NASCAR

NASCAR: Eindelijk Daniel Suarez! Mexicaan wint eerste Cup-wedstrijd op Sonoma

In 2016 won de Mexicaan Daniel Suarez de Xfinity-titel maar overwinningen in de Cup-series bleven bij het team van Joe Gibbs Racing uit. Hoewel hij er vaak dichtbij zat. Bij het team van Trackhouse Racing vond de Mexicaan de nestwarmte die hij nodig heeft en behaalde op Sonoma zijn allereerste Cup-overwinning.

2022 Historisch moment
Een historisch moment in de NASCAR-geschiedenis. Voor de vijfde maal wint een coureur die niet in de VS geboren is.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

2022 Pinata

Goed, we hebben er weer een leuke winnaars traditie bij. Het stuk gooien van een speelgoedezel. Die hadden we als handelsmerk nog niet gehad.

Eindelijk Daniel Suarez! Mexicaan wint eerste Cup-wedstrijd op Sonoma
"Win Numero Uno" Dit waren de woorden op de vlag die de Mexicaanse coureur Daniel Suarez afgelopen buiten het raam hield terwijl hij feestelijke "doughnuts" op Sonoma (California Raceway) draaide.

De #99 Trackhouse Chevrolet reed in de laatste ronden weg van de RFK Ford Mustang van Chris Buescher en behaalde een indrukwekkende overwinning met een voorsprong van 3.849 secs. op het 1.99 mijl lange Noord Californische parcours. Voor het team van Trackhouse Racing betekende het de derde overwinning in hun tweejarige bestaan. Een historisch moment dat door de teamleden uitbundig gevierd werd.

Deze overwinning in zijn 195e Cup-start betekende tevens de vijfde overwinning van een coureur die niet in de VS geboren was. Marcus Ambrose (AUS), Juan Pablo Montoya(COL), Earl Ross (Canada) en Mario Andretti (Italië) gingen hem voor. Daniel deed het overtuigend. In de 110 ronden tellende wedstrijd reed hij er 47 aan de leiding en won ook nog eens met de grootste marge dit seizoen. Vanuit de gehele racewereld kwamen de felicitaties al nog voordat Suarez de beker vast mocht houden. Jimmie Johnson was één van de eersten.

2022 Sonoma Start
De Hendrick Motorsports Chevrolet domineerden het eerste wedstrijdgedeelte.

Dol van vreugde schreeuwde Suarez over de boordradio en smeet nadat hij uit de auto stapte ook nog eens een Mexicaanse pinata speelgoed ezel stuk. Een traditie die vaak bij feestjes wordt toegepast. Daniel Suarez bedankte teameigenaar Justin Marks zijn familie "en al die mensen die mij tot aan dit punt geholpen hebben. Er gaat nu heel veel door mij heen. Het team geloofde vanaf de eerste dag in mij en het werkte!" aldus de dolgelukkige winnaar.

Vervolgens richtte hij zich in het Spaans naar de grote schare aanwezige Mexicaanse fans en voegde er in het Engels aan toe: "Dit wordt er één van vele!"

2022 Californie
Suarez neemt na een herstart direct behoorlijk veel afstand.

De uit Monterrey in Mexico afkomstige 30-jarige Mexicaan is in het seizoen 2022 de twaalfde verschillende winnaar. De Top 4 in de einduitslag was eigenlijk allemaal op zoek naar hun allereerste over seizoensoverwinning. Front Row Motorsports-coureur Michael McDowell eindigde als derde gevolgd door Kevin Harvick van Stewart Haas Racing. Daarachter volgden Daytona 500-winnaar Austin Cindric, Ryan Blaney, Suarez' Trackhouse teamgenoot Ross Chastain, Chase Elliott, William Byron en Brad Keselowski die met een tiende plek zijn beste resultaat sinds de Daytona 500 wist te behalen.

2022 Danny Hamlin
Voor de Toyota-coureurs werd het een slechte dag. Niet één Toyota-rijder wist in de Top 3 te eindigen.

Vanaf het begin zag het naar uit dat de Hendrick Motorsport Chevrolets van Kyle Larson en Chase Elliott zouden domineren. Maar beiden werden het slachtoffer van chaotische pitstops van hun crew. Polesitter Larson verloor zelfs zijn rechter voorwiel waarvoor het team de komende weken bestraft gaat worden.

Vier teamleden waaronder Crewchief Cliff Daniels worden vanaf a.s. dinsdag voor vier weken geschorst. Regerend kampioen Kyle Larson werd als 15e geklasseerd. Chase Elliott reed zijn pitbox voorbij en werd daarvoor eveneens bestraft. Vervolgens viel Chase naar de 34e plek terug maar reed op de roadcourse een indrukwekkende wedstrijd door alsnog als achtste te eindigen.

2022 Suarez
Daniel Suarez op weg naar een welverdiende overwinning.

Maar voor het team van Hendrick Motorsports was er ook nog een positieve kant. Gecombineerd reden Larson en Elliott 52 ronden aan de leiding. In totaal betekende dit dat het team op de eeuwige NASCAR ranglijst maar liefst 100.000 mijl op kop gereden heeft. Het hoogste aantal in de NASCAR-geschiedenis. In de tussenstand van het kampioenschap beschikt Elliott nog steeds over een voorsprong van 16 punten op de concurrentie.

Uitslag 33e Annual Toyota/Save Mart 350 Sonoma
1. (8) Daniel Suárez, Chevrolet, 110 ronden
2. (3) Chris Buescher, Ford, 110 ronden
3. (4) Michael McDowell, Ford, 110 ronden
4. (23) Kevin Harvick, Ford, 110 ronden
5. (25) Austin Cindric #, Ford, 110 ronden
6. (14) Ryan Blaney, Ford, 110 ronden
7. (7) Ross Chastain, Chevrolet, 110 ronden
8. (2) Chase Elliott, Chevrolet, 110 ronden
9. (20) William Byron, Chevrolet, 110 ronden
10. (22) Brad Keselowski, Ford, 110 ronden

2022 Vlag
Een historische dag in de NASCAR-geschiedenis.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet