IndyCar

IndyCar: Ongelukkige Rinus VeeKay optimistisch na later inhaalslag op Road America

rinus-2-road-america

Het zit Rinus 'VeeKay' van Kalmthout eventjes niet mee. De 21-jarige Nederlander, die voor Ed Carpenter Racing uitkomt in de NTT INDYCAR Series, moest tijdens de achtste wedstrijd van het seizoen 2022 genoegen nemen met een zwaarbevochten zeventiende plaats. Een betere klassering bleek onmogelijk doordat VeeKays race in de openingsfase ernstig werd gecompromitteerd door een overijverige concurrent.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na die prachtige kwalificatieruns op de Indianapolis Motor Speedway wordt VeeKays geduld behoorlijk op de proef gesteld. Tijdens de Indianapolis 500 schoof de ECR-coureur op onverklaarbare wijze richting de muur, terwijl hij op de tweede positie rondreed en een gedegen kans op de overwinning had. Onboards van achteropkomende tegenstanders toonden een vonkenregen onder VeeKays bolide, kort voordat de achterkant uitbrak en de Nederlander crashte.

rinus-1-road-america

Bij het treffen op Belle Isle Park in Detroit liet de Rookie of The Year van het seizoen 2020 na een zeer sterke race op het laatste moment een tiende plaats door zijn vingers glippen. Vanwege het gebeuren op Indianapolis en het incident in Detroit was VeeKay erop gebrand om zijn #21 Direct Supply Chevrolet, ditmaal in het blauw-wit van ECR's lokale partner, op het supersnelle Road America naar voren te sturen.

Het eerste trainingsresultaat bood eerder kopzorgen dan kansen. De blauwwitte wagen van Ed Carpenter Racing bleek niet de juiste set-up te hebben en reed daardoor het gehele weekend achter de feiten aan. Pas vlak voor de kwalificatie kon VeeKay een iets betere afstelling vinden, waardoor hij nog enigszins terrein goedmaakte. Een zeventiende startplaats was zijn deel, daarbij aangetekend dat zijn tijd goed zou zijn geweest voor een plek in de Fast Twelve, als hij in de tweede kwalificatiegroep had mogen starten.

VeeKay richtte het vizier direct op de race van zondag en toonde zich daarin andermaal strijdvaardig. De jonge Nederlander passeerde bij de start direct twee tegenstanders, om na een vroege neutralisatie en een daaropvolgende herstart wederom twee concurrenten voorbij te glippen. Met rondetijden die de snelheid van de koplopers matcheten bewoog VeeKay zich voorwaarts, om gestuit te worden door rookie Christian Lundgaard. De Deense coureur wilde van geen wijken weten toen hij in slag met VeeKay raakte. Na een bruuske beweging van Lundgaard vond VeeKay zichzelf terug in de grindbak.

Van daaruit kon VeeKay niets dan een inhaalrace opzetten. De enkelvoudig IndyCar-racewinnaar opperde een alternatieve strategie, bleef langer buiten om tactische mogelijkheden te onderzoeken en probeerde alles wat binnen zijn macht lag. In de uiterste slotfase van de Sonsio Grand Prix at Road America resulteerde dat in zes kort op elkaar volgende inhaalacties, waarmee VeeKay andermaal de aandacht trok. Een zeventiende plaats was uiteindelijk zijn deel.

"Een uitdagende wedstrijd", analyseert VeeKay met gevoel voor understatement de race op Road America. De pace was was verre van oke. In de slotfase heb ik gelukkig nog wat plaatsen goed kunnen maken, door zes tegenstanders in te halen. Een late call om binnen te komen voor gebruikte zachte banden heeft zich nog enigszins uitbetaald''.

rinus-3-road-america

"Na deze drukke weken gaan we nu eventjes een rustigere periode tegemoet. De komende twee weekends zijn vrij, daarna gaan we naar Mid-Ohio. Laat dat precies één van mijn favoriete circuits zijn. In het Indy Pro 2000-kampioenschap van 2018, waarin ik de titel won, wist ik beide wedstrijden op deze baan te winnen en in mijn IndyCar-rookiejaar werd ik achtste op Mid-Ohio. Ik ga mijn best doen om die prestatie over drie weken te herhalen", besluit VeeKay strijdlustig.

Met 161 punten achter diens naam bezet VeeKay momenteel de veertiende plaats in het tussenklassement van het NTT INDYCAR Series-seizoen 2022. Dat seizoen wordt vervolgd op de Mid-Ohio Sports Car Course, waar op zondag 3 juli aanstaande rond de klok van 18.15 uur Nederlandse tijd de Hondy Indy 200 at Mid-Ohio in gang wordt gezet.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet