GT

GT: Vermeulen/Drudi schitteren in Lamborghini Festival Zandvoort. Pech voor Catsburg/Krohn

Tijdens de tweede ADAC GT Masters-wedstrijd op Zandvoort schitterde de combinatie Thierry Vermeulen/Mattia Drudi met een tweede plek achter de winnende Lamborghini #63 Lamborghini Huracan GT3 Evo van de combinatie Jack Aitken (GB/26 Emil Frey Racing)/Alberto Costa Balboa (31/E Emil Frey Racing. De derde plek werd eveneens door een Lamborghini combinatie ingenomen. De Fransen Franck Perrera (F/38) en Arthur Rougier (F/22) eindigden eveneens met een Frey Lamborghini Huracan GT3 Evo als derde.

2022 CC VS Audi R8 LMS
Een mooie tweede thuiswedstrijd voor de combinatie Vermeulen/Drudi in de Car Collection Audi R8 LMS GT3

Tekst en Foto's: Willem J. Staat

Vermeulen/Drudi schitteren in Lamborghini Festival Zandvoort. Pech voor Catsburg/Krohn
De eerste ADAC GT Masters wedstrijd op zaterdag leverde de allereerste overwinning voor het Zwitserse team van Emil Frey Racing dit weekend met de combinatie Mick Wishofer (A/22) en Konsta Lappalainen (SF/20). Ondanks tegenstrijdige weersvoorspellingen kwam er juist bij de startgrid procedure het nodige water naar beneden. Het zorgde voor chaotische taferelen van wel/niet op regenbanden/slicks starten. Eigenlijk verspeelde het team van Schubert Motorsport niet alleen het gehele weekend maar ook de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Het begon al tijdens de zaterdagochtendkwalificatie toen vrijwel alle teams naar buiten gingen en men bij Schubert te lang wachtte om slicks te monteren. De beide BMW M4 GT3's kwalificeerden zich als 21e en 22e en eindigden kleurloos als 18e en 19e (Green/Krütten) en (Catsburg/Krohn). In de tweede wedstrijd moest Jesse Krohn zelfs met technische problemen de strijd voortijdig staken.


2022 14  Lambo 2 De concurrentie keek afgelopen weekend alleen maar tegen de achterkant van de Lambo's aan.

Voor de tweede wedstrijd op zondag kwalificeerde de Brit Jack Aitken de Frey Racing Lamborghini Huracan GT3 Evo op pole en nam direct de leiding gevolgd door de Car Collection Audi R8 LMS van Mattia Drudi(I/23) die samen met Thierry Vermeulen(NL/19) bij het team van Car Collection een combinatie vormt. Tot aan de reguliere stops wist Drudi de tweede plek vast te houden.

Vermeulen wist deze positie te stabiliseren maar eindigde op 1.075 secs. achterstand als tweede gevolgd door de tweede Frey Lamborghini Huracan GT3 Evo van de Fransen Franck Perrera en Arthur Rougier die de derde plek a.h.w in de schoot geworpen kregen nadat de Joos Porsche 911 GT3 R van de combinatie Christian Engelhart (D/35) en Ayhancan Güven in het zicht van de finish vertraagde en naar de achtste plek terugviel.


2022 Wishofer Lappalainen 1 Eerste seizoensoverwinning voor Wishofer/Lappalainen.

Het betekent wel dat Montaplast by Land Motorsport-coureur Jusuf Owega nu de eerste plek in de tussenstand van het kampioenschap bezet. Voor Engelhart/Güven bleef de schade met een gedeelde eerste plek beperkt. Beiden eveneens 70 punten. De derde plek wordt ingenomen door de Team Schubert-combinatie Green/Krütten die na een matig optreden op Zandvoort de schade eveneens nog beperkt wisten te houden.

2022 VM Drudi
Podium voor Thierry Vermeulen/Matti Drudi op Zandvoort.

Voor de combinatie Vermeulen/Drudi betekende hun allereerste podiumplek dit seizoen een absolute doorbraak. In de tussenstand van het kampioenschap staan zij als 17e genoteerd. Zowel Drudi als Vermeulen wisten gedurende de wedstrijd hun tweede plek goed te consolideren. Ook wisten zij goed met hun banden om te gaan. Vooral in de slotfase Alberto Balboa Costa goed door zijn engineers gecoacht worden omdat hij meende toch wel de nodige vibraties te voelen die uit de achterbanden afkomstig waren. Hij was overigens niet de enige rijder.

Jos Verstappen: "Ik heb Thierry Vermeulen de afgelopen jaren goed gecoacht en hij heeft vandaag heel goed werk verricht. Ik ben tevreden. Voor een jonge rijders is het belangrijk om zoveel mogelijk ervaring te verzamelen. Wij zitten precies in het juiste kampioenschap. Hij beschikt over een goede auto en een ervaren team collega."

2024 Jack Aitken Jack Aitken was dolgelukkig.

Achter de Top 4 eindigde de Land Motorsport Audi R8 LMS van Christopher Mies (D/32) Tim Zimmermann (D/25) als vierde. Het betekende tevens hun beste seizoensresultaat tot nu toe. Op grote afstand volgde de beste Porsche 911 GT3 R in handen van Joel Sturm (D/20)/Sven Müller (D/30) van Allied Racing. De zesde plek was weggelegd voor de combinatie Kim Luis Schramm (D/24)/Dennis Marschall (D/24).

Een prachtig optreden vandaag van de combinatie Fabian Schiller (D/24)/Jules Gounon (F/27) die in de Drago Racing Team ZVO AMG Mercedes GT3 maar liefst tien posities wisten goed te maken. Voormalig SIM-racer Elias Seppänen (SF/18)/ Frank Bird (GB/22) leverden met de Team Landgraf Mercedes AMG GT3 een prachtige strijd. Achter Christian Engelhart/Ayhan Güven eindigden zij als negende en wisten eveneens negen posities gedurende de wedstrijd goed te maken. De combinatie Simon Reicher (A/22)/Norbert Siedler (A/39) eindigde in de Eastalent Audi R8 LMS GT3 Evo 2 als tiende.

2022 Vierbreed Banking
Veel verkeer en vierbreed over de banking.

Alberto Costa Balboa: "Het ging gewoon fantastisch. Wij hebben al het gehele seizoen gepusht en daarvoor werden we nu beloond. Op het einde lieten de banden het een beetje afweten maar toen was ik al over de eindstreep. Ik ben dolgelukkig."


2022 Aitken Balboa
Prachtige overwinning voor de combinatie Balboa/Aitken op Zandvoort.

Jack Aitken: "De auto was goed en ik kon direct vanaf het begin pushen. Albert heeft goed werk verricht en de overwinning naar huis gereden. Dat een tweede Emil Frey Lamborghini als tweede eindigde maakt het succes compleet"

2022 Jan Marshalkowski
Voor Jan Marschalkowski was de openingsronde al voorbij nog voordat hij al begonnen was.

Succesvol weekend begin
Voor Emil Frey Racing begon het succes al afgelopen zaterdag toen de combinatie Max Wishofer/Konsta Lappainen onder wisselvallige weersomstandigheden de eerste startpositie wisten op te eisen. Zij namen direct de leiding en hun leiderspositie werd eigenlijk nimmer bedreigd. Slechter verging het Jan Marschalkowski (D/19) die op het gladde Zandvoort al in de formatieronde de controle over zijn AMG Mercedes GT3 verloor en keihard de vangrails inging. Voor het eerst hadden we dus op Cm.com Zandvoort een afgebroken formatieronde.

Een novum. De tweede start verliep eigenlijk zonder al teveel problemen. Bij de verplichte pitstop droeg Wishofer de Lamborghini Huracan GT aan zijn team collega Lappalainen met een voorsprong van maar liefst acht seconden over. Die was bij het vallen van het zwart/wit geblokt wel iets teruggevallen want Lappalainen ging bij het vallen van de vlag 1.3 secs. voorsprong over de streep. Zowel Dennis Marschall en Norbert Siedler vormden nimmer een bedreiging.

2022 Kop R1
De Top 2 bleef vandaag onveranderd.

De combinatie Owega (D/20)/Feller (CH/21) eindigde in de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS als vierde. De vijfde plek werd ingenomen door de ID Porsche 911 GT3 R van de combinatie Jannes Fitje (D/22)/ Jaxon Evens (NZ/25) in de ID Racing Porsche 911 GT3 R. Daarachter volgde de combinatie Christian Engelhart/Ayhancan Güven eveneens met een zelfde fabricaat. De combinatie Maximilian Paul (D/22)/Marco Mapelli (I/34) deed het in de T3 Motorsport Lamborghini Huracan GT3 met een zevende plek uitstekend gevolgd door Emil Frey Lamborghini Huracan GT3 Evo van Perrera/Rougier.

2024 Land Audi
De No1 Land Audi R8 LMS rijdt op milieuvriendelijke brandstof.

De combinatie Mies/Zimmermann eindigde voor het team van Montaplast by Land als negende. Bovendien worden zij dit jaar van milieuvriendelijke brandstof voorzien. De Top 10 werd afgesloten door de Rutronik Audi R8 LMS van de combinatie Patric Niederhauser (CH/30) en Luca Engstler (D/22).

Het GT3 rondenrecord werd dit weekend tweemaal op scherp gesteld. Christopher Mies deed het afgelopen zaterdag en vandaag vestigde ex F1-testrijder Jack Aitken opnieuw een nieuw baanrecord voor de ADAC GT Masters. Het record voor de ADAC GT Masters GT3's staat nu op 1.34.715

2022 Krohn Out
Game over voor Jesse Krohn in de Team Schubert BMW M4 GT3.

Commentaren zaterdag
Mick Wishofer: "Ik ben dolblij met mijn tweede overwinning in de ADAC GT Masters. Aan de leiding liggend was het op slicks in het begin bijzonder moeilijk om de juiste instuur- en rempunten te vinden. Op een snel opdrogende baan wist ik mijn voorsprong verder op te bouwen."

Konsta Lappalainen: "Mick heeft goed werk verricht en de auto met een grote voorsprong afgegeven waardoor ik de banden kon sparen en het tempo kon controleren. Voor ons was het een perfecte wedstrijd."

2022_Krutten_Out.jpg
Geen Mooi Zandvoort debuut voor de BMW M4 GT3 helaas Niklas Krütten moest zaterdag opgeven.

Top 10 Zaterdag
1. Mick Wishofer/Konsta Lappalainen – Emil Frey Racing – Lamborghini Hurácan GT3
2. Kim-Luis Schramm/Dennis Marschall – Rutronik Racing – Audi R8 LMS GT3
3. Simon Reicher/Norbert Siedler – Eastalent Racing – Audi R8 LMS GT3
4. Jusuf Owega/Ricardo Feller – Montaplast by Land-Motorsport – Audi R8 LMS GT3
5. Jannes Fittje/Jaxon Evans – ID Racing – Porsche 911 GT3 R
6. Christian Engelhart/Ayhancan Güven – Joos Sportwagentechnik – Porsche 911 GT3 R
7. Maximilian Paul/Marco Mapelli – T3 Motorsport – Lamborghini Hurácan GT3
8. Arthur Rougier/Franck Perera – Emil Frey Racing – Lamborghini Hurácan GT3
9. Tim Zimmermann/Christopher Mies – Montaplast by Land-Motorsport – Audi R8 LMS GT3
10. Luca Engstler/Patric Niederhauser – Rutronik Racing – Audi R8 LMS GT3

2022 14 Lambo 1
Lappalainen/Wishofer op weg naar hun allereerste ADAC GT Masters-overwinning dit seizoen.

Top Tien Zondag
1. Albert Costa/Jack Aitken – Emil Frey Racing – Lamborghini Hurácan GT3
2. Thierry Vermeulen/Mattia Drudi – Car Collection – Audi R8 LMS GT3
3. Arthur Rougier/Franck Perera – Emil Frey Racing – Lamborghini Hurácan GT3
4. Tim Zimmermann/Christopher Mies – Montaplast by Land-Motorsport – Audi R8 LMS GT3
5. Joel Sturm/Sven Müller – Allied-Racing – Porsche 911 GT3 R
6. Kim-Luis Schramm/Dennis Marschall – Rutronik Racing – Audi R8 LMS GT3
7. Fabian Schiller/Jules Gounon – Drago Racing Team ZVO – Mercedes-AMG GT3
8. Christian Engelhart/Ayhancan Güven – Joos Sportwagentechnik – Porsche 911 GT3 R
9. Frank Bird/Elias Seppänen – MANN-FILTER Team Landgraf – Mercedes-AMG GT3
10. Simon Reicher/Norbert Siedler – Eastalent Racing – Audi R8 LMS GT3

2022 Guven Renauer
Renauer/Güven verspeelden in de laatste wedstrijd een podiumklassering.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet