IndyCar

Indycar: Newgarden wint Road America en U$ miljoen dollar bonus. VeeKay 17e

Voor een aantal titelkandidaten zoals Will Power en Alex Palou was het geen beste dag om veel punten te verzamelen. Na een aantal neutralisaties in de openingsfase kwam de wedstrijd goed op gang waarbij Penske-coureur Josef Newgarden en polesitter Alexander Rossi lange de tijd de toon zetten. Arrow McLaren SP-coureur Pato O'Ward zorgde met motorpech in de 50e ronde ongewild voor een spannende finale waarbij het veld opnieuw dicht bij elkaar kwam. Rossi moest na de eerste stops in het beginstadium van de wedstrijd de leiding al aan de Penske-coureur afstaan. In de slotfase kreeg de Andretti Autosport-coureur nog een tweede kans maar moest met een derde plek genoegen nemen doordat Indy 500-winnaar Marcus Ericsson hem met een magistrale inhaalactie passeerde. Door als tweede te eindigen neemt de Indy 500-winnaar nu zelfs de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

2022 Josef  Podium
Prachtige overwinning voor Josef Newgarden die gewoon de sterkste was vandaag.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar/ Team Penske

Newgarden wint Road America en U$ miljoen dollar bonus. VeeKay 17e
Een moeizaam wedstrijdbegin met drie neutralisaties eindigde door mechanische pech van Pato O'Ward in de slotfase tot een spectaculair wedstrijdslot waarin Josef Newgarden met zijn Penske-Dallara Chevrolet duidelijk de sterkste was en waarbij Rossi gewoon moest inleveren. Achteraf was Rossi ervan overtuigd dat hij Newgarden niet had kunnen verslaan. Voor Newgarden betekende het zijn 23e Indycar-overwinning. De Penske-coureur slaagde er tevens in om dit seizoen op drie verschillende circuits te winnen Het leverde hem nog eens een extra bonus van één miljoen dollar op! Een deek van deze bonus gaat naar Newgarden zelf, het andere deel naar een liefdadig doel dat Newgarden zelf mag kiezen.

VeeKay startte als zeventiende en eindigde ook in deze positie. De wedstrijd begon voor de Nederlander al met en slecht omen toen de auto bij het uitrijden van de pits niet wilde aanslaan. Vervolgens maakte Christian Lundgaard contact met de Nederlander waardoor de wedstrijd voor de ECR-coureur gewoon om zeep was. Alleen een "duelletje" met Will Power in de slotfase leverde nog wat plaatswinst op. Voor de Nederlander een dag om snel te vergeten.

Bandenkeuze
Rossi, Newgarden, Palou, Ericsson, Grosjean, Ilott, VeeKay, De Francesco, Calderon en De Silvestro. Rode Compound. Overige deelnemers op de harde compound.

2022 Palou
Voor Palou was het snel een gelopen wedstrijd.

Race
Rossi en Newgarden namen direct bij de start de leiding terwijl Jimmie Johnson in de eerste bocht al achterstetevoren ging. Het leverde direct al de eerste neutralisatie op terwijl VeeKay vanaf P17 in de openingsronde twee plekken winst wist te boeken. De herstart volgde in de vierde ronde waarbij Alexander Rossi opnieuw de leiding nam gevolgd door Newgarden, Palou, Ericsson, Grosjean, O'Ward, McLaughlin, Pagenaud,Herta, Rosenqvist.

Vervolgens raakten de Ganassi-teamgenoten Marcus Ericsson en Alex Palou elkaar waarbij de regerende kampioen van de baan geraakt. Iets verder daarachter hadden VeeKay en Lundgaard eveneens een akkefietje waarbij de Nederlander, die juist wat posities had goedgemaakt, behoorlijk wat posities verloor en vervolgens naar binnen ging. Hierdoor kwam Rinus out of sequence wat vroeg in de wedstrijd soms een voordeeltje kan opleveren. In de 13e ronde kwam Palou overigens opnieuw terug op de baan.

In de zevende ronde volgde opnieuw een herstart waarbij Rossi opnieuw de leiding nam gevolgd door Newgarden, Ericsson, Grosjean. Kort daarna schoof Will Power na contact met Andretti-coureur Devlin DeFrancesco van de baan maar kon zijn weg vervolgen waardoor er opnieuw geneutraliseerd moest worden.

2022 Dixon Het ging tussen De Francesco en Will Power niet helemaal goed in de openingsfase.

Zonder voorvleugel kon Will Power zijn weg richting pits vervolgen. Devlin De Francesco werd voor dit incident door de wedstrijdleiding met een "drive-through" bestraft. Het commentaar van Will Power over de boordradio loog er vervolgens niet om. " Wacht maar tot ik De Francesco straks tegenkom!" Nadat Power al gedurende de wedstrijd afgekoeld was bleef een heetgebakerde confrontatie uit.

Stand 10e ronde: Rossi, Newgarden, Ericsson, Grosjean, O'Ward, Herta, McLaughlin, Pagenaud, Rosenqvist, Dixon. Een aantal mensen ging overigens in de 10e ronde voor hun eerste stop naar binnen. De herstart volgde in de 11e ronde waarbij Scott Dixon en Simon Pagenaud voor een fraai gevecht om de achtste plek zorgden. Newgarden begon in de 15e ronde duidelijk de druk op Rossi op te voeren.

Beiden gingen in de 16e ronde voor hun reguliere stop naar binnen waarbij de Penske-coureur de wedstrijd op de pitroad won. Vervolgens kwamen ook Grosjean en Rossi naar binnen. Herta passeerde Grosjean voor P14 in de 18e ronde. Op dat moment lagen Rosenqvist, Rahal en VeeKay virtueel aan de leiding. Rosenqvist, Rahal, VeeKay, Kellett en de Silvestro waren in de negende ronde voor hun eerste stop naar binnen gegaan.

Stand 20e ronde: Rosenqvist, Rahal, VeeKay, Newgarden, Kellett, Rossi, De Silvestro, Ericsson, Herta, Calderon. In deze wedstrijdfase werden de eerste zeven posities door rijders op de zwarte compound ingenomen. VeeKay begon in de 24e ronde de aansluiting te verliezen en zakte naar de tiende plek terug.

Aan de kop begon ontbrandde kortstondig een duel tussen Rosenqvist en Newgarden, waarbij de Zweed in de 26e ronde voor een reguliere stop naar binnen ging. De Arrow McLaren SP-rijder kwam in 14e positie opnieuw terug op de baan.

2022 Rossi
Alexander Rossi beschikte over een goede auto maar niet goed genoeg om te winnen.

Stand 30e ronde: Rossi, Grosjean, Ericsson, Lundgaard, Ilott, Sato, Castroneves, Daly, Newgarden, Kirkwood. VeeKay P20. Newgarden, Rossi en Rosenqvist bevonden zich één ronde daarna op dezelfde strategie in de Top 3. Het verschil tussen Rossi en Rosenqvist bedroeg in deze fase 3,6688 secs. Rosenqvist stond duidelijk onder druk van Grosjean en volgens de "fuel numbers" van zijn team moest hij in de 41e ronde voor zijn allerlaatste stop naar binnen.

Stand 40e ronde: Josef Newgarden, Rossi, Ericsson, Herta, Rosenqvist, Grosjean, Rahal, McLaughlin, O'Ward, Lundgaard. VeeKay P16. Tatiana Calderon kreeg voor de tweede maal vanwege te snel rijden in de pitlane een "drive-through" opgelegd. In de 42e ronde komen zowel Newgarden, Rossi, O'Ward, Ilott en Pagenaud voor hun allerlaatste stop naar binnen. Een perfect uitgevoerde stop van Team Penske leverde Newgarden een voorsprong van bijna vijf seconden op Alexander Rossi op. Door een slecht uitgevoerde Ganassi-stop kwam Marcus Ericsson in de 44e ronde flink onder druk van Colton Herta te staan.

Tien ronden voor het einde begon de strijd om de Top3 podiumposities zich duidelijk te ontwikkelen. Het verschil tussen Newgarden en Rossi bedroeg 3.2331 secs. In de 48e ronde moest Arrow McLaren SP-coureur Pato O'Ward met een technisch probleem opgeven het geen een neutralisatie forceerde. De vierde overigens sinds 2017 op dit circuit.

De push to pass situaties waren als volgt.