IndyCar

Indycar: Moeizame kwalificatie VeeKay op Road America. Pole voor Alexander Rossi

Voor het eerst sinds enkele jaren weer twee dames aan de start. Tatiana Calderon krijgt dit weekend gezelschap van de Zwitserse Simona De Silvestro die voor drie races voor het team van Paretta Autosport uitkomt dat tevens een samenwerking met het team van Ed Carpenter Racing is aangegaan. Het team van Ed Carpenter zou ook in de toekomst de samenwerking met VeeKay willen continueren. Inmiddels beschikt de Nederlander over een Engelse manager, Adrian Sussman die zijn belangen behartigt en ook de manager van Sergio Perez is. Zelf concentreert de Nederlander zich zoveel mogelijk op het rijden en bemoeit er zich eigenlijk weinig mee. Feit is dat de namen van Arrow McLaren SP en Meyer Shank inmiddels gevallen zijn. De seizoensfinale vindt 11 sept a.s. op Laguna Seca plaats. De Nederlander zou het prettig vinden om dan misschien op zijn verjaardag zijn plannen voor 2023 bekend te maken maar het heeft geen prioriteit. Zoals verwacht kwalificeerden De Silvestro en Calderon zich aan de staart van het veld. De pole ging naar Andretti Autosport-coureur Alexander Rossi.


2022 Rossi
Alexander Rossi was met zijn Andretti Autosport Dallara Honda zowel op de vrijdag als zaterdag erg sterk onderweg.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Moeizame kwalificatie VeeKay op Road America. Pole voor Alexander Rossi
Weer een teleurstellende kwalficatie voor Rinus VeeKay. De beide ECR-Dallara Chevrolets van Rinus VeeKay en Conor Daly kwalificeerden zich slechts als zeventiende en achtiende op de negende startrij waarbij de Nederlander nog het snelste was. Zelfs twee setjes van de softe compound konden hem niet aan een snellere tijd helpen. Uiteindelijk was het Alexander Rossi door op Road America zijn eerste pole sinds drie jaar wist te behalen. Overigens was de Andretti Autosport-rijder al het gehele weekend snel. Overigens telde Indycar tot nu toe acht verschillende polesitters bij acht verschillende wedstrijden! Sinds 1961 heeft de Indycar tot nu toe nog nooit zoveel verschillende polesitters gekend. Josef Newgarden kwalificeerde zich voor Team Penske als tweede

Kwalificatiegroepen:
Groep 1: Will Power, Alexander Rossi, Colton Herta, Romain Grosjean, Scott Dixon, Christian Lundgaard, Simon Pagenaud, Callum Ilott, Devlin De Francesco, Rinus VeeKay, Takuma Sato, Dalton Kellett, Tatiana Calderon.
Groep 2: Pato O'Ward, Alex Palou, Josef Newgarden, Marcus Ericsson, Scott McLaughlin, Flix Rosenqvist, Helio Castroneves, David Malukas, Conor Daly, Graham Rahal, Jack Harvey, Jimmie Johnson, Kyle Kirkwood, Simona de Silvestro.

2022 VeeKay
Teleurstellende kwalificatie voor Rinus VeeKay.

Groep 1:
Alleen Rinus VeeKay en Tatiana Calderon begonnen op de rode compound terwijl lichte regendruppels op de camera's verschenen. De vraag bleef alleen wanneer de regen verder zou gaan doorzetten. Callum Ilott was de eerst die een snelle tijd van 1.46.2404 op de klokken bracht gevolgd door dee Andretti-rijders Rossi, Grosjean, De Francesco. Met nog amper vijf minuten te gaan stapte iedereen over naar de rode compound. Scott Dixon begon als eerste aan een flyer. Met amper 1.42.secs te gaan liet Romain Grosjean een 1.45.0216 noteren. Grosjean, Herta, Rossi, Herta, Dixon, Pagenaud, Ilott gingen door naar de Fast 12. VeeKay liet slechts een negende tijd noteren. "We zijn gewoon te langzaam. We hebben gewoon moeite met de langzame bochten."

Groep 2:
Malukas, Daly, Kirkwood en De Silvestro begonnen met de Rode Compoud aan de sessie. Met een 1.46.4322 zette Josef Newgarden als eerste een richttijd. Vervolgens liet Malukas op de Rode Compound een 1.45.5563 noteren. Met nog amper vijf minuten te gaan switchte vrijwel iedereen naar de Rode Compound. De tijd van Newgarden hield lang stand maar kwam onder druk van Marcus Ericsson te staan. Newgarden antwoordde direct met een 1.44.5552 secs. Newgarden, Pato O'Ward, Alex Palou, Felix Rosenqvist, Marcus Ericsson en Scott McLaughlin kwalificeerden zich voor de Fast 12.

2022 Palou Alex Palou kwalificeerde zich voor het team van Chip Ganassi als tweede.

Fast 12
O' Ward, Dixon, Ilott en Rosenqvist op de Rode banden. Ilott ging er direct aan het begin van de sessie af en ging de bandenstapels in. Er was direct een Code Rood. Op Alex Palou na ging iederen uit op de Rode Compound. Newgarden liet in zijn tweede ronde een 1.45.4810 noteren. Palou, Dixon en Rossi doken er vrijwel direct onder waarbij Palou een 1.44.9941 snel was. Uiteindelijk waren het Herta, Newgarden, Ericsson, Palou, O'Ward en Rossi die zich voor de Firestone Fast 6 kwalificeerdeen. Herta liet een 1.40.4438 noteren.

Firestone Fast 6
Ondanks dat het een klein beetje druppelde kozen alleen O'Ward en Newgarden voor de Rode Compound. Herta zette als eerste een tijd van 1.46. 1064 neer gevolgd door Indy 500 winnaar Marcus Ericsson met een 1.46.2576. Vervolgens was Alexander Rossi op de zwarte compound met 1.44.8656 bijna twee seconden sneller. Deze tijd werd niet meer verbeterd. Achter hem volgden Newgarden met een 1.45.9371, Palou met 1.45.3822, Ericsson met 1.45. 4240, Herta met 1.45 5388 en Pato O'Ward met 1.45.6826.

2022 Kwalificatie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet