Sportscars

Sportscars: Albuquerque/Taylor zorgen voor Watkins-Glen-zege WTR, podiumplaatsen Van der Zande, RTN, LMP3-klassezege Van Berlo (lang)

220626 IMSA winner
Winst voor de Konica Minolta-WTR-Acura van Albuquerque/Taylor

Met zo'n anderhalf uur te gaan werd de IMSA-zes-uursrace op Watkins Glen onderbroken vanwege onweer in de regio. Met 35 minuten op de klok werd de race hervat, waarna Filipe Albuquerque snel de leiding veroverde door Tom Blomqvist te passeren. Vervolgens stelde Albquerque samen met Ricky Taylor in de Konica Minolta-Wayne Taylor Racing-Acura de overwinning veilig, voor Blomqvist en Oliver Jarvis, die er namens Meyer Shank Racing een 1-2 voor Acura van maakten. Sébastien Bourdais en Renger van der Zande eindigden met de Ganassi-Cadillac als derde. In LMP2 ging de zege naar PR1/Mathiasen Motorsport, de Racing Team Nederland-Oreca eindigde na een sterke slotfase van Giedo van der Garde, die samen reed met Dylan Murry en Frits van Eerd als derde. Kay van Berlo en zijn teamgenoten Felipe Fraga en Gar Robertson wonnen na Daytona ook op Watkins Glen de LMP3-klasse. In GTD-Pro ging de winst te elfder ure naar de RLL-BMW van Connor De Phillippi, Augusto Farfus en John Edwards en in GTD won de Winward-Mercedes met Philipp Ellis, Russell Ward en Marvin Dienst. Bij de meeste teams was het spannend of ze met de brandstof het einde zouden halen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

UPD: De aanvankelijke GTD-Pro- en GTD-winnaars, respectievelijk de RLL-BMW en de Winward Racing-Mercedes, raakten hun klasse-overwinningen kwijt, omdat na analyse naderhand bleek dat bij beide teams niet alle rijders aan hun reglementair voorgeschreven minimale rijtijd van een uur en 17 minuten gekomen waren. Dat was het gevolg van de onderbreking van een uur vanwege het onweer in de regio. Merkwaardig genoeg loopt dan wel de racetijd door, maar wordt de klok die de rijtijd meet wel stilgezet. Een minimale rijtijd in Pro-Am-klassen, zoals GTD, LMP2 en LMP3 is natuurlijk verklaarbaar, maar waarom er in een volledige Pro-klasse als GTD-Pro ook zo'n regeling wordt gehanteerd, begrijpt eigenlijk niemand. In ieder geval profiteerde in beide klassen het The Heart of Racing-Aston Martin-team, dat met Ross Gunn en Alex Riberas de GTD-Pro-klasse won en met Roman De Angelis, Maxime Martin en Ian James bovenaan eindigde in GTD.


220627 IMSA race Zande
Bourdais/Van der Zande eindigden met de Ganassi-Cadillac op de derde plaats

Sébastien Bourdais kwam in de slotfase nog heel dichtbij, maar eindigde met de Ganassi Racing-Cadillac achter de beide Acura's uiteindelijk op de derde plaats. Teamgenoot Renger van der Zande: "Op zich goed, de derde plek, we hebben de hele race ook derde gelegen. We waren met de Cadillacs ook iets te langzaam voor de Acura's. Van de Cadillacs waren wij wel de snelste, dus dat was goed, maar balance of performance is soms bepalend, ook in dit geval. Ik denk dat de nummer 10-auto (de winnende WTR-Acura, red.) het heel goed gedaan heeft, op hoog risico uiteindelijk de race gewonnen door voor een andere strategie te gaan en met benzinesparen de race uit te rijden. We konden niet aanvallen, niet veel meer doen dan op de derde plek blijven rijden. Ik had hem graag gewonnen, daarvoor kwamen we. Ik denk dat het kampioenschap nu ook lastig wordt, daarvoor hadden wij moeten winnen en zij een slecht weekeinde moeten hebben. Volgende week Mosport, misschien dat het daar gebeurt. We gaan voor de overwinning, als dat niet lukt is het gewoon een medium-resultaat, maar je moet tevreden zijn als je champagne kunt spuiten en een beker mee naar huis neemt. In de tussentijd blijf ik hier, een beetje trainen en fietsen en morgen (vandaag, red.) nog even naar de baan waar het team de auto klaar maakt, dus daar zie ik ze nog even."

220627 IMSA race RTN Wederom een podiumplaats voor Racing Team Nederland

Voor Racing Team Nederland was er opnieuw een podiumplaats, want Giedo van der Garde, Frits van Eerd en Dylan Murry eindigden als derde in de LMP2-klasse, ondanks een extra pitstop voor vervanging van de achterkant van de auto in de slotfase, nadat Murry de High Class Racing-Oreca geraakt had, die op zijn beurt de CarBahn-Lamborghini van Westphal trof. Giedo van der Garde reed snel weer van de vijfde naar de derde plaats en bracht die ook aan de finish.

220627 IMSA race Berlo
LMP3-klassezege voor Kay van Berlo (r.), Felipe Fraga (m.) en Gar Robinson in de Riley-Ligier

Kay van Berlo won na Daytona samen met zijn teamgenoten Gar Robertson en Felipe Fraga ook in Watkins Glen de LMP3-klasse met de Riley-Ligier. "Een geweldige overwinning, superblij", zei Van Berlo. "Zoals ik al na de kwalificatie zei wisten we niet zeker waar we precies stonden, maar het bleek dat we een goede en snelle auto hadden. Gar startte en spinde wel eenmaal, maar hij raakte niks en kon direct weer verder. In zijn stint wist hij nog een aantal posities te winnen. Vervolgens ging ik erin. De eerste twintig minuten waren vrij rommelig. Ik had contact met een andere auto op het rechte stuk waaraan wij ook wat schade overhielden. Die andere kreeg ook een 'drive-through'. In de tweede helft van mijn stint kwam ik met constante tijden mooi door het verkeer en zo kon ik de leiding pakken en uitbouwen naar anderhalve ronde. Vervolgens ging Felipe Fraga de auto in en hij wist het vol te houden, zodat we de klasse gewonnen hebben. Een geweldige job van Riley Motorsport!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet