Porsche Cups

Porsche Cups: Laurin Heinrich en Larry ten Voorde winnen op Zandvoort

In de achtste wedstrijd van de Duitse Porsche Carrera Cup behaalde Larry ten Voorde op Cm.com Circuit Zandvoort een prachtige thuiszege terwijl Laurin Heinrich afgelopen zaterdag triomfeerde. De wedstrijden kenden veel spektakel maar verliepen soms ook wel wat chaotisch.

2022 TV 2
Prachtig moment voor Larry ten Voorde. De Nederlander wint zijn thuiswedstrijd in het support pakket van de ADAC GT Masters.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's Porsche, Niels van der Peet, Willem J. Staat

Tekst: Laurin Heinrich en Larry ten Voorde winnen op Zandvoort
Laurin Heinrich en Larry ten Voorde pakten afgelopen weekend de overwinningen in de Duitse Porsche Carrera Cup. Heinrich pakte afgelopen zaterdag de zevende wedstrijd van het kampioenschap en verliet Zandvoort als leider in de tussenstand. Het weekend verliep voor Ten Voorde niet geheel schadevrij. Hij bezorgde de GP Elite-crew in de nacht van vrijdag op zaterdag nog flink wat overuren maar beloonde hen met een overwinning op zondag.

Afgelopen zaterdag behaalde Laurin Heinrich voor het team van SSR Huber Racing zijn vierde seizoenszege. Laurin Heinrich: "Op deze smalle baan is het moeilijk inhalen. Direct bij de start zette ik druk op de ketel en daarvan plukte ik de vruchten. Het was een chaotische wedstrijd. Van de safetycarfases maakte ik gebruik om mijn banden ideaal op temperatuur te houden. De tweede en derde plek werden ingenomen door Larry ten Voorde en Bastian Buus(Allied Racing). Direct na de start moest er al geneutraliseerd worden omdat verschillende deelnemers in de Tarzanbocht al vroeg hun Waterloo vonden.

IMG 2849 Ten Voorde bezorgde zijn crew afgelopen vrijdag wel de nodige overuren.

Direct na de herstart ging Heinrich langs Ten Voorde aan de binnenkant voorbij. Ondanks twee safetycarfases wist de 20-jarige Heinrich het hoofd koel te houden en ging als eerste over de eindstreep. Ten Voorde was in die eerste wedstrijd eigenlijk niet in staat om werkelijk druk op Heinrich uit te oefenen en gaf dit ook ruiterlijk toe. Het verschil bedroeg tussen Ten Voorde en Heinrich bedroeg 0.6 secs. Larry ten Voorde: "Helaas had ik bij de herstart geen goede start en dit bleek de beslissende factor. In de wedstrijd beschikte ik wel over dezelfde snelheid als Laurin maar ik kreeg niet echt de kans om hem te passeren.

Buus was erg verheugd over zijn derde podiumresultaat dit seizoen. Bastian Buus: "Mijn doel was om in de Top 3 te eindigen dus ik ben erg blij met dit resultaat. Er waren momenten dat ik erg dicht bij Larry zat maar ik wilde geen risico lopen door met een overhaaste zet mijn positie te verliezen." De vierde en vijfde plek werden resp. ingenomen door Lucas Groeneveld (GP Elite) en Alexander Tauscher (Allied Racing). Voor beiden was dit afgelopen zaterdag hun beste resultaat in de Duitse Porsche Carrera Cup. De Fin Jukka Honkavuori eindigde voor het team van ID Racing als zesde maar kreeg vanwege te vroeg starten een 30 seconden straf aan zijn broek.

2022 Laurin Heinrich
Laurin Heinrich reed een foutloze eerste wedstrijd.

Loek Hartog (Black Falcon) reed vanaf een zestiende startplek een uitstekende inhaalwedstrijd en eindigde als zesde gevolgd door Max van Splunteren (Team GP Elite) en de Brit Lorcan Hanafin (Fach Auto Tech).
In de ProAm categorie nam Kim Hauschild onmiddellijk de leiding maar moest vanwege een lekke band al vroeg naar binnen. Daardoor ging de overwinning naar Jan Erik Slooten (Iron Force Racing by Phoenix). Zijn landgenoten Sören Spreng (Black Falcon) en Christof Langer (Fach Auto Tech) eindigden resp. als tweede en derde.

2022 TV
Prachtig moment voor Larry ten Voorde. Hij mocht afgelopen zondag als eerste het podium beklimmen.

Thuisoverwinning voor Larry ten Voorde
In de tweede wedstrijd behaalde Larry ten Voorde een prachtige thuisoverwinning. Larry ten Voorde: "Het geeft een bijzonder gevoel om voor je fans te winnen. Ik kwam goed uit de startblokken en in de slotfase waren er ook nog eens twee safetycarfases waar ik veilig doorheen kwam. Ten Voorde deel het podium met de Deen Bastian Buus (Allied Racing) en Porsche Junior Laurin Heinrich (D/SSR Huber Racing die zijn tweede podiumresultaat dit seizoen wist te behalen.

Groeneveld 1
Lucas Groeneveld strandde in de Tarzanbocht.

Met temperaturen van 21 graden Celsius vertrok het 31 auto's sterke veld met Ten Voorde op kop gevolgd door Buus en Heinrich. Twee safetycarfases voegden het nodige aan het spektakel toe. Na verschillende pogingen reageerde Buus bij de tweede herstart de snelheid van het licht om Ten Voorde te slim af te zijn. Die poging faalde want de Nederlander wist zijn positie uitstekend te verdedigen. Bastian Buus: "Bij die tweede herstart maakte Larry een klein foutje maar ik kon er niet van profiteren. Het is natuurlijk een supertrend om in vier races drie podiums te behalen" Buus maakt eveneens deel uit van de Talent Pool in de Duitse Porsche Carrera Cup.

Met een derde plek in zeven wedstrijden rondde Laurin Heinrich het podium af. Laurin Heinrich: "Het was belangrijk dat ik in de wedstrijd twee posities wist te winnen. Het eerste seizoensgedeelte is uitstekend verlopen. Met uitzondering van één wedstrijd ben ik in elke wedstrijd op het podium geklommen. Rudy van Buren (Huber Racing) behaalde met een vierde plek zijn beste podiumresultaat. Achter hem volgden zijn landgenoten Jesse van Kuijk en Max van Splinteren (beide uitkomend voor GP Elite). Maar liefst vier Nederlanders wisten in de Top 6 te eindigen. De zevende en achtste plek werden resp. ingenomen door Jukka Honkavuori (ID Racing) en Michael Ammermüller (SSR Huber Racing). Vanaf een 12e startplek wist Ammermüller nog vier posities te winnen.

In de ProAm categorie behaalde Jan Erik Slooten(Iron Force Racing by Phoenix) zijn vierde seizoensoverwinning gevolgd door de Luxemburger Carlos Rivas (Black Falcon) en de Bulgaar Georgi Donchev (Huber Racing).

TV 4
Ten Voorde op weg naar de overwinning.

In de tussenstand van het kampioen staat Laurin Heinrich met 169 punten aan de leiding gevolgd door Larry ten Voorde en Bastian Buus met resp. 137 en 118 punten. In de ProAm categorie voert Jan Erik Slooten het klassement aan. De Brit Lorcan Hanafin (Fach Auto Fach) staat na acht wedstrijden als beste Rookie genoteerd. Het team van SSR Huber Racing staat in het teamklassement als eerste genoteerd. Hurai Issak, project manager van de Duitse Porsche Carrera Cup: "De twee wedstrijden in Zandvoort zaten vol actie en waren een geweldige manier om de eerste seizoenshelft af te sluiten. In dit seizoen tot nu toe wisten zeven verschillende coureurs het podium te beklimmen. Dit belooft de komende acht wedstrijden nog een spannende strijd te worden."

Uitslag Race 7 Zandvoort
1. Laurin Heinrich (Germany/SSR Huber Racing)
2. Larry ten Voorde (Netherlands/Team GP Elite)
3. Bastian Buus (Denmark/Allied-Racing)
4. Lucas Groeneveld (Netherlands/GP Elite)
5. Alexander Tauscher (Germany/Allied-Racing)
6. Loek Hartog (Netherlands/Black Falcon)
7. Max van Splunteren (Netherlands/Team GP Elite)
8. Lorcan Hanafin (Great Britain/Fach Auto Tech)
9. Michael Ammermüller (Germany/SSR Huber Racing)
10. Lukas Ertl (Germany/CarTech Motorsport by Nigrin)

2022 Jan Erik Slooten
In de tussenstand van het ProAm klassement leidt Jan Erik Slooten.

Race 8 Zandvoort
1. Larry ten Voorde (Netherlands/Team GP Elite)
2. Bastian Buus (Denmark/Allied-Racing)
3. Laurin Heinrich (Germany/SSR Huber Racing)
4. Rudy van Buren (Netherlands/Huber Racing)
5. Jesse van Kuijk (Netherlands/Team GP Elite)
6. Max van Splunteren (Netherlands/Team GP Elite)
7. Jukka Honkavuori (Finland/ID Racing)
8. Michael Ammermüller (Germany/SSR Huber Racing)
9. Dylan Pereira (Luxembourg/IronForce Racing by Phoenix)
10. Lorcan Hanafin (Great Britain/Fach Auto Tech)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet