GT

GT World Challenge America: K-PAX blijft perfect op Virginia; Kurtz pakt dubbelzege in GT America

220619 Start
Het heuvelachtige, ultrasnelle circuit van VIR zorgde weer voor veel spektakel in GT World Challenge America

Virginia International Raceway was dit weekend gastheer van de Fanatec GT World Challenge America powered by AWS voor twee races van ieder anderhalf uur. Michele Beretta en Andrea Caldarelli (K-PAX Racing) bleken wederom onverslaanbaar, terwijl de andere teams in de Pro-klasse veel fouten maakten. In spannende gevechten in de Pro-Am-klasse kwamen Ryan Dalziel & Justin Wetherill (Triarsi Competizione) en Colin Braun & George Kurtz (CrowdStrike Racing by Riley Motorsports) er het beste uit. Kurtz nam ook de leiding in de puntenstand over in GT America powered by AWS, de sprint series voor amateurrijders in GT2-, GT3- en GT4-auto's, na twee overwinningen.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

GT World Challenge America
Beretta behield de leiding bij de start van Race 1 vanaf pole positie. Achter de Italiaan verloor Steven Aghakhani (US RaceTronics) twee plekken aan Misha Goikhberg (K-PAX Racing) en Michael Dinan (Turner Motorsport). Am-klasseleider Charlie Scardina (Triarsi Competizione) had zich op wonderbaarlijke wijze als vierde algemeen gekwalificeerd. Hij viel in de openingsfase echter terug achter Pro-Am-klasseleiders Chandler Hull (BimmerWorld) en Ashton Harrison (Racers Edge Motorsports). Een spin van Jeff Burton (Zelus Motorsports) en een crash van Ziad Ghandour (TR3 Racing) zorgden voor de eerste neutralisatie, al konden beide Lamborghini's nog wel door.

220618 DalzielWetherill
Dalziel en Wetherill bezorgden het Triarsi Competizione-team hun allereerste Pro-Am-overwinning

Meteen na de herstart spinde Hull en Harrison moest het gras op duiken om de BMW te ontwijken. Wetherill nam de leiding over in de Pro-Am-klasse. Vervolgens ging het compleet fout in de snelle Esses. Voor Samantha Tan (ST Racing) werd plotseling hard geremd en Harrison en Jean-Claude Saada (AF Corse) klapten hard achterop haar. De Safety Car moest wederom de baan op komen en Tan & Nick Wittmer zouden door de schade niet aan de zondagsrace kunnen deelnemen. Dinan kon de tweede plek afpakken, toen er weer met de groene vlaggen werd gezwaaid, omdat Aghakhani en Goikhberg met elkaar aan het vechten waren. Ze raakten elkaar en Goikhberg moest naar de pits met een lekke band. Ook Kurtz leek, toen hij tweede lag in de Pro-Am-klasse.

220619 ScardinaTriarsi
Scardina en Triarsi lopen uit in de Am-puntenstand door pech van Grunewald en Saada

Caldarelli nam de Lamborghini over van Beretta en reed comfortabel naar de overwinning op de zaterdag. Dinan en Robby Foley werden tweede voor Goikhberg en Jordan Pepper. Aghakhani en Loris Spinelli werden als vierde geklasseerd in de Pro-klasse, nadat de laatstgenoemde zijn Mercedes-AMG in de bandenstapels zette, terwijl hij aan het pushen was om Caldarelli bij te houden. Triarsi Competizione won voor het eerst in de Pro-Am-klasse met Dalziel en Wetherill voor Jan Heylen & Charlie Luck (Wright Motorsports), David Askew & Dirk Müller (DXDT Racing), Giacomo Altoè & Ghandour en Michael Cooper & Erin Vogel (RealTime Racing). Bill Auberlen & Hull en Braun & Kurtz werden zevende en achtste, respectievelijk, achter de Aston Martin van Frank Gannett en Drew Staveley (Ian Lacy Racing), na contact tussen de twee in de slotfase.

220619 BerettaCaldarelli
Hoelang kan de nummer-1-K-PAX-Lamborghini deze reeks van winst na winst nog volhouden?

UITSLAG RACE 1

Racers Edge Motorsports had hun Acura NSX GT3 weer opgelapt en Mario Farnbacher mocht vanaf pole positie Race 2 aanvangen. Braun nam de tweede plek bij de start voor Spinelli die de Pro-klasseleiding afpakte van Caldarelli. Dalziel viel terug van de voorste rij op de grid naar P5 algemeen, voordat de Schot Caldarelli weer inhaalde. Ook Altoè wist een weg voorbij zijn land- en merkgenoot te vinden. Crashes van Cooper en de Zelus-Lamborghini's van Corey Lewis en Madison Snow zorgden voor neutralisaties. De Ferrari van Dalziel en Wetherill werd bestraft en viel ver terug, omdat ze buiten de pit stop window de rijderswissel deden. Beretta kwam voor Aghakhani terecht na de verplichte stops.

220618 BraunKurtz
Braun en Kurtz hebben dertien punten voorsprong op Heylen & Luck en 23 op Farnbacher & Harrison in het Pro-Am-kampioenschap

In de tweede helft van de race was Aghakhani hard aan het pushen om Beretta bij te houden, maar ging het gras op. Hij moest binnenkomen om het gras van de grille af te laten halen, omdat de motor van zijn Mercedes-AMG oververhit raakte, aangezien er geen zuurstof meer in kon komen. Beretta en Caldarelli wonnen dus ook op de zondag voor Dinan & Foley, Goikhberg & Pepper en Aghakhani & Spinelli. Harrison ging ruim aan kop van de Pro-Am-klasse na de auto te hebben overgenomen van Farnbacher, maar ze spinde bij het opkomen van het rechte stuk en viel terug naar P5. Braun en Kurtz pakten de zege en liggen nu tien punten voor op Heylen en Luck. De laatstgenoemde maakte nog een flinke schuiver mee na de Esses, maar kwam nog als vierde over de streep achter Auberlen & Hull en Askew & Müller. Scardina won samen met Onofrio Triarsi de Am-klasse op beide dagen door het wegvallen van Conrad Grunewald en Saada.

UITSLAG RACE 2

GT America
Kurtz won beide races in de GT America powered by AWS vanaf pole positie en nam de leiding in het kampioenschap over van Jason Daskalos (Daskalos Motorsports). In Race 1 kwamen de twee Zelus-Lamborghini's van Burton en Harward op het podium. Een knappe prestatie van de laatstgenoemde die vanuit de pitstraat moest starten. In de GT4-klasse wist Adelson de eerste positie van Uretsky af te pakken om de zege op zijn naam te schrijven.

220619 Kurtz
Kurtz ligt 23 punten voor op Daskalos na twee overwinningen, terwijl Daskalos slechts een P5- en een P3-resultaat behaalde

UITSLAG RACE 1

In Race 2 crashte Harward, terwijl Burton in de knoei kwam met de GT4-Mercedes-AMG van Paul Kiebler (RENNtech Motorsports). Andy Pilgrim werd tweede in het debuut van SKI Autosports met de oude Ferrari 458 Italia GT3 voor Daskalos. Uretsky versloeg Adelson in de laatste ronde van de race en won de GT4-klasse voor Robb Holland (Rotek Racing) die vier honderdsten van een seconde voor Jason Bell (GMG Racing). Bell die ook op de zaterdag een P3-resultaat pakte, ligt slechts een puntje voor op Uretsky. CJ Moses (GMG Racing), de enige deelnemer in de GT2-klasse met zijn Audi R8 LMS GT2, werd finishte op de zevende en de zesde positie algemeen.

220618 Uretsky
Uretsky's eerste GT4-klassezege in GT America brengt hem binnen een punt van Bell

UITSLAG RACE 2

De SRO America-kampioenschappen reizen naar de staat New York waar op 23 en 24 juli de Fanatec GT World Challenge America powered by AWS, GT America powered by AWS en ook de Pirelli GT4 America races worden gehouden op Watkins Glen International.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet