NASCAR

Nascar Whelen: Liam Hezemans schittert op Brands Hatch in EuroNASCAR 2. Alon Day wint R1 EuroNASCAR Pro

Liam Hezemans schitterde in de EuroNASCAR2-wedstrijd op Brands Hatch en pakte zijn eerste podium dit seizoen. Voor de tweede maal dit jaar ging de overwinning naar Alberto Naska met het team van CAAL Racing. Liam Hezemans kwam in beide wedstrijden aan de start. In de EuroNASCAR Pro nam hij de plek in van Tobias Dauenhauer die vanwege een Corona-infectie noodgedwongen thuis moest blijven.


2022 Liam Hezemans
Liam Hezemans schitterde in de EuroNASCAR 2.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's Nascar Whelen

Liam Hezemans schittert op Brands Hatch in EuroNASCAR 2. Alon Day wint R1 EuroNASCAR Pro
Prachtige openingsdag voor Liam Hezemans op Brands Hatch. De jonge Nederlander eindigde in zijn tweede EuroNASCAR 2-wedstrijd direct op het podium in een wedstrijd die in de slotfase door Alberto Naska gewonnen werd. Het betekende voor de Italiaan zijn tweede seizoensoverwinning. Eerder dit jaar zegevierde hij in Valencia nadat race-winaar Vladimiros Tziortis door de wedstrijdleiding bestraft werd. Naska leidt nu in de tussenstand van het kampioenschap terwijl Liam Hezemans voorlopig de tweede plek inneemt.

Vanaf een derde startplek had Naska een uitstekende start en wist op Paddock Hill Bend EuroNASCAR 2-kampioen 2018 Ulyssee Delsaux te passeren. Tot kort voor het einde nam Tziortis met een voorsprong van ruim twee seconden de koppositie in. Twee safetycarfases aan het slot van de wedstrijd zorgden in de kopgroep voor de nodige verschuivingen. De wedstrijd moest aan het slot met twee ronden verlengd worden en daarvan profiteerden zowel Naska als Hezemans.

Naska dook met een fabelachtige manoeuvre in Druids aan Tziortis voorbij en pakte de leiding. Nasca: " Ik weet het niet, maar ik schakelde gewoon mijn verstand uit en deed het op instinct. Ik denk dat het alle ervaring was van alle jaren in de simulator en op het echte circuit racen waardoor ik begreep dat ik niet in het begin moest opgeven maar tot de laatste ronde moest vechten. Dit is mijn overwinning. Tziortis was overigens met zijn tweede plek zwaar teleurgesteld.

Nog voordat Naska Tziortis passeerde had Liam Delsaux al naar de vierde plek terugverwezen en behaalde met P3 zijn eerste podium dit seizoen. Tevens eindigde hij als tweede in de Rookie Trophy

2022 Naska Alberto Naska schitterde aan het slot van de EuroNASCAR 2 wedstrijd.


Uitstekend resultaat Melvin de Groot

Melvin de Groot behaalde op Brands Hatch met een vijfde plek zijn eerste Top 5 resultaat dit seizoen en pakte voor Team Bleekemolen zijn derde achtereenvolgende overwinning in de Legend Trophy. Delsaux eindigde met zijn #3 RDV Competition Chevrolet Camaro als zesde. De Fin Tuomas Pontinen eindigde in zijn eerste Top 10 start als zevende en was tevens de derde beste rookie met zijn Team Bleekemolen Ford Mustang. Achter hem volgden de beide Not Only Motorsport Chevrolet Camaro's van het Not Only Motorsport Team met Advait Dheodair, (die vorig jaar de wedstrijd won) en Alberto Panebianco.

Martin Doubek die met zijn Hendriks Ford Mustang gedurende lange tijd de derde plek bezette werd na een herstart bestraft en naar de negende plek terugverwezen. De safetycar moest in de 17e ronde voor de eerste maal in actie komen nadat Arianna Casoli bij Paddock Hill Bend tot stilstand was gekomen. In de 24e ronde geraakte Claudio Cappelli van de baan en moest er andermaal geneutraliseerd worden. Het besliste tevens definitief de uitkomst van de wedstrijd.


2022 Alon Day
Alon Day pakte een vijfde overwinning op Brands Hatch in de NASCAR Whelen geschiedenis.

Alon Day wint EuroNASCAR Pro
Liam Hezemans vertrok bij zijn debuut in de EuroNASCAR Pro vanaf een zesde startplek maar viel aan het slot van de wedstrijd door technische problemen ver terug en werd als 32e geklasseerd. De wedstrijd leverde een overwinning op voor drievoudig kampioen Alon Day die met een vijfde overwinning op Brands Hatch de Spanjaard Ander Vilarino evenaarde en tevens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap nam. De drievoudige kampioen versloeg Gianmarco Ercoli en Nicolo Rocca. Vanaf een derde startplek nestelde Day zich 26 ronden lang achter het leidende duo. Eerst moest Ercoli eraan geloven en vijf ronden later was Rocca met een prachtige "move" in Druids aan de beurt en pakte zijn 29e EuroNASCAR Pro-overwinning.

Alon Day: "Het was een beetje een nerveuze wedstrijd. Ik wist dat de CAAL-rijders snel zijn maar met Fred Gabillon had ik eeen zware concurrent achter mij. Ik moes me tegen hem verdedigen en ook weer in de aanval gaan. Ik slaagde erin om Ercoli in het verkeer te passeren. Het was een beetje krankzinnig. Nicolo verloor wat tijd in het verkeer en ik had geluk om het gat dicht te rijden.

Day vergat niet om zijn team te bedanken. "Ik wil Anthony Kumpen van PK Carsport bedanken en iedereen die in de kwalificatie zoveel moeite heeft gedaan. Door te debriefen hebben ze geweldig werk geleverd door elke tiende op dit circuit te vinden. Ze zijn erin geslaagd en hebben het verdiend."aldus Day.

2022 Sebastiaan Bleekemoleen
Sebastiaan Bleekemolen miste nipt de Top 10.

Regerend EuroNASCAR 2 kampioen behoorde zeker tot de zegekandidaten en eindigde als vierde en pakte tevens de overwinning in het Challenger Trophy-klassement. De Zwitser Giorgio Maggi eindigde met de Race Art Technology Toyota als vijfde en was tevens de beste Junior. Fransman Gabillon eindigde als zesde. Sebastiaan Bleekemolen eindigde achter Marc Goossens( Speedhouse Ford Mustang) als elfde gevolgd door zijn Finse teamgenoot Henri Tuomala die voor Team Bleekemolen als derde in de Challenger Trophy eindigde.

Morgen vinden op Brands Hatch de vierde rondes van de EuroNASCAR Pro en EuroNASCAR 2 plaats. De wedstrijden zijn vanaf 14.00u en 16.20u op de diverse social mediakanalen te volgen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet