GT

GT4: Twee overwinningen voor Ortmann/Sasse. FCY situatie berooft Indy Dontje van podiumklassering in ADAC GT4 Germany

De combinatie Ortmann/Sasse schreef met de ProSport Aston Martin Vantage beide wedstrijden van de ADAC GT4 Germany afgelopen weekend op hun naam. De tweede wedstrijd liet voldoende spektakel zien. De Tsjechische Gabriela Gilkova bracht het publiek op de banken door met haar Mercedes AMG GT4 van het Drago Racing Team ZVO gedurende korte tijd de leiding te nemen en de koplopers terug te verwijzen. Indy Dontje reed met de Dörr Aston Martin Vantage een prachtige wedstrijd die helaas door FCY-situatie onbeloond bleef.


2022 Dontje
Juist toen Indy Dontje de aansluiting aan de koplopers begon te vinden beroofde een FCY-situatie de Nederlander van aansluiting bij de koplopers.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Twee overwinningen voor Ortmann/Sasse. FCY situatie berooft Indy Dontje van podiumklassering in ADAC GT4 Germany
De combinatie Ortmann/Sasse behaalde met de Prosport Racing Aston Martin Vantage dit weekend twee overwinningen op Cm.com Zandvoort. Voor de tweede wedstrijd vertrok de 22-jarige Ortmann vanaf pole en beschikte direct over een goede uitgangspositie door wat afstand van de concurrentie te nemen. Aanvankelijk nam de EastSide Motorsport AMG Mercedes GT4 van Denis Bulatov (D/23) de tweede positie in. Daarachter vormde zich een interessante driestrijd tussen Hendrik Still (D/35) met de W#S Motorsport Porsche Cayman 718 GT4, de Franse Aston Martin-coureur Leroux en Overhaus met een AMG Mercedes GT4. In die strijd mengde zich ook de Tsjechische Gabriela Gilkova die kortstondig van de pitwindow profiteerde.

2022  ProSport Twee overwinningen in de ADAC GT4 Germany voor de combinatie Ortmann/Sasse

Met een kleine voorsprong gaf Ortmann de Aston Martin Vantage GT4 aan Hugo Sasse over. Mike David Ortmann: " Gedurende mijn stint moest ik het met de banden proberen uit te houden omdat de "succes" ballast in onze auto hadden. Daar ben ik geslaagd en aan het einde wisten wij de wedstrijd onder controle te houden. In het tweede wedstrijdgedeelte verloor Lukas Meyer (D/27), die de AMG Mercedes GT4 van Bulatov had overgenomen, de nodige posities en daarmee was de wedstrijd eigenlijk beslist. Ze vielen zelfs naar de 17e plek terug.

Daardoor kwam Julian Hanses, die van Theo Oeverhaus had overgenomen, ineens in tweede positie terwijl de Amerikaan Robert Haub(USA/32) zich met de Drago Racing Team ZVO Mercedes AMG GT4 in derde positie bevond. Vanwege een pitstop overtreding moest Hanses een Penalty Lap ondergaan en viel naar de 17e plek terug.

2022 Supra
De Piro Sports Supra was behoorlijk competitief dit weekend. Alleen kwam het er nog niet helemaal uit.

Meer dan tevredenheid bij Indy Dontje en Phil Dörr die als vijfde met de Dörr Motorsport Aston Martin Vantage GT4 wisten te eindigen. Indy Dontje was na de reguliere stop aan een flinke inhaaljacht begonnen waarbij een podiumklassering zeker in het vizier lag. Juist toen de Nederlander op zijn voorgangers begon in te lopen was er een FCY situatie waardoor hij na de herstart geen meters meer kon goed maken. "Ik zat in een goed ritme en die auto ging perfect. Alleen werkte deze situatie jammer genoeg in ons nadeel want je kunt dan nog moeilijk aansluiting vinden" aldus Dontje die toch wel tevreden was want samen met Phil Dörr leidt de Nederlander in de tussenstand van het kampioenschap.

2022 Jilkova
De Tsjechische Gabriele Gilkova vocht dapper met de leiders mee.

Achter de Dörr Aston Martin volgde de Allied Racing Porsche van Alexander Hartvig (DK/19) en Moritz Wiskirchen (D/19), de Mercedes AMG GT4 van Jan Philipp Springob (D/21)/Nico Gruber (A/20) in de Drago Racing Team ZVO AMG Mercedes GT4, Marcel Lenerz (D/24)/ Cedric Piro (D/24) in de Piro Sports Toyota GR Supra GT4 en de regerende kampioenen Michael Schrey (D/39)/Gabriele Piana (I/35) in de Hofor by Bonk Motorsport BMW M4 GT4

Afgelopen zaterdag behaalde de ProSport Racing Aston Martin Vantage GT4 in handen van Ortmann/Sasse de allereerste seizoensoverwinning. Daarbij nam Sasse vanaf pole direct de leiding en wist een voorsprong van meer dan vier seconden op te bouwen. Hugo Sasse: " Ik denk dat ik een goede Stint heb afgeleverd. Er waren geen fouten en nauwelijks problemen. Aanvankelijk lag de Piro Sport Toyota GR Supra GT4 met Marcel Lenerz in tweede positie maar die kwam behoorlijk onder druk te staan van Vincent Andreanaco (D/17 Allied Racing Porsche 718 Cayman GT4), Ben Dörr (Aston Martin Vantage GT4) en Jan Philipp Springob. En dit trio wist de Piro Sports Supra dan ook gemakkelijk te verschalken.

2022 Prosport winnaars
Twee zeges voor Hugo Sasse met helm en David Ortmann in de ADAC GT4 Germany.

18 Minuten voor het wedstrijdeinde kwam het met bakken naar beneden en moest de wedstrijd zelfs met een Code Rood onderbroken worden waardoor het gehele veld naar regenbanden kon omschakelen. Na de herstart nam Ortmann opnieuw de leiding en pakte definitief de overwinning. Mike David Ortmann: "Vanwege de onderbreking had ik een relatief korte stint. Ik heb gewoon geprobeerd om op de baan te blijven en de leiding te behouden en ik ben hierin geslaagd."

Met iets meer dan een seconde achterstand ging de Aston Martin van de combinatie Dörr/Leroux over de streep gevolgd door de Theo Oeverhaus die vanaf P8 alsnog naar voren wist te rijden en samen met team collega Julian Hanses als derde wist te eindigen en daarmee tevens hun eerste podium in de ADAC GT Masters wist te veroveren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet