Porsche Cups

Porsche Cups: Ten Voorde en Buus winnen op Imola in PCD

Larry ten Voorde behaalde vandaag voor het team van GP Elite zijn eerste seizoensoverwinning op het circuit van Imola. Afgelopen zaterdag behaalde Bastian Buus (DK/Allied Racing) zijn allereerste overwinning in de Porsche Cup Deutschland. In een spectaculaire eindsprint vochten onder tropische temperaturen van meer dan 34 graden meerdere rijders op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari voor de eindoverwinning. Uiteindelijk slaagde Buus er in die eerste wedstrijd in om Loek Hartog te passeren en pakte op zaterdag zijn allereerste overwinning in de serie.

2022 Ten Voorde Winnaar
Prachtige overwinningen voor Larry ten Voorde op Imola vandaag.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's Porsche

Ten Voorde en Buus winnen op Imola in PCD
De eerste wedstrijd op zaterdag kende een spectaculair slot. Na een herstart moest de safetycar opnieuw snel in actie komen. Bastian Buus: "Ik bleef bij Loek Hartog in de buurt en slaagde er vervolgens in om hem te passeren" De tweede plek in het DTM bijprogramma ging naar Porsche Junior Laurin Heinrich (D/SSR Huber Racing) gevolgd door Larry ten Voorde in de 375 kW 510 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup-bolide. De eerste startrij van R1 werd bezet door twee rijders uit de Talent Pool van de Carrera Cup, Loek Hartog (NL/Black Falcon) en Bastian Buus. In een turbulente wedstrijd met twee safetycarfases wist Hartog tot kort voor het einde zijn leidende positie te verdedigen.

2022 Eerste wedstrijd Bastian Buus wint de tweede wedstrijd in een spectaculaire slotfase.

Enkele minuten nadat de volledig elektrische Porsche Taycan Turbo S safetycar voor de tweede maal naar de pits terugkeerde kwam het verzamelde peloton opnieuw dicht bij elkaar. Met nog drie ronden te gaan profiteerde Buus van een remfout van één van zijn rivalen en greep de leiding. Deze overwinning betekende dat Buus (18 jaar en 363 dagen) in de geschiedenis van de Duitse Porsche Carrera Cup de één na jongste winnaar werd. Porsche fabriekscoureur Thomas Preining was dit eerder met 18 jaar en 359 dagen. Uit handen van Thomas Laudenbach (Vice President Porsche Motorsport) mocht Buus de bekers in ontvangst nemen.

In de slotfase van de wedstrijd wist ook Laurin Heinrich zich langs Hartog te worstelen. Laurin Heinrich: Dit was een vrij hectische wedstrijd. Vooral de laatste ronden waren spannend. Er waren vele duels die in enkele incidenten resulteerden. De tweede plek is een goed resultaat. Voor titelverdediger Ten Voorde was de 16 ronden tellende wedstrijd een bewogen. Na een vroege aanrijding in het begin van de wedstrijd viel de 25-jarige Nederlander naar de 15e plek terug om vervolgens aan een pittige opmars door het veld te beginnen en alsnog de derde podiumtrede wist te betreden.

2022 Morris Schuring
Een vijfde plek voor Morris Schuring op zaterdag. Het was dan ook bloedheet.

Larry ten Voorde: "Helaas raakte ik verstrikt in een ongeval van een andere concurrent waardoor ik terugviel. Maar uiteindelijk bleek het toch een geweldige wedstrijd voor mij te zijn. Natuurlijk heb ik geprofiteerd van de safetycarfases maar ik heb het nooit opgegeven." Achter de GP Elite-coureur eindigden drie van zijn landgenoten t.w. Loek Hartog (Black Falcon), Morris Schuring (SSR/Huber Racing) en Rudy van Buren (Huber Racing). De Luxemburger Dylan Pereira (Iron Force Racing by Phoenix eindigde als zevende gevolgd door de Brit Lorcan Hanafin (Fach Auto Tech). In de ProAm klasse ging de overwinning naar de Luxemburger Carlos Rivas gevolgd door Kim Hauschild (HRT Performance) en Jan Erik Slooten (Iron Force Racing by Phoenix).

2022 Amateur Podium
Het ProAm podium op zaterdag met vlnr. Kim Hauschild, Carlos Rivas en Jan Erik Slooten.

Ten Voorde wint R2 in Imola
De zesde wedstrijd in de titelwedstrijd om de Duitse Porsche Carrera Cup op Imola viel eindelijk aan Larry ten Voorde ten deel. De regerende kampioen kende eigenlijk een moeilijke seizoenstart. Larry ten Voorde: "In de voorgaande wedstrijden ging het voor mij niet bepaald van een leien dakje maar ik ben blij dat het gelukt is om mijn eerste overwinning te behalen. Het circuit van Imola moet je met volledige concentratie benaderen want elke fout kan tot een grindbak excursie leiden. Maar toch ben ik een grote fan van deze baan."

De eerste zes races van dit seizoen hebben vier nieuwe winnaars opgeleverd. De tweede plek op Imola ging naar zijn landgenoot Loek Hartog van het Black Falcon Team gevolgd door Dylan Pereira (Iron Force Racing by Phoenix) Gedurende het DTM-weekend op Imola trakteerden de 31 Porsche-coureurs de toeschouwers op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari op actievolle wedstrijden met de Porsche 911 GT3 Cup.

2022 Start R1
Hartog en Ten Voorde gingen direct de strijd aan.

Met felle zonneschijn en temperaturen van 32 graden Celsius had het startveld met uitdagende weersomstandigheden te maken. Ten Voorde vertrok vanaf pole maar Hartog probeerde zijn landgenoot nog voor de eerste bocht te passeren. In het duel tussen de beide Nederlanders verdedigde Ten Voorde zijn positie en wist hij in de eerste paar ronden al een voorsprong van zo'n twee seconden op te bouwen. Gebruikmakend van zijn ervaring hield de 25-jarige tweevoudige Carrera Cup-kampioen tot aan de finishvlag de wedstrijd onder controle.

Achter Ten Voorde vocht het trio Hartog, Pereira en Porsche Junior Laurin Heinrich voor de volgende posities. Hartog verdedigde zijn positie in een pittige beginfase en wist uiteindelijk afstand van zijn achtervolgers te nemen. De 19-jarige Hartog die eveneens deel uitmaakt van de Porsche talentpool(die overigens uit acht rijders bestaat): " In het begin bleef ik maar in de achteruitkijkspiegels kijken. Maar ik werd ronde na ronde sneller en wist een behoorlijk gat op te bouwen. Over de gehele wedstrijdafstand wist Pereira de derde positie te behouden. Dylan Pereira: "Helaas heb ik gewoon teveel fouten gemaakt om een beter resultaat te kunnen behalen. Dit moet de komende wedstrijden gewoon verbeteren."

2022 Van Buren
Rudy van Buren was spectaculair bezig.

Hoewel Heinrich in de eerste vijf wedstrijden constant op het podium wist te eindigen miste de 20-jarige Junior-rijder in Imola nipt het podium. Laurin Heinrich: "In het begin stond ik aan de buitenlijn en was het moeilijk om posities goed te maken. Ik heb verschillende pogingen ondernomen om Dylan Pereira te passeren maar ik moest de juiste balans vinden om de remmen en de banden niet te oververhitten want in de slipstream zijn er gewoon hogere temperaturen.

2022 Loek Hartog
Loek Hartog in duel met Laurin Heinrich.

Bastian Buus (DK), die zaterdag de wedstrijd won, passeerde het zwartwit geblokt als vijfde. Aangezien de Deen in de laatste ronde zijn rivaal Michael Ammermüller de grindbak injoeg werd hij voor deze actie met een tijdstraf van drie seconden bestraft. Max van Splunteren (Team GP Elite) profiteerde hiervan en werd als vijfde geklasseerd terwijl Buus naar de zevende plek werd terugverwezen. Komend weekend komt de Duitse Porsche Carrera Cup op Cm.com Circuit Zandvoort in actie.

2022 Ten Voorde winnaar
Mooi moment. Eerste seizoensoverwinning voor Larry ten Voorde.

Uitslag Race 5 Porsche Carrera Cup Deutschland
1. Bastian Buus (DK/Allied-Racing)
2. Laurin Heinrich (D/SSR Huber Racing)
3. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite)
4. Loek Hartog (NL/Black Falcon)
5. Morris Schuring (NL/SSR Huber Racing)
6. Rudy van Buren (NL/Huber Racing)
7. Dylan Pereira (Lux/IronForce Racing by Phoenix)
8. Lorcan Hanafin (GB/Fach Auto Tech)
9. Jesse van Kuijk (NL/Team GP Elite)
10. Lucas Groeneveld (NL/GP Elite)

2022 Loek Hartog 2
Mooie tweede plek voor Loek Hartog

Uitslag Race 6 Porsche Carrera Cup Deutschland
1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite)
2. Loek Hartog (NLBlack Falcon)
3. Dylan Pereira (Lux/IronForce Racing by Phoenix)
4. Laurin Heinrich (D/SSR Huber Racing)
5. Max van Splunteren (D/Team GP Elite)
6. Michael Ammermüller (D/SSR Huber Racing)
7. Bastian Buus (DK/Allied-Racing)
8. Rudy van Buren (NLHuber Racing)
9. Morris Schuring (NL/SSR Huber Racing)
10. Lucas Groeneveld (NL/GP Elite)

Top 3 kampioenschap
1. Laurin Heinrich (D/SSR Huber Racing), 128 pnt
2. Dylan Pereira (Lux/IronForce Racing by Phoenix), 92 pnt
3. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 92 pnt
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet