden werd. Oorzaak waren de weersomstandigheden.

2022 Start
Elliott en Kurt Busch in gevecht na een herstart.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

Chase Elliott wint in Nashville
Voor Chase Elliott betekende het na Dover eerder dit jaar zijn tweede seizoensoverwinning. Saillant detail is dat Elliott tweemaal dit seizoen op een betonnen oval wist te winnen. Samen met William Byron, Ross Chastain, Denny Hamlin en Joey Logano is Elliott de vijfde coureur die dit seizoen meer als één wedstrijd wist te winnen. Het eerste wedstrijdsegment werd al meer dan een uur onderbroken. Het ging ruim 40 ronden goed totdat Jos Bilicki ineens niet meer over aandrijving beschikte. In het eerste wedstrijdsegment reed Denny Hamlin lang aan de leiding. Het eerste incident deed zich voor toen Alex Bowman na contact met Corey Lajoie de muur raakte en Bowman's teamgenoot William Byron met een beschadigde stuurinrichting richting "Garage" verdween. Een aanrijding tussen Chase Briscoe en Ty Dillon zorgde opnieuw voor een neutralisatie.


2022 Kurt Busch Mooi resultaat voor Kurt Busch P2

Twee dagen nadat Martin Truex Jr. zijn contract met JGR Racing verlengd had behaalde hij zijn eerste segmentoverwinning. Achter Truex Jr. volgden Denny Hamlin en Ryan Blaney. Daarna moest vanwege regen ruim twee uur onderbroken worden. In het tweede segment wisten Hamlin en Truex Jr. hun duel uit het eerste te continueren en eindigden resp. als eerste en tweede terwijl Kyle Busch het tempo van zijn teamgenoten niet kon bijhouden.

Het derde en laatste segment werd op 115 ronden vastgesteld en hierbij nam Kyle Busch voor de eerste maal in de wedstrijd de leiding. Kort voor het einde loste Chase Elliott voor de eerste maal Kyle Busch als koploper af. Gedurende de pitstopwindow verloor de RFK Mustang van Chris Buescher een wiel en moest er geneutraliseerd worden. Overigens niet de eerste maal bij RFK dit seizoen. Bij de herstart nam Chase Elliott de leiding maar het was nog geen gewonnen wedstrijd. In het begin van de wedstrijd zorgde Josh Bilicki al voor ophef maar zou het aan de einde wedstrijd weer doen. Op krachtige wijze blies de Amerikaan zijn motor op.

Het team van JGR haalde al zijn drie rijders voor vers rubber naar binnen terwijl Elliott, Logano, Kurt Busch en Ryan Blaney besloten om dit niet te doen. Elliott wist Busch naar de herstart te verslaan terwijl Keslowski met zijn RFK Mustang de muur raakte. Een neutralisatie bleef echter uit. Elliott ging als eerste over de streep gevolgd door Kurt Busch en Ryan Blaney,

2022 Winnaar Elliott
Tweede seizoensoverwinning voor Chase Elliott. Maar de wedstrijd duurde wel heel lang.

Uitslag Cup's Ally 400
1. Chase Elliott Chevrolet 300 ronden
2. Kurt Busch Toyota 300 ronden
3. Ryan Blaney Ford 300 ronden
4. Kyle Larson Chevrolet 300 ronden
5. Ross Chastain Chevrolet 300 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 300 ronden
7. Austin Cindric Ford 300 ronden
8. Christopher Bell Toyota 300 ronden
9. Joey Logano Ford 300 ronden
10. Kevin Harvick Ford 300 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet