NASCAR

NASCAR Whelen: Liam Hezemans wint zinderende EuroNASCAR 2 eindsprint Brands Hatch

Al in zijn tweede wedstrijdweekend behaalde Liam Hezemans in zijn vierde autowedstrijd op het circuit van Brands Hatch zijn allereerste overwinning. Met de geslepenheid van een ervaren rot greep de jeugdigde Nederlander in "Overtime" ofwel een verlengde wedstrijd op Brands Hatch zijn allereerste EuroNASCAR 2-overwinning. Exact drie jaar nadat zijn oudere broer Loris op het circuit van Hockenheim zijn allereerste overwinning behaalde.


2022 Liam Hezemans 3
Na Max Verstappen vandaag een ander Nederlandse winnaar. Liam Hezemans wint in zijn vierde autowedstrijd op Brands Hatch. Vader Toine en broer Loris kunnen niet anders dan trots zijn. Dit belooft wat voor de toekomst.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR Whelen

Liam Hezemans wint zinderende EuroNASCAR2 eindsprint Brands Hatch
Al tijdens zijn tweede autosportweekend slaagde Liam Hezemans erin om in de voetsporen van zijn opa, vader en broers te treden. Op geraffineerde wijze pakte de Nederlander in de slotfase van de wedstrijd op Brands Hatch de leiding. De Cyprioot Vladimiros Tziortzis nam vanaf pole direct de leiding gevolgd door de Italiaan Alberto Naska die in de 15e ronde met een fantastische move de leiding van Tziortzis in zijn CAAL Racing Chevrolet over. Een crash van Matthias Hauer in de 19e ronde triggerde een safetycar. Bij een herstart in de 27e ronde spinde Paolo Valeri met het gevolg dat opnieuw een safetycarinterventie noodzakelijk was. Dit betekent dat de wedstrijd met twee ronden verlengd moest worden.

En bij de herstart ging Liam op uiterst geraffineerde naar P2 en ging vervolgens in Paddock Hill Bend langs de Caal Chevrolet van Alberto Naska en pakte de leiding. Naska gaf duidelijk toe dat hij geen antwoord op de aanval van Liam had. De wijze waarop Liam kennelijk de leiding nam verraste zelfs de wedstrijdleiding want Liam ging als eerste over de streep terwijl de rest van het veld nog even door bleef racen. Daarop kon de wedstrijdleiding niet anders doen dan de Rode Vlag uithangen. Op het eindresultaat had het verder geen invloed.

2022 Liam Hezemans 1
Liam Hezemans nu al een volwassen rijder. Maar dit zit natuurlijk in de genen.

Loris Hezemans: "Het was gek!! Ik was ontzettend blij het was een geweldig weekend. Ik hoorde via de boordradio via Mark(spotter red.) dat we in "Overtime" gingen. Ik heb het geprobeerd en het is me nog gelukt ook. Ik moet mijn gehele team bedanken. Dit is zeker. Nadat ik vrijdag met de auto crashte hebben ze geweldig werk geleverd en met mijn vader en broer Loris (tweevoudig kampioen) heb ik twee geweldige coaches. Heb hier geen woorden voor!"

Voor Naska betekende het zijn vierde podiumbezoek en verliet Brands Hatch als leider in de tussenstand van het kampioenschap. Polesitter Vladimiros Tziortiortzis sloot het weekend op Brands Hatch in de #5 Academy Motorsport/Alex Caffi Motorsport EuroNascar FJ als derde af gevolgd door regerend EuroNASCAR 2 kampioen Martin Doubek in de Hendriks Motorsport Ford Mustang.

2022 Liam Hezeman 2
Enorme vreugde bij Liam Hezemans die de familietraditie continueert.

Uiteraard was Liam tevens de beste rookie. Miguel Gomes met de Marko Stipp Motorsport Chevrolet Camaro was op dertiende plek de beste Legend gevolgd door zijn teamgenoot Yevgen Sokolovskiy. Melvin de Groot verloor in de slotfase een groot aantal posities en eindigde nog in dezelfde ronde als de leiders.

Alex Graff eerst Zweedse winnaar in EuroNASCAR PRO
De 35-jarige Zweed Alex Graff is de 23e coureur die in de geschiedenis van de NASCAR Whelen Euro Serie een Pro wedstrijd wist te winnen. De Israëliër Alon Day nam met zijn #24 PK Carsport Chevrolet de leiding gevolgd door Gianmarco Ercolli in de CAAL Racing Chevrolet. Een crash van Aliyyah Koloc in de achtste ronde zou het verdere wedstrijdverloop bepalen. Bij de herstart kwam Ercoli voor Day terecht en nam de leiding.

In Paddock Hill Bend ging het fout en een duwtje van de Israëliër leverde voor de Italiaan forse schade op en viel ver terug. Maar daarmee was de kous nog niet af. In Clearways reed de Italiaan zich vast op de auto van Thomas Krasonis (Academy Motorsport/Alex Caffi Motorsport) waardoor een safetycar-interventie opnieuw noodzakelijk was.

2022 Alex Graff
Prachtige overwinning voor de Zweed Alex Graff op Brands Hatch.

Day kreeg voor zijn acties een "drive-through" opgelegd en ging werkelijk op het allerlaatste moment naar binnen.Daardoor kwam Alex Graff definitief aan de leiding gevolgd door de Race Art Technology Toyota van de Zwitser Georgio Maggi. Martin Doubek eindigde in de Hendriks Motorsport Ford Mustang als derde.

Nicola Rocca werd in de CAAL Racing Ford Mustang geklasseerd. Liam Hezemans, die bij Hendriks Motorsport Tobias Dauenhauer verving eindigde in zijn tweede EuroNASCAR Pro-wedstrijd als zesde achter de CAAL Racing Ford Mustang van Fred Gabillon. Davide Dallara(Not Only Motorsport Camaro) zag als zevende en Challenge-winnaar het zwartwit geblokt. Achter hem volgden Patrick Lemarie, Romain Iannetta en Vittorio Ghirelli. Sebastiaan Bleekemolen eindigde in de Team Bleekemolen Ford Mustang als twaalfde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet