Formula 4

Formule 4: Prema Racing domineert Zandvoort volledig. Twee zeges voor Antonelli. Doorbraak voor Conrad Laursen

Gedurende het Zandvoort-weekend werd er één ding duidelijk. Dat er voorlopig op Mercedes-Junior Andrea Kimi Antonelli geen maat staat. Op Zandvoort behaalde de kleine Italiaan voor het Prema Team twee overwinningen en leidt met in totaal zeven zeges dit seizoen in de tussenstand van het kampioenschap. De Deen Conrad Laursen won afgelopen zondag de wedstrijd met omgedraaide startgrid.

2022 Antonelli De opvolger van Hamilton in de toekomst misschein? Dit zou wel eens deze kleine 15-jarige Italiaan kunnen zijn die volledig door AMG Mercedes wordt gesteund. Die eerste twee overwinningen dit weekend waren eigenlijk niet anders dan verwacht. In derde liet Andrea Kim Antonelli zien wat we in de toekomst weleens werkelijk van hem kunen verwachten.

Tekst en Foto's: Willem J.Staat

Prema Racing domineert Zandvoort volledig. Twee zeges voor Antonelli. Doorbraak voor Laursen
De kleine Italiaan Andrea Kimi Antonelli behaalde op Cm.com Circuit Zandvoort afgelopen weekend twee overwinningen en leidt in de tussenstand van het kampioenschap. De eerste wedstrijd leverde een drievoudige overwinning voor het team van Prema Racing op. Een safetycarfase had weinig invloed op de leidende positie van Antonelli. Zijn Braziliaanse teamgenoot Rafael Camara(17) kon hem bij de herstart niet echt bedreigen en eindigde als tweede gevolgd door de Deen Conrad Laursen. De 15-jarige Antonelli: "De safetycar-onderbreking vroeg in de wedstrijd was alles behalve ideaal. De kleine voorsprong die ik had was direct weer verdwenen. Ondanks alles had ik een goede herstart en kon wat afstand nemen. Dit gaf wel vertrouwen voor de wedstrijd op zondag."

2022 Prema trein
We zagen dit weekend eigenlijk niets anders dan Prema treintjes.....

Onder zonneschijn en ideale temperaturen van ongeveer 22 graden Celsius boog Antonelli als eerste direct de Tarzanbocht in maar al in de tweede ronde moest de safetycar in actie komen. Bij de herstart liet Antonelli zich niet onder druk zetten en gaf Camara geen ruimte om te passeren. In de 30 minuten durende wedstrijd stond Antonelli de leiding niet meer af en ging als eerste over de finish gevolgd door zijn Braziliaanse teamgenoot Rafaele Camara en was daarmee tevens de beste rookie in de wedstrijd. Camara: "Mijn start was gewoon niet optimaal en ook na de safetycar-interventie ging Kimi sneller op het gas. Daarna ging het wat beter en was met de tweede plek tevreden."

De strijd om de derde plek werd behoorlijk spannend want in de slotfase streden maar liefst vier auto's om P3. Nikita Bedrin (IT/PHM Racing) waagde in de allerlaatste ronde een poging maar slaagde daar niet in. Conrad Laursen: " Gedurende de gehele wedstrijd had ik grip problemen maar Zandvoort is een baan waar je ondanks kleine onvolkomenheden nog steeds vooraan kunt rijden. Achter mij was de druk enorm maar ik ben dolgelukkig met mijn derde plek. Achter Laursen volgden Nikita Bedrin en Laursen's Nieuw Zeelandse teamgenoot James Wharton die tevens de tweede beste rookie was.

2022 Maja Weug
Een achtste plek en beste seizoensresultaat voor Maja Weug op Zandvoort.

In de allerlaatste ronde begonnen ook Taylor Barnard (PHM Racing) en Charlie Wurz (Prema Racing) zich eveneens met de strijd voor hen te bemoeien. Wurz beëindigde de zevende wedstrijd van de ADAC Highspeed School na een inhaaljacht nog als zevende. De Noor Martinius Stenshome was met een achtste plek de beste Van Amersfoort-coureur. De Nederlandse Maja Weug behaalde in haar thuiswedstrijd met een negende plek haar beste seizoensresultaat. Emerson Fittipaldi Jr. sloot de wedstrijd als tiende af.

In de tweede wedstrijd op zondag zette Antonelli zijn zegereeks voort maar in de eerste zes wedstrijdronden moest de safetycar al tweemaal uitrukken. Bij de herstarts bleef de kleine Italiaan klaarwakker en wist zijn voorsprong stelselmatig te vergroten en ging voor zijn teamgenoten Wurz en Camara en Wharton als eerste over de streep. Nikita Bedrin (ITA/PHM Racing) eindigde als vijfde.

2022 E Fittipaldi Jr
Een overbekende helm. Emerson Fittipaldi Jr. de 15-jarige zoon van Emerson Sr. 

De omgekeerde startgrid in de derde laatste wedstrijd moest voor de nodige spanning zorgen. Voor de eerste maal in zijn carrière mocht Emerson Fittipaldi Jr. vanaf pole aan de wedstrijd beginnen maar zijn teamgenoot Laursen maakte als snel korte metten met de kleine Braziliaan die gedurende het verdere wedstrijdverloop zelfs naar de tiende plek terugviel. Antonelli begon vanaf een achtste startplek en reed een fenomenale inhaalwedstrijd die hem als tweede op het podium deed belanden.

In de allerlaatste ronde zette hij nog de aanval op zijn Deense teamgenoot in en het verschil op de streep bedroeg nog slechts 0.-058 secs. Dit belooft wat voor de toekomst. Antonelli: "Ik zat zo dicht bij een derde overwinning maar heb in het eerste wedstrijdgedeelte gewoon te weinig gepusht. Ik heb nog wel geprobeerd Conrad te passeren maar wilde eigenlijk ook geen risico meer nemen. Het is toch een prachtige afsluiting van het weekend.''

2022 Chalie Wuz
Charlie Wurz sloot het weekend in Zandvoort uitstekend af.

Charlie Wurz behaalde met een derde plek zijn derde podiumresultaat dit seizoen. Charlie Wurz: "Dit was nog eens een leuke wedstrijd waarvan ik extreem veel genoten heb. Bij de inhaalmanoeuvres heb ik gedeeltelijk best veel risico genomen maar dit werd op het einde ook beloond. De dag met de derde plekken was fantastisch."

2022 Laursen
Het succes was voor Prema op Zandvoort compleet. Conrad Laurse won de derde en laatste wedstrijd van het weekend.

Achter het Prema-trio eindigde Taylor Barnard als vierde gevolgd door Rafaele Camara die andermaal de beste rookie was. De winnaar van Spa-Francorchamps voert na Zandvoort het rookie-klassement aan. Achter de coureur van de Ferrari Academy volgden Wharton, Bedrin en VAR-rijder Martinius Stenshome. De Fin Rasmus Joutsimies (Jenzer Motorsport) behaalde onder toezicht van Job van Uitert met een negende plek zijn beste seizoensresultaat. Emerson Fittipaldi jr. eindigde als tiende. Maja Weug behaalde in de tweede wedstrijd op zondag een elfde plek en viel in de laatste al na één ronde uit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet